Ortak Girişim Ne Demek? Ortak Girişim Nedir?

Farklı işletmelerle bilgi ve deneyimlerini bir araya getirerek kurulan işbirliklerinden bir diğeri ise ortak girişimlerdir. Buraya kadar anlattığımız stratejik işbirliklerinden farkı, ortak girişimlerde belirli bir alanda işbirliği yapan işletmeler varlık ve yeteneklerini bir araya getirerek yeni bir işletme kurmaktadırlar. Bu yeni kurulan işletmeye ise ortak girişim (joint venture) adı verilmektedir.

Ortak girişimlerin özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Ortak girişimler, kısa veya uzun dönemde belli bir proje veya işi gerçekleştirmek için işbirliği yapan ana işletmeler tarafından, ayrı bir ad ve kimlik altında yepyeni bağımsız bir işletme kurularak gerçekleştirilir. İşbirliğini gerçekleştiren ana işletmeler, mevcut faaliyetlerine de kendi kimlikleri ve varlıkları ile devam ederler.
  • Ortak girişimin amacı, genellikle, ana işletmelerin tek başlarına yapmakta zorlanabilecekleri veya gerçekleştiremeyecekleri projeler ve işlerin yapılmasıdır.
  • İşbirliği yapan işletmeler, yeni kurulan girişimde hissedar olarak belirli sermaye paylarına sahiptir.
  • İş veya proje, kısa veya uzun dönemde gerçekleştikten, yani amaca ulaştıktan sonra, varlık nedeni ortadan kalktığı için ortak girişim tam tasfiyeye tabi tutulur. Ancak, işbirliği yapan taraflar, arzu ederlerse ortak girişimi yeni bir proje veya iş olasılığı için sürdürebilir.

İnovasyon Ne Demek? İnovasyon Nedir?

Bilinen en ünlü yönetim gurularından birisi olan Peter F. Drucker, bir yöneticinin düşebileceği en büyük tuzaklardan birisinin inovasyon ile yeniliğin birbiri ile karıştırılması olacağını belirtmektedir. Ünlü yönetim gurusu, inovasyon ile yeniliğin birbirinden farklı değerler yarattığına inanmaktadır.

İnovasyon dünya ekonomisinde bulunan şirketler için her zaman önemli bir öneme sahipti lakin son dönemlerde önemini kar ve kat arttırdı.

“Yeni bir fikrin değer yaratan uygulaması” olarak tanımlanabilecek inovasyon, işletmelerin farklılaşmalarını, kara geçmelerini, diğer işletmeler ile rekabet etmeleri açısından önemli bir unsurudur.
Bir şeyin gerçek anlamda inovasyon olabilmesi için üç temel ögeyi içermesi gerekmektedir.

  • Özgün olmalıdır.
  • Bir değer yaratmalıdır.
  • Değiş tokuş değeri bulunmalıdır.

inovasyonÖzgün Olmalıdır;

İnovasyon gerçekleştirildiği esnada, bunun dünyada farklı bir örneğinin bulunmaması, tamamen özgün olması gerekmektedir.

Bir değer yaratmalıdır;

Gerçekleştirilecek olan inovasyonun müşteri tarafında değer yaratıyor olması oldukça önemlidir. İşletmenin kendisinin ürünlerinin yada hizmetlerinin insan yaşamasında pozitif bir değer yaratması gerekmektedir.

Değiş Tokuş Değeri Olmalıdır.

Tüm bu çalışmaların sonunda müşteri tarafında yaratılan değer algılanacak, ürünü tercih edecek bu durumda şirkete kazanç ve yarar sağlamış olacaktır.  Bu durumda genellikle parasal değiş tokuş gerçekleşecektir.

İnovasyon Türleri Nelerdir?

  1. Ürün İnovasyonu
  2. Hizmet İnovasyonu
  3. Süreç İnovasyonu
  4. İş Modeli İnovasyonu
  5. Deneyim İnovasyonu
  6. Pazarlama İnovasyonu
  7. Organizasyon İnovasyonu

Ürün İnovasyonuinovasyon örneği

Bir işletmenin yeni bir ürün geliştirmesi, mevcut üründe yenilikler yapması ve pazara sunmasıdır.

Hizmet İnovasyonu

Hizmet sektöründe yeni bir hizmet yaklaşımı geliştirmesi ve farklılık yaratmasıdır.

Süreç İnovasyonu

İşletmenin üretim, dağıtım gibi alanlarında yenilikler geliştirmesidir. İşletmenin faaliyet esnasında attığı tüm adımlarda yapmış olduğu yenilikler ve radikal  iyileştirici ve geliştirici adımlar, işlemlerdir.

İş Modeli İnovasyonu

İş modeli; bir şirketin varlığını sürdürebilmesi için nasıl gelir elde edeceğinin senaryosudur.

İş modeli inovasyonu, bir işletmeye müşteri gözünden bakılarak iş  yapış şeklini değiştirmek, iyileştirici yenilikler gerçekleştirmek olarak tanımlanabilir.

Deneyim İnovasyonu

Deneyim; Bir işletmenin ürünlerinin müşteri üzerinde yapmış olduğu etkidir. Deneyim inovasyonundaki temel amaç müşterinin almış olduğu ürünün ve ya hizmetin benzersiz olduğunu hissedebilmesidir. Sağlanan hizmet ya da ürün deneyiminin benzersiz olduğunun müşteri tarafında hissedilebilmesi oldukça önemlidir.

Pazarlama İnovasyonu

İşletmenin müşteri kazanmak maksadıyla ürün ve hizmetler dışında ambalaj geliştirmesi, renk değiştirmesi, tasarımsal değişiklikler yapmasıdır.

Organizasyon İnovasyonu

Bir işletmenin çalışma yöntemlerini geliştirmesi ve farklılaştırmasıdır. Ayrıca işletme her konuda maliyetleri düşürmek için ve ya verimliliği arttırmak için yeni yönlemler geliştirmesidir.