Kapitalizm Ne Demek? Kapitalizm Nedir?

Özel mülkiyete dayalı bir ekonomi biçimidir. Şu an yaşadığımız dünya kapitalist ilkelere dayalı bir ekonomik sistem üzerine kuruludur. Kapitalizm, üretim araçlarının bir zümrenin, az bir insan nüfusunun elinde bulunduğu, geride kalan büyük çoğunluğun ise onları zenginleştirmek ve kendini yeniden üretebilmek için emeğini satmak, metalaşmak zorunda olduğu bir sistemdir. Kapitalist ekonomi işçinin ürettiği artı emek (artı değer) üzerine kuruludur. İşçi, bir kapitalistin üretim araçlarıyla üretim yaparak değer ortaya çıkartır. Bunun karşılığında kendisine verilecek olan ücreti ürettikten sonra, üretim aracının sahibi için üretmeye devam eder. Bu devam etme sürecinde artı değer oluşarak kapitalistin cebine girer. Yani kapitalist sadece üretim araçlarına sahip olduğu için kolunu bile kaldırmadan işçinin ürettiği üzerinden kâr elde etmiş olur.

  • Sosyalizm; mülksüzleştirenlerin (kapitalistlerin), mülksüzleştirilmesi ve üretim araçlarının toplumsal mülkiyetini sağlayarak, herkesin yeteneğine göre bir işte çalışmasını, herkese emeğine göre bir ücret verilmesini savunan ekonomik, toplumsal sistem, ideolojidir.

 

 

 

Endeks Ne Demek? Endeks Nedir?

Fransızca kökenli endeks kelimesi Türkçede dizin, gösterge gibi anlamlara karşılık gelir. Dizin anlamıyla endeks; Bir eserin, derginin arkasında bulunan kişi, konum ve konu bilgilerini numaralandırarak gösteren alfabetik listedir. Gösterge anlamıyla endeks bir ekonomi terimidir. Bu kelimeye “kar zarar endeksi“, “dolar endeksi” vb. söz kalıpları şeklinde sıkça rastlayabilirsiniz. Özellikle ekonomi programlarında, ekonomistlerce en çok kullanılan sözlerden biridir. Ekonomik gelişmelerin sayısal olarak ve/veya bir çizelgeyle gösterilmesidir.

Ekonomi Ne Demek? Ekonomi Nedir?

Fransızca kökenli ekonomi kelimesi Türkçede insanların yaşamak için girdikleri üretim ve paylaşım ilişkisini nitelemek için kullanılan iktisadi bir terimdir. Toplumsal üretim ilişkisinin bütününe ekonomi denir. Ekonomi çeşitli toplumsal tarihi dilimlerde değişimler göstermiştir. Bu değişimler toplumsal üretim araçları ve toplumsal üretim araçlarının mülki sahibi ekseninde gelişmiştir. Örneğin; köleci toplumsal çağda ekonomi alınıp-satılabilen, metalaşan ve köle olarak ifade edilen insanlara ve o insanların sahipleri tarafından şekillenirdi. Feodal toplumsal çağda ekonominin belirleyicisi toprak mülkiyeti idi. Günümüz kapitalist toplumsal çağında ise ekonomide belirleyici olan sanayi, sanayi de ki üretim araçlarının sahipleri ve emeğini ortaya koyan işçilerdir. Mali sermaye olarak nitelendirilen banka sermayesi ise ekonominin eklemlenen bir ögesidir. Ekonominin yoğunlaşmış haline tanıklık ettiğimiz günümüzde sanayi sermayesi ve banka sermayesinin bütünleşmesi söz konusudur.

  • Politika, ekonominin yoğunlaşmış halidir.