Ekonomi Ne Demek? Ekonomi Nedir?

Fransızca kökenli ekonomi kelimesi Türkçede insanların yaşamak için girdikleri üretim ve paylaşım ilişkisini nitelemek için kullanılan iktisadi bir terimdir. Toplumsal üretim ilişkisinin bütününe ekonomi denir. Ekonomi çeşitli toplumsal tarihi dilimlerde değişimler göstermiştir. Bu değişimler toplumsal üretim araçları ve toplumsal üretim araçlarının mülki sahibi ekseninde gelişmiştir. Örneğin; köleci toplumsal çağda ekonomi alınıp-satılabilen, metalaşan ve köle olarak ifade edilen insanlara ve o insanların sahipleri tarafından şekillenirdi. Feodal toplumsal çağda ekonominin belirleyicisi toprak mülkiyeti idi. Günümüz kapitalist toplumsal çağında ise ekonomide belirleyici olan sanayi, sanayi de ki üretim araçlarının sahipleri ve emeğini ortaya koyan işçilerdir. Mali sermaye olarak nitelendirilen banka sermayesi ise ekonominin eklemlenen bir ögesidir. Ekonominin yoğunlaşmış haline tanıklık ettiğimiz günümüzde sanayi sermayesi ve banka sermayesinin bütünleşmesi söz konusudur.

  • Politika, ekonominin yoğunlaşmış halidir.

Stok yönetimi Ne demek? Stok yönetimi Nedir?

Stok yönetimi Ne demek? Stok yönetimi Nedir?

Just in time (tam zamanında) stok yönteminin özellikleri;
  1. Stoklar üretimin yapılacağı günün sabahı veya bir önceki günün akşamı alınarak üretime verilir.
  2. Stokların depolandığı alan ihtiyacı artar.
  3. Stok yerleştirme ve bakım maliyetleri artar.
  4. Stoklara bağlanan nakdin sistemden çekilmesi işletmenin daha çok satış yapmasını sağlar.
  5. Bu sistemin uygulanabilmesi için ulaşım yollarının gelişmiş olması gerekir. Fiyatların istikrarlı olması gerekir.
  6. Stok tutma maliyetleri azalır.
Stok yönetiminde etkinliği sağlamak için özen gösterilmesi gereken konular;
  1. Gerektiğinde fason üretim imkanlarından yararlanılması.
  2. Stokların arka kapıdan çıkışının önlenmesi.
  3. Sürümü ağır malların ya da modası geçmiş, bozulmaya başlayacak malların hızla satılması.
  4. Üretimde sık ve yoğun kullanılan kalemleri daha sık kontrol ederken önemsiz kalemlerin periyodik kontrol edilmesi.
  5. Her stok kaleminin kullanım miktarı ve sıklığının belirlenmesi.
  6. Satın alma ve depolama sisteminin etkinliğinin gözden geçirilmesi.

İstihsal Ne Demek? İstihsal Nedir?

Arapça kökenli istihsal kelimesi Türkçede çıkarma, elde etme, üretim gibi anlamlara karşılık gelir. Üretim; belirli bir faaliyet içerisinde ortaya çıkan yeni bir mal veya hizmettir. Bunlardan mal tüketim sektörüne hizmet ise hizmet sektörüne girer. İnsanlar toplum olarak yaşamaktadır. Buna en büyük nedenlerden biri toplu üretim ilişkisidir. Bu üretim ilişkisi tarih boyunca üretim araçlarının değişmesi ve gelişmesiyle farklılaşmıştır. İlkel komünal toplum, köle ve efendi, köylü ve toprak sahibi, kapitalist ve işçi bütün bunlar ve toplumsal yansımaları üretim ilişkileri bütünüdür.

Sözleşmeli Üretim Ne Demek? Sözleşmeli Üretim Nedir?

Sözleşmeli Üretim : İşletmelerin markalı ve özellikli mallarının üretimini başka işletmelere yaptırmalarına imkân veren işbirliği anlaşmalarıdır. Özellikle dış pazarlarda üretim yapmanın iç pazarlara göre daha düşük maliyetli olduğu durumlarda, işletmenin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak için başvurulan işbirliği türüdür.

Örneğin, ABD ya da Avrupa kökenli işletmelerin ucuz iş gücü nedeniyle üretimlerini Uzakdoğu’da ve Latin Amerika’da gerçekleştirmeleridir. Elektronik (Nokia), otomotiv (Mercedes), spor ayakkabı (Nike), giyim (United Colors of Benetton), mobilya (IKEA), temizlik maddesi (Procter & Gamble) sektörlerinde bu yöntem sık rastlanan bir seçenektir.

Bu işbirliği türünde ürünlerin üretim izni, anlaşma ile diğer üretici firmalara verilmektedir. Sözleşmeli üretim yapmak isteyen işletme, ürünü başka bir işletmeye yaptırırken pazarlama faaliyetlerini ise kendisi üstlenmektedir. Kendi belirlediği spesifikasyonlara (kalite ve miktar) uygun ürünleri üretmek için diğer üreticilerle anlaşma yapmaktadır. Daha sonra da bu ürünleri kendi markası altında pazarlamaktadır.

İşletmelerin bu işbirliği türünü seçmelerinin nedenlerine bakacak olursak; üretim ve lojistik maliyetleri azaltılmakta, ucuz iş gücünden yararlanabilmekte, ithalat kısıtları aşabilmekte, uluslararası pazarlara giriş kolay ve düşük riskli olabilmekte ve yönetsel problemlerden kaçınabilmektedir. Ayrıca, işletmenin başarısı üretimden çok, pazarlama ve hizmete dayalı ise bu işbirliği türü daha çok tercih edilmektedir. En önemli sakıncası ise sözleşmeli üretim yapan işletme, gelecekte olası bir rakip olabilmektedir. Türkiye’de deri giyim ihracatında fason üretimin payı % 60’tır. Vestel’in ihracatının %50’sini fason üretim (JVC, Hitachi, Toshiba, Sanyo, Whirlpool ve Electrolux) oluşturmaktadır.