Dikey pazarlama Ne demek? Dikey pazarlama Nedir?

Ortaklık şeklindeki dikey pazarlama sistemleri üretim ve dağıtım fonksiyonlarını tek bir sahiplik altında toplar.

Sözleşmeye dayalı dikey dağıtım sistemleri, üretim ve dağıtım işletmelerinin çabalarını bir sözleşme esasına dayalı olarak bütünleştirirler.

Toptancı destekli gönüllü zincirlerde, toptancı, satın alma uygulamalarını, ticari programları ve stok yönetimi standardize ve koordine etmek üzere küçük bağımsız perakendecilerle sözleşme yapar.

Perakendeci destekli kooperatifler de, perakendeciler, bir toptancının sağladığı olanaklardan birlikte yararlanmak için birbirleriyle sözleşme yaparlar.

Pazarlama kanalında dikey bütünleşme, dağıtım kanalı düzeyinde yer alan bir üyenin kendisinden önce ya da kendisinden sonraki düzeyde yer alan kanal üyelerini yönetim ve denetimleri altına almalarıyla gerçekleşir.

Küresel Pazarlama Ne Demek? Küresel Pazarlama Nedir?

Küresel Pazarlama: Yerel pazarlamadan başlayan sürecin diğer ucunda, küresel pazarlama bulunmaktadır. Genelde işletmeler belirli bir öğrenme süreci geçirerek yerel pazarlamadan küresel pazarlamaya geçseler de, faaliyetlerine doğrudan veya hızlı bi r şekilde küresel olarak başlamayı hedefleyen firmalar da bulunmaktadır. ‘’Küresel Doğan’’ bu küçük ölçekli işletmelerin örnekleri genelde teknoloji sektöründe görülmektedir.

En basit Açıklaması ile küresel pazarlama, Küresel müşteri ihtiyaçlarını belirleyip bu ihtiyaçları rekabetten daha başarılı bir şekilde tatmin etmek ve pazarlama faaliyetlerini küresel çevre kısıtları çerçevesinde oluşturmak olarak ifade edilebilir.

Uluslararası araştırmalar ile farklı ülkelerdeki pazar bölümleri incelenir ve müşteri grupları arasındaki benzerlik ve farklılıklar irdelenerek küresel bir pazarlama stratejisi geliştirmek hedeflenir. Küresel pazarlamayı öncelikle maliyet avantajı yaratması açısından destekleyen

Küresel Pazarlama: Yerel pazarlamadan başlayan sürecin diğer ucunda, küresel pazarlama bulunmaktadır. Genelde işletmeler

belirli bir öğrenme süreci geçirerek yerel pazarlamadan küresel pazarlamaya geçseler de faaliyetlerine doğrudan veya hızlı bi r şekilde küresel olarak başlamayı hedefleyen firmalar da bulunmaktadır. ‘’Küresel Doğan’’ bu küçük ölçekli işletmelerin örnekleri genelde teknoloji sektöründe görülmektedir.

En basit Açıklaması ile küresel pazarlama, Küresel müşteri ihtiyaçlarını belirleyip bu ihtiyaçları rekabetten daha başarılı bir şekilde tatmin etmek ve pazarlama faaliyetlerini küresel çevre kısıtları çerçevesinde oluşturmak olarak ifade edilebilir.

Uluslararası araştırmalar ile farklı ülkelerdeki Pazar bölümleri incelenir ve müşteri grupları arasındaki benzerlik ve farklı lıklar irdelenerek küresel bir pazarlama stratejisi geliştirmek hedeflenir. Küresel pazarlamayı öncelikle maliyet avantajı yaratması açısından destekleyen LEVİTT’e göre , pazarlama karması öğelerinin küresel bazda aynı özellikleri taşıyacak şekilde tanımlanması ve dünyada bir tek büyük pazarlamış gibi yönetilmesi ve uyarlanmadan kaçınılması gerekmektedir.

Küresel düzeyde homojen diğer bir değişle birbirinin aynı ürün ve hizmetler sunmak işletmeye maliyet avantajı kazandıracağı için ek maliyet getirecek uyarlamalardan mümkün olduğunca kaçınılması önerilmektedir.

