Çalışma sermayesi Ne demek? Çalışma sermayesi Nedir?

Kasa ve bankadaki paralar, Stoklar, Serbest menkul kıymetler (tahviller ve hisse senetleri), Kısa vadeli alacaklar (alacak senetleri ve müşteriler),Diğer menkul kıymetler

Çalışma sermayesinin özellikleri: Kısa vadeli ve likittir, bölünebilir niteliktedir, hareketlidir, kararları kısa zamanda revize edilebilir ve işletmenin risk derecesine etkisi sınırlıdır.

Çalışma sermayesi yönetimi: Günlük olağan faaliyetlerden, ham maddelerin tamamlanmış ürüne dönüşerek, satıştan doğan alacakların tahsiline kadar uzanan uzun bir süreci kapsar. Çalışma sermayesi yönetimi, satış yoluyla işletmeye nakit girişleri sağlar.

Sürekli çalışma sermayesi: Çalışma sermayesinin sabit kalanı, süreklilik arz eden kısmıdır. Sürekli çalışma sermayesi, minimum dönen varlık toplamıdır.

Geçici çalışma sermayesi: Çalışma sermayesinin iş hacmindeki değişmelere göre farklılaşan bölümüne geçici çalışma sermayesi ya da dalgalanan çalışma sermayesi denir. Mevsimlik ve konjonktürel değişmelere göre artan veya azalan çalışma sermayesidir.

Olağanüstü çalışma sermayesi: Belirsizliklerdeki artış nedeniyle çalışma sermayesi varlıklarına fazladan yapılan yatırımlar

Brüt çalışma sermayesi: Dönen varlık toplamıdır. Bir yıl içinde paraya dönüşebilen para, menkul kıymet, alacaklar, stoklar

Net çalışma sermayesi: Net çalışma sermayesi = Dönen varlık toplamı – Kısa vadeli borçlar

Çalışma sermayesi döngüsü: Üretim için harcanan nakdin işletmeye kaç günde geri döndüğünü gösteren süre

Alacak Yönetimi Ne Demek? Alacak Yönetimi Nedir?

Alacak Yönetimi Ne Demek? Alacak Yönetimi Nedir?

Alacak Yönetimi;

Esnek satış politikasının sonuçları;

  • Alacaklara bağlanan fonlar artar – satışlar artar.
  • Brüt karlar artar.
  • Yeni müşteri analizleri nedeniyle maliyetler artar.
  • Tahsilat giderleri artar
  • Tahsil edilemeyen alacakların maliyeti artar.
  • Alacakların yeni kaynaklarla finanse edilmesi durumunda ödenen ek faizlerden dolayı maliyetler artar.
  • Alacakların öz sermaye ile finanse edilmesi durumunda öz sermayenin yeterince karlı kullanılmaması alternatif maliyetleri artırır.

Finansman Ne Demek? Finansman Nedir?

Finansman ne demek? Finansman nedir?

Fransızca kökenli finansman kelimesi Türkçede sermaye gerektiren bir işi hayata geçirebilmek için gereken sermayeyi sağlayabilme, finanse edebilme anlamında kullanılan bir kelimedir. Finansman kelimesinin yerine “sermaye sağlamak” söz kalıbını kullanabilirsiniz. Bu kelimeye “finanse etmek” şeklinde de rastlayabilirsiniz. Özellikle şirket yönetimlerinde çokça duyabileceğiniz finansman kelimesi bir ihtiyaç veya bir yapılanma için gerekli maddi kaynağın sağlanmasını ifade eder. Bu kaynak sağlama durumu fon satımıyla, yatırımlarla, kredilerle, mülk satımlarıyla ve benzeri yöntemlerle sağlanabilir.

  • Son dönemde Ünal Aysal yönetiminde ki Galatasaray A.Ş. ‘de sermaye arttırımı, finansman arttırımı” şeklinde çokça haber gazeteleri doldurdu. Galatasaray spor kulübünün bu sermaye arttırımları fonlarını satarak, maddi kaynak yaratması şeklinde gerçekleşmiştir. Galatasaray A.Ş. gibi anonim şirketlerde bu tür uygulamalar sıkça görülebilir.