Arbitraj Ne Demek? Arbitraj Nedir?

Fransızca kökenli bir kelime olan Arbitraj, bir malı bir piyasada ucuzdan alıp, başka bir piyasada daha yükseğe satmak anlamı taşımaktadır. Fiyatların teorik fiyattan uzaklaşması sonucunda Arbitraj fırsatı doğar. Bir Arbitraj imkanı oluştuğunda kurumsal yatırımcıların yazılımları bunu tespit eder. Emirler otomatik olarak hızla piyasaya iletilir ve Arbitraj imkanı işlemler sonucunda tükenene kadar devam eder. Bir Arbitraj imkanı oluştuğunda, oluşan fiyat farkı genellikle fark edilmeyecek kadar kısa zaman içinde ortadan kalkar. Örnek olarak bir döviz ucuz, diğerinde ise pahalı duruma gelmişse eğer, bunun ucuz miktarda olan piyasadan alınıp daha pahalı olduğu piyasada satılması koşulunda bu işlemi yapan kişilere arbitraj güvenli bir kazanç sağlar.

 

Foreks Piyasası Ne Demek? Foreks Piyasası Nedir?

Foreks piyasası ne demek? Foreks piyasası nedir?

İngilizce kökenli foreks kelimesi Foreign Exchange  söz kalıbının kısaltmasıdır. Bu kısaltmaya FX şekliyle rastlamak da mümkündür. Döviz piyasası veya yabancı para piyasası olarak foreksi nitelendirebiliriz. Foreks uluslararası ticari ilişkilerde belirleyici olan bir tür finansal kuruluştur. Bu kuruluş ülkelerin para değerlerini saptar. Yani var olan paranın piyasada ki meta değerini tespit eder. Bu tespitini uluslararası piyasaya sunar. Örneğin; Bugün için “2,30 Türk Lirası 1 Amerikan doları eder.” diyoruz. Bunu saptayan kuruluş Foreign Exchange’dir. Uluslararası piyasada ki bütün alım-satımlar, ithalat-ihracatlar bu belirlemeler üzerinden değer bulur. Kısacası foreks için diyebiliriz ki; Uluslar arası para değerlerini tespit eden ve bunu piyasaya sunan kuruluştur.

Döviz Ne Demek? Döviz Nedir?

Fransızca kökenli döviz kelimesi Türkçede uluslar arası ödeme işlemini gören para, poliçe, çek ve her türlü ödeme aracına verilen isimdir. Yabancı para olarak da bilinen döviz ülkelerin ithalat-ihracat ilişkisine bağlı olarak gelişir. Bir ülkeye döviz girmesi demek o ülkenin ihracat yapması demektir. Bir ülkenin döviz kaybetmesi demek o ülkenin ithalat yapması demektir. İthalat-ihracat ilişkisi sanayi, teknoloji, ham madde, hizmet ve benzeri maddi değer taşıyan her araçla gerçekleşebilir. Uluslar arası piyasada her poliçe, çek, para döviz değeri taşımaz. Ülkelerin ithalat-ihracat konumu bunda belirleyicidir.