Daha  kapsamlı  bir  ifadeyle  küresel  pazarlama  ‘Ulusal  sınırların  dışında,  küresel  müşteri  ihtiyaçlarını  bulmak  ve  bunları rakiplerden daha iyi bir şekilde tatmin edecek şekilde bütün pazarlama faaliyetleri arasında eş güdüm sağlamak ve oluşan bilgi birikimini işletmenin faaliyet gösterd iği tüm ülkelere yayarak rekabet avantajı yaratmak olarak tanımlanabilir.

Eş güdüm sağlamak, Pazarlama faaliyetlerini bütünleşik olarak düzenlemeyi ve bunları  küresel pazarlarda uygulanarak sinerji yaratmayı ifade eder.

Bilgi birikimini aktarmak, şirket genel merkezinin bilgi birikimini dünya çapında yayma ve uyarlama için sistemler kurmasını, edindiği tecrübeler ışığında oluşturduğu bilgi ve becerileri en başarılı uygulamaları faaliyet gösterdiği tüm pazarlarla paylaşmas ını ön görür. Küresel şirketler pazarlama stratejisini oluştururken dünyadaki tüketici eğilimlerini, demografik ,  ekonomik, sosyal,  politik, kültürel ve teknolojik hareket ve değişimleri sürekli ve düzenli takip etmeleri gerektiğinin de farkındadırlar.

Küresel düzeyde homojen diğer bir değişle birbirinin aynı ürün ve hizmetler sunmak işletmeye maliyet avantajı kazandıracağı i çin ek maliyet getirecek uyarlamalardan mümkün olduğunca kaçınılması önerilmektedir.

Daha  kapsamlı  bir  ifadeyle  küresel  pazarlama  ‘’Ulusal  sınırların  dışında,  küresel  müşteri  ihtiyaçlarını  bulmak  ve  bunları rakiplerden daha iyi bir şekilde tatmin edecek şekilde   ihtiyaçlarını bulmak ve bunları rakiplerden daha iyi bir şekilde tatmin edecek şekilde bütün pazarlama faaliyetleri arasında eş güdüm sağlamak ve oluşan bilgi birikimini işletmenin faaliyet gösterd iği tüm ülkelere yayarak rekabet avantajı yaratmak olarak tanımlanabilir.

Eş güdüm sağlamak, Pazarlama faaliyetlerini bütünleşik olarak düzenlemeyi ve bunları  küresel pazarlarda uygulanarak sinerji yaratmayı ifade eder.

Bilgi birikimini aktarmak, Şirket genel merkezinin bilgi birikimini dünya çapında yayma ve uyarlama için sistemler kurmasını, edindiği tecrübeler ışığında oluşturduğu bilgi ve becerileri en başarılı uygulamaları faaliyet gösterdiği tüm pazarlarla paylaşmas ını ön görür.

Küresel şirketler pazarlama stratejisini oluştururken dünyadaki tüketici eğilimlerini, demografik ,  ekonomik, sosyal,  politik,

kültürel ve teknolojik hareket ve değişimleri sürekli ve düzenli takip etmeleri gerektiğinin de farkındadırlar.

Crm Ne Demek? Crm Nedir?

Crm ifadesi İngilizce kökenli customer relationships marketing kelimesinin kısaltmasıdır. Bu ifade Türkçede müşteri ilişkileri pazarlaması anlamına karşılık gelir. Crm’yi biraz açmak gerekirse müşteri odaklı pazarlama anlamına gelen bir yöntem, tekniktir. Burada pazarlamanın ana nüanslarını belirleyen şey arz talep ilişkisidir. Pazarlama da bu tür bir yöntemi geliştirebilmek için genel pazar durumunu çok iyi takip etmek, ihtiyaç tahminlerinde bulunmak, risk yatırımları yapmak, kamuoyu araştırmaları yapmak ve buna çok ciddi bütçeler ayırmak gerekir. Örneğin bir gofret belli ölçülerde ihtiyaçtır. Ancak piyasada bir çok gofret markası ve çeşidi var. Siz buna rağmen bir gofret ürünü ortaya koyacaksanız. Tüketicinin beklentilerine en uygununu ortaya çıkarmak zorundasınız. Nihayetinde gofret raflarının başına gidip tercih yapacak olan tüketicinin kendisidir.    

