Felç Sonrası Konuşma Zorlukları

Konuşma zorluğu olan kişilerin illaki bir entelektüel kayba uğramadıklarının unutul­maması önemlidir. Felçten önceki gibi düşünmeye muktedir olabi­lirler. Ama düşüncelerini ifade etmede zorlukları vardır; ki bu felç geçirmiş kişi için son derece moral bozucu olabilir.

Konuşma – lisan patolog­ları veya konuşma terapistleri, felç geçirmiş kişinin konuşma ve anlama kapasitesini iyileştir­meye yardımcı olur. Afeni ya da afazi yani lisan kullanma yeterlili­ğinin kısmi olarak ya da tamamen kaybedilmesi, özellikle beynin lisan işlemlerinin yapıldığı bölge­lerinden biri hasar görmüş ise, bir felçten sonra gayet yaygın şekilde karşılaşılan bir durumdur.

konuşmaAfazi, birkaç farklı şekil alır. Bazı kişiler konuşma zorluğu çeker; lakin diğer kişilerin söyle­diklerini kolaylıkla anlar. Bazı kişiler ise, çok kolaylıkla konuşa­bilir; lakin, diğer kişiler konuştuğu zaman anlayamaz.

Felç geçirmiş bazı kişiler kendi kendilerine veya terapi ile çabucak iyileşir. Oysa bazıları, konuşma veya söylenecek kelimeleri bulma zorluğu çekmeye veyahut okuma ve yazma zorluğu çekmeye devam ederler.

Dysaıthria’sı olan kişiler, konuşmaları anlayabilir ve kendi zihinleri içinde doğru kelimeler oluşturmaya muktedir olabilirler. Ama düşüncelerini açık olarak ifade edecek şekilde ağızlarını kontrol edemezler. Konuşma­ları yavaş ya da heceleri birbirine geçmiş şekilde olabilir ve yüzlerinin bir yanı, kas felci sebebiyle sarkabilir. Ayrıca ağız sulanması da vuku bulabilir. Dysarthria, dili, damağı ve dudakları kontrol eden beyin merkezlerine yönelik bir yaralanmadan kaynaklanır.