İdrar ve Sağlığınız

Kırmızımsı hali ise enfeksiyona bağlı kanama ya da glomerulus iltihabını işaret etse de pancar gibi kırmızı pigment içeren bazı yiyeceklerden de kaynaklanabilir, özellikle kuşkonmaz yedikten sonra, idrarınızdaki keskin kokunun nedenini merak ederseniz bunun nedeni asparajin adlı maddedir. Aslında birçok bitkide de bulunan bu amino grup asit özellikle kuşkonmazda bulunur.

İdrar tahlilleri kandaki, diyabet (şeker hastalığı) olasılığını belirten, fazla miktardaki glikoz (şeker) oranının tespit edilmesine yarar. İdrarda az miktarda glikoz bulunması hamilelik döneminde normal bir durumdur.

idrar ve sağlığınızİdrardaki protein, böbrek iltihabı ya da nefrotik sendromu denilen böbrek filtrasyonundaki bozukluk gibi çok sayıda böbrek hastalığının habercisi olabilir. İdrardaki protein, şeker hastalığı ya da yüksek tansiyon yüzünden böbrek fonksiyonlarının yetersizliğinde de ortaya çıkar.

Ketonlar, uzun süre yemek yenmediğinde veya . diyabet hastalarının vücutlarında yeterli insülin olmadığı hallerde, kanda ve idrarda biriken küçük moleküllerdir.

Doktorlar bazen böbrek taşı olan insanların idrarlarında, böbrek taşını oluşturan ürik asit, kalsiyum, oksalat, sodyum gibi maddelerin miktarını ölçebilirler.

Böbrek fonksiyonları genellikle kan üre azotları (BUN) ve kandaki kreatinin seviyesinin ölçülmesiyle kontrol edilir. BUN ve kreatinin seviyelerinin kanda yüksek çıkması ve idrarda yetersiz filtrelenmiş olması, böbrek fonksiyon düşüklüğünün göstergesidir. Üre ve kreatinin ölçümlerinde, bazen idrar tahlilleri için 24 saatten de uzun bir süre gerekir.

Üreter, İdrar Kesesi Ve Üretra
Nefronların tübüllerinden geçen idrar, böbreklerin merkezinde (renal pelvis) toplanır. Buradan üreter adı verilen iki uzun tüpten (her böbrek için bir tüp) aşağı iner. Yumuşak kaslardan oluşan bu tüpler idrar kesesi adı verilen kas torbasına ürini pompalamak için ritmik olarak kasılırlar.

İdrar kesesindeki kas liflerinin ve uriner sfinkterin (idrar kesesinin üretraya çıkışı) bu hareketi, üriniidrar kesesinin içinde tutar. İdrar kesesinin duvarındaki kas lifleri gevşeyerek, üriner sfinter ise kasılarak ürini idrar kesesinde toplar.

400 mililitreye kadar ürin idrar kesesinde depolanabilir. İdrar kesesinin kas lifleri belli bir noktaya kadar genişlediğinde, sinir hücreleri beyne idrar kesesinin dolduğunu haber verir.İdrarınızı yaparken pelvik kasları gevşer ve üretrarın açılmasıyla ürinin geçişi sağlanır.

Sinirler, aynı zamanda idrar kesesinin tamamen boşalmasını sağlamak için idrar kesesi kaslarının kasılmasını ve üriner gevşemesini beyne iletirler.

Üretranın boşalımı; kadınlarda vajinanın hemen üstünde, erkeklerde ise penisin ortasından geçerek penisin tam ucunda gerçekleşir.