Türklerin ev aldığı ilk 5 ülke

Türkiye’de yabancı yatırımcıların gayrimenkule gösterdiği ilgi konuşulurken, Türkler ise konut alımında yurtdışına yöneldi. Bu yılın ilk sekiz ayında yabancıların ülkemizde satın aldığı 14 bin 424 konuta karşılık, Türkler sadece beş ülkede 4 bin 100 gayrimenkulün sahibi oldu. Peki, Türkler gayrimenkulde hangi 5 ülkeyi tercih etti?

 

Amerika Birleşik Devletleri

Türkler bu yıl ABD’de 1.400 ev satın aldı. Texas, 900 konutla en çok ilgi gören eyalet oldu. Kira geliri olarak New York Manhattan’da 3 milyon liraya satın alınan gayrimenkulden aylık 18 bin lira, Harlem’de 600 bin liralık bir evden 4 bin 500 lira kira geliri sağlanabiliyor. ABD’de vatandaşlık için şart koşulan yatırım miktarı 3 milyon TL (1 milyon dolar).

 

İngiltere

Türklerin en çok ilgi gösterdiği bir diğer ülke İngiltere. Başkent Londra ise 1.100 konut sahipliğiyle ilk tercih. Londra’da 2 milyon liraya alınan bir apartman dairesi aylık 13 bin lira, Yorkshire’den 800 bin liraya sahip olunabilen bir daire 2 bin 900 lira kira getirisi sağlıyor. İngiltere’de vatandaşlık elde etmek için gözden çıkarmak gereken miktar en az 4 milyon 500 bin lirayı buluyor.

 

Yunanistan

Bu yılın ilk sekiz ayında Türklerin 850 ev satın aldığı Yunanistan’da öne çıkan yerler Atina ve Mikonos Adası. Atina’da daire fiyatları ortalama 166 bin lira. Yeni yapılmış bir daire 350 bin liraya satılırken, kira getirisi ise aylık 1.500 liraya denk geliyor. Türklerin Yunanistan’daki bir diğer ilgi noktası olan Mikonos Adası’nda villalar öne çıkıyor. Villa fiyatları ortalama 1 milyon 500 bin lira. Yunanistan’da vatandaşlık için gereken yatırım miktarı ise en az 1 milyon lira.

 

İspanya

Türkler İspanya’da sadece bu yıl, Eylül ayına kadar 400 civarında gayrimenkul satın aldı. İspanya’da konut fiyatları 100 bin lirayla 6 milyon 500 bin lira arasında değişiyor. Barcelona ve Madrid gibi şehirlerde 650 bin liraya satın alınan bir evin kira geliri aylık 4 bin lirayı buluyor. İspanya’da gayrimenkul sahibi olanlar uzun süreli oturum izninin yanı sıra Avrupa’da serbest dolaşım hakkına kavuşuyor.

 

Fransa

Fransa’da bu yıl Ocak-Eylül ayları arasında Türklerin satın aldığı konut sayısı 350 civarında. Paris’te bir stüdyo daire 800 bin lira, lüks 2+1 konutlar 3 milyon 500 bin lira değerinde. Stüdyo daireden aylık 6 bin 500 lira kira geliri sağlanıyor. Fransa’da vatandaşlık için beş yıl oturma şartı aranıyor. 


Türkler neden yurtdışında gayrimenkul satın alıyor?

Realty-Türkiye kurucusu Fatih Elibol, ortaya çıkan bu rakamlarla ilgili değerlendirmesini şu sözlerle ifade etti: “Yabancı ülkelerden konut edinen Türklerin sayısı her geçen gün artıyor. Türklerin yurtdışında gayrimenkul edinmesinde öncelikli olarak yüksek kira geliri ve vatandaşlığa giden ilk adım olarak düşünülmesi geliyor.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/turklerin-ev-aldigi-ilk-5-ulke/

İstanbul-Selanik arası hızlı tren müjdesi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İzmir Ticaret Odası’nın vergi rekortmeni Türk-Yunan ortaklı firmalar ve İzmirli vergi rekortmeni iş adamları için düzenlediği ödül töreninde önemli açıklamalarda bulundu. 

 

“Ege’nin iki yakasını birleştireceğiz”

Başbakan Davutoğlu, törende Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren projesinin müjdesini vererek, “Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren planlıyoruz. Ege’nin iki yakasını bir daha ayrılmamak üzere biraraya getirmeye kararlıyız.” diye konuştu.

Ödül törenine Başbakan Davutoğlu ile birlikte katılan Yunanistan Başbakanı Çipras ise şunları söyledi: “Selanik de İzmir gibi tarihi, ticari kozmopolit bir şehir. Önümüzdeki süreçte iki şehir yakınlaşacak. Bu iki kentin ortak özellikleri var. Bizler bunun için çaba gösteriyoruz ve yol açıyoruz.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbul-selanik-arasi-hizli-tren-mujdesi/