Ürün Ne demek? Ürün Nedir?

Ürün; bir ya da bir grup müşterinin herhangi bir ihtiyaç ya da isteğini tatmin etmek amacıyla pazara sunulan işletmenin kazanç elde etmeyi umduğu “şey ”dir. Ürün tanımının içine hizmetler, etkinlikler, insanlar, yerler, organizasyonlar, fikirler ve bunların karışımı girer.

Hizmet; bazı aktiviteleri içeren, tüketiciye faydaların sunulduğu, soyut olan ve sahiplikle sonuçlanmayan bir ürün biçimidir. Örneğin, otoparklar hizmet kapsamında değerlendirilir. Ödediğiniz ücret, park alanını sadece belirli bir süre kullanma hakkını verir ve o park alanını satın aldığınız anlamına gelmez.

Ürün kavramının beş temel katmandan oluşur: Her bir katman tüketiciye daha fazla değer sunarak ürünü en güzel noktaya görümek için pazarlama yöneticilerince kullanılırlar. Bu beş katman “tüketici değer hiyerarşisi” olarak adlandırılır.

  • Katman 1: Temel Ürün Temel fayda Otomobil-Ulaşım.
  • Katman 2: Baz Ürün Ulaşımı sağlayacak ögeler Kaporta, motor, direksiyon gibi özellikler.
  • Katman 3: Beklenilen Ürün Üründen beklenilenler Kalite, tasarım, satış sonrası hizmetler, servis ağı.
  • Katman 4: Zenginleştirilmiş Ürün Ürüne eklenilen her türlü öge Kredilendirmede banka desteği, cam tavan.
  • Katman 5: Potansiyel Ürün Ürünün gelecekte taşıyacağı özellikler Elektrikli olma, güneş enerjisi kullanabilme.

Marka Ne demek? Marka Nedir?

Marka Ne demektir? Marka Nedir?

Bir satıcının (ya da bir grup satıcının) ürün ya da hizmetlerini rakiplerinizinkinden ayıran isim, terim, işaret, sembol, tasarım, dizayn ya da bunların bileşimine marka denir.

Markanın Sunduğu Yararlar;

  1. Pazarlama iletişimi harcamalarında yüksek etkinlik sağlar.
  2. Yeni pazarlara girmenin düşük maliyetle ve kolay yapılabilmesi mümkün olur.
  3.  İşletmenin dağıtım kanalında etkinlik artırımı sağlar.
  4. Daha yüksek pazarlık gücü verir.
  5.  Yönetsel kargaşa azalır.
  6. Daha yüksek fiyatlama ve fiyat rekabetinden korunma imkanı sunar.
  7. Daha yüksek satış miktarı ve pazar payı sağlar.
  8.  Şema imajının güçlenmesini sağlar.

Markaların tüketicilere sundukları yararlar ise; Satın alma kararında tüketiciye kolaylık sağlarlar. Çok sevilir ve bilinirler. Güçlü görünür kimlikleri’ vardır. Tüketicinin benliğini zenginleştirirler.

Arkaları da güçlüdür. Markadan memnun olunmadığında çözüm aranabilir.

Pazarlarında geleneksel bir güce, yılların deneyimine sahiptirler. £ Markalar kaliteye önem verirler.

Geniş ürün hatları vardır, neye ihtiyaç olsa akla gelirler.

Sürekli iyileştirilirler, daha yeni daha iyi olurlar.

Yerel, Bölgesel, Ulusal ve Küresel Markalar;

Yerel markalar;

Yerel markalar ülkenin bir bölgesindeki tüketicilere hitap ederler. Bunlara yöre markası denildiği olur.

Ulusal markalar;

Ulusal markalar, yerel markalardan daha geniş alana ulaşırlar. Genelde ulusal medyada tanıtımları yapılır.

Bölgesel markalar;

Bölgesel markalar ise bir ülkenin bulunduğu bölgede tüketicisine ulaşır.

Orta Doğu, Güney Amerika, Kafkas Bölgesi gibi belli bir uluslararası bölgede tüketiciye aynı marka kimliği ile ulaşan markalar bölgesel markalardır.