Kapitalizm Ne Demek? Kapitalizm Nedir?

Özel mülkiyete dayalı bir ekonomi biçimidir. Şu an yaşadığımız dünya kapitalist ilkelere dayalı bir ekonomik sistem üzerine kuruludur. Kapitalizm, üretim araçlarının bir zümrenin, az bir insan nüfusunun elinde bulunduğu, geride kalan büyük çoğunluğun ise onları zenginleştirmek ve kendini yeniden üretebilmek için emeğini satmak, metalaşmak zorunda olduğu bir sistemdir. Kapitalist ekonomi işçinin ürettiği artı emek (artı değer) üzerine kuruludur. İşçi, bir kapitalistin üretim araçlarıyla üretim yaparak değer ortaya çıkartır. Bunun karşılığında kendisine verilecek olan ücreti ürettikten sonra, üretim aracının sahibi için üretmeye devam eder. Bu devam etme sürecinde artı değer oluşarak kapitalistin cebine girer. Yani kapitalist sadece üretim araçlarına sahip olduğu için kolunu bile kaldırmadan işçinin ürettiği üzerinden kâr elde etmiş olur.

  • Sosyalizm; mülksüzleştirenlerin (kapitalistlerin), mülksüzleştirilmesi ve üretim araçlarının toplumsal mülkiyetini sağlayarak, herkesin yeteneğine göre bir işte çalışmasını, herkese emeğine göre bir ücret verilmesini savunan ekonomik, toplumsal sistem, ideolojidir.

 

 

 

Emperyalizm Ne Demek? Emperyalizm Nedir?

Fransızca kökenli emperyalizm kelimesi Türkçe sözlük anlamında yayılmacılık, yayılımcılık olarak bir milletin başka bir milleti sömürmesi diye ifade edilir. Bu emperyalizm adına kuru ve basit bir tanımlamadır. Sömürünün hangi koşullarda neden ve kim tarafından kime karşı ortaya çıktığını ortaya koymaz. Emperyalizm, kapitalizmin en üst aşamasıdır. Emperyalizm kitabının yazarı Lenin emperyalizmi tekelleşmiş kapitalizm yani tekelleşmiş sermaye olarak tanımlar. Sermaye sahipleri toplumsal üretim ilişkisi içerisinde rakiplerini devirerek ve gelişerek tekelleşmeye başlayacaktır ve bu tekelleşme bir müddet sonra emperyalist aşamaya evrilecektir. Bu evrilme dünya da ki bir çok zenginliğin emperyalist olarak nitelendirilen bir avuç sermaye grubunun eline geçmesi ve siyasal gericilik dönemidir. Lenin rekabet içinde ki kapitalizmi burjuva demokratik dönem, tekelleşmiş kapitalizm yani emperyalizm çağını siyasal gericilik dönemi olarak ifade etmiştir. Lenin’e göre emperyalizm, kapitalizmin en üst aşaması ve aynı zamanda kendi sonuna da en yakın aşamasıdır.

  • Emperyalizm, V. Lenin’e ait bir kitaptır.