Bütün Bitkilerden Hazırlanan Yara Merhemleri

Yara Tozu

*25 gr altınmühür kökü,
*25 gr usnea,
*25 gr ekinaka kökü veya tohumu ,
*25 gr okaliptüs yaprağı ,
*25 gr ardıç yaprağı.

Hazırlanışı:
1. Bütün bitkileri olabildiğince ince toz haline getirin. Ben genellikle havanla başlayıp kahve değirmeni ile devam ederim.
2. Bitkiler toz haline geldikten sonra ince bir elekten eleyin.
3. Bu tozu dondurucuda veya güneş ışığından uzakta çok iyi kapanan bir kapta saklayın. Bitki tozları iyi korunmazlarsa güçlerini oldukça çabuk kaybederler. En azından, bu karışım donmuş halde değilse 6 ayda bir yenilenmelidir; donmuş halde ise, en az yılda bir yenilenmelidir.

Kullanım: Toza ihtiyaç olduğunda, ıslak yaraların üzerine bol bol serpin. Kanamayı durduracak, enfeksiyonu önleyecek ve hücre bağlanmasını uyaracaktır. Enfekte, sızan, iltihap dolu yaralar açılmalı ve temizlenmelidir ve gerek duyuldukça toz yaranın üzerine bol bol serpilmelidir. Yara bir defa temiz olarak iyileşmeye başladığında müdahale edilmemelidir.Örneğin kaşınmamalı veya tekrar açılmaya çalışılmamalıdır; sadece gerektikçe daha fazla yara tozu serpilmelidir.

Bu ayni formül atlet ayağı mantar hastalıklarında ayakların üzerine veya ayakkabıların içine ve çoraplara serpilebilir.

Yatak Yaralarını Önleme Ve Tedavi Etme

2

Sık sık egzersiz yapmak çok önemlidir ve yatalak bir insan için mümkündür. Yaşlılarda yatak yaralan genellikle oluşur, çünkü kişi hareket etmediği için kan dolaşımı olmaz. Böyle birinin doktorundan ya da hemşiresinden kan dolaşımım harekete geçiren izometrik ve germe egzersizleri hakkında bilgi alın.

Hastanın kollarım ve bacak­larını olabildiğince çok hareket ettirerek pozisyonunu 2 saatte bir değiştirin. Hastanın topuklarını, dirseklerini ve kollarını yükseltmek ve poposu, kalçalan ve dizleri üzerindeki baskıyı azaltmak için bolca yastık kullanın. Nem, yatak yaralarının oluşma olasılığım artırır. Bu yüzden hastanın cildini temiz ve kuru tuttuğunuzdan emin olun. İdrar kaçırmayı kontrol atında tutmak çok önemlidir, çünkü idrar ve dışkı cildi aşırı derecede tahriş eder.

Yatak şiltesinin üzerine yerleş­tirilen bir tümsekli köpük yatağı, hastayı daha rahat ettirebilir ama yatak yarası oluşma riskim azalt­tığına dair bir bilgi henüz ortaya çıkarılmamıştır. Koyun derisinden yapılmış pedler ve galoşlar, dirsekler, topuklar ve ülser oluştur­maya eğilimli diğer bölgelerdeki baskıyı azaltır. Cildin bozulmasını önlemek için yüksek protein diyeti uygulamak faydalı olur.

Ciltte kızarık, iltihaplı bölgeler olup olmadığına dikkat edin. Bunlar yatak yaralarının ilk işaret­leridir. Eğer tedavi edilmezse kızarık, iltihaplı bölgeler moraracak ve cüdi bozacaktır. Oluşan açık yara enfekte olmaya başlayabilir. Yatak yaraları çok yavaş iyileşir ve hayati tehlike yaratabilir. Ciltte su toplamış bölgeler ya da bastırdığı­nızda beyazlaşmayan kızarıklıklar gibi yatak yaralarının ilk işaretlerine rastlarsanız, derhal doktoru arayın.

Yatak yaraları çoğunlukla bir hemşire tarafından uygulanan özel pansumanlarla tedavi edilebilir. Enfeksiyonla mücadelede antibi­yotikler de gerekebilir. Yaraların şiddetine bağlı olarak, ilaç hap şeklinde alınabilir, doğrudan yaralara uygulanabilir ya da damar içine enjekte edilebilir.

Yatak yarası oluştuğunda, etkilenmiş bölgenin baskısından kurtarmak için hastayı dikkatli bir şekilde yatırmak gerekir. Hava basınçlı yatakların, yatak yarala­nın iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir ama bu yataklar hem çok pahalıdır hem de çok ciddi yatak yaralan olan insanlar için en çok hastanelerde kullanılmaktadır. Reçetesiz olarak satılan E vitamini ve çinko ilaveleri, yatak yarala­rın iyileşmesine katkıda buluna­bilmektedir. Genellikle sıvı besin takviyesi şeklinde olan protein takviyesi, iyileşme sağlayabilmek açısından gerekli olabilir.

Ayak Yaraları

Ayak üzerindeki sürekli baskıdan (sıklıkla yatalak kişilerin topuklarında oluşan baskı gibi) ya da ayağa iyi uymayan ayakka­bılardan kaynaklanan sinir hasarı da ayak ülserlerine neden olabilir. Ülser ağrılı ya da ağrısız olabilir. Eğer ülser enfekte olursa, pü (irin) oluşur.

yara

Ayak ülseriniz varsa doktoru­nuzu görünüz. Çoğu ülserin ameliyatsız tedavi edilebilmesine rağen, enfekte olmuş bir ülser kangrene yol açabilir. Şiddetli vakalarda, ayaklara kan akışını arttırmak için ameliyata ve hatta ampütasyona gerek duyulabilir.

Doktorunuz, kan dolaşı­mına yardımcı olması için ayakla­rınızı kalp seviyenizin üzerinde tutmanızın yanı sıra destek çorabı kullanmak gibi koruyucu önlemler almanızı önerebilir. Bu ayrıca şişmeyi azaltacak ve ülserin kurumasına yardımcı olacaktır.