Nikotinsiz Tedaviler

Bupropion aynı zamanda siga­rayı bırakmaya yardımcı olan etkili bir antidepresan ilaçtır. Bir içicinin “bırakma günü”nden 1 hafta önce ilaca başlanır ve 8 ila 12 hafta boyunca kullanılır. İlaç nikotin içermediğinden, nikotin replasman tedavileriyle birlikte kullanılabilir.

Yan etkileri arasında, uykusuz­luk, heyecan, kaygı, ağız kuruluğu, baş ağrısı, ve ciltte kızarıklık vardır. Daha fazla bilgi için ve denemek istiyorsanız reçeteye yazdırmak üzere doktorunuzla görüşün.

Clonidine yoksunluk belirtile­rini azaltan ve başarıyla bırakma ihtimalinizi iki katına çıkaran bir ilaçtır. Hap ve bant olarak bulu­nabilir.

Nortriptyline depresyonla başa çıkmaya yardımcı olan bir ilaçtır, ancak henüz tam olarak anlaşılamamış olan sebeplerle, depresyon­da olmasalar bile, içicilerin sigarayı bırakmalarına yardımcı olur. Hap olarak bulunmaktadır.

Hipnoz, he­nüz etkinliği kanıtlanmış olmasa da, bırakmaya çalışan içiciler ara­sında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Hipnoz esnasında, tera­pist sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak önerilerde bulunur. Bunlar, sigara içme dürtüsü belirdiğinde rahatlamanıza yardımcı olacak ve sigara içme arzunuzu yendiğiniz zamanlarda kendinizi iyi hissettire­cek bazı hatırlatmaları içerebilir.

Sigarayı Bırakma Yöntemleri

Grup terapileri: Birçok kişi, bir gruba dahil olur veya düzenli bir programa katılırlarsa, sigarayı daha kolay bırakacaklarını düşünürler. Çevrenizde bu tip gruplar olup olmadığını doktorunuza sorun.

Diğer bir seçenek, “Sigarayı Bırakma Hatları”dır (Quitlines). Bu tür programlar, American Lung Association gibi saygın kurumlar tarafından organize edilen ve her Amerikan vatandaşının telefonla ulaşabileceği programlardır. Tele­fonda, ücretsiz hatlar vasıtasıyla, danışmanlık ve kendi kendine yardım araçları gibi ücretsiz hiz­metler sunabilecek, samimi ve bilgili kişilerle konuşabilirsiniz. Bu programların başarısı kanıtlanmış­tır. Sigarayı bırakma girişiminizin başarıyla sonuçlanma ihtimalini iki katına çıkarmaktalar.

Bazıları sigarayı “tek celsede” bıraksa da, başarıyla bırakan ve tekrar başlamayanlar, nikotin yok­sunluğu belirtilerinin üstesinden gelmede aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini faydalı bulduklarını belirtmektedirler. Sizin için en iyi işleyecek yöntemler konusunda, doktorunuzdan tavsiye alınız.

3637

Nikotin Replasman (ikame) tedavisi Nikotin bandı, nikotin sakızı, nikotin nazal sprey (burun spreyi) ve nikotin inhaler (soluk alma cihazı), kan dolaşımınıza, nikotin yoksunluğunun verdiği rahatsızlığın önüne geçebilecek kadar nikotin salgılarlar. Sigara içmeye ters olarak, kanda belli bir nikotin seviyesini sabit tutar ve tütünde bulunan diğer zehirli kim­yasalların hiçbirini içermezler. Birçok içici, davranış değiştirme tekniklerini öğreten bir sigarayı bırakma grubunun desteği ve teş­vikiyle beraber, bu ürünleri kulla­narak sigarayı bırakmıştır.

İstatistiksel olarak, nikotin ban­dı veya nikotin sakızı, başarıyla bırakma ihtimalinizi iki kat artınr. Daha yeni ürünler olan nazal sprey ve inhaler hakkında daha az bilgiye sahibiz, ancak onlar da bant ve sakız kadar etkili gö­rünüyorlar. Gerek nikotin bandı, gerekse nikotin sakızı reçetesiz olarak satılmaktadır ve doğru kullanıldıklannda büyük ölçüde güvenlidirler.

Nikotin bandı veya sakızı kul­lanırken asla sigara içmeyin, enfiye çekmeyin yada tütün çiğnemeyin; bu, aşırı dozda nikotin alımından kaynaklanan kalp krizi geçirme riskini artırır. Bir kalp rahatsızlı­ğınız varsa, hamileyseniz ya da emziriyorsanız, nikotin replasman tedavisine başlamadan önce dok­torunuza danışın.

Nikotin bandı: Bant, gün içerisinde kan dolaşımınıza belli dozlarda salınan ve orada emilen sabit bir  miktar nikotin içerir. Sigarayı bı­rakmayı planladığınız gün, nikotin bandını üst kolunuzda veya göv­denizde tüysüz bir bölgeye yapış­tırırsınız. Tipik bir bant, genellikle 16 ila 24 saat vücutta taşınır ve ertesi sabah değiştirilir.

Nikotin bandı kullanımına ilişkin birkaç önemli nokta vardır. 45 kilodan az değilseniz veya gün­de yarım paketten az içmiyorsanız, en yüksek dozla başlayın. Çoğu kişinin bandı 8 hafta kullanması gerekir. En büyük yan etkisi, ban­dın yapıştırldığı yerde cilt tahrişi oluşmasıdır. Bant üstünüzdeyken tütün mamullerinin hiçbirini kul­lanmayın.

Nikotin sakızı: Nikotin sakızı, çiğ­nendiğinde, ağız içinde emilerek kan dolaşımına taşman nikotin salgılar. Sakız kullanımına ilişkin birkaç önemli nokta vardır. Sakızı yeterince nikotin salgılandığını anlatan biberimsi bir tat alıncaya kadar çiğneyin ve daha sonra, ni­kotinin emilebiimesi için, dişetlerinizle yanağınızın arasına sıkıştırın.

Tat yok olduğunda, tekrar tadı alana kadar sakızı çiğneyin ve yine ağzınızın köşesine yerleştirin. Her parçanın ağızda 30 dakika tutul­ması ve sonra atılması gerekir. Sa­kızın içindeki nikotinin kana tama­men emilebiimesi için 20 dakika geçmesi gerektiğini unutmayın.

Bazen, nikotin sakızı kulla­nanlar sakıza bağımlı hale gelir. Bunun önüne geçmek için, sa­kızı 6 aydan fazla kullanmayın ve bırakmaya karar verdiğinizde, yavaş yavaş azaltın. Nikotin sakızı çiğnerken, asla tütün mamulleri kullanmayın.

Nikotin düzeyleri 1 ila 2 saat boyunca sabit kalır, ancak nazal spreyde, bant, sakız ve inhalere oranla kanda daha fazla bir nikotin artışı olur. Bu, nikotin yoksunluğu belirtilerini daha çabuk atlatmayı sağlar, ancak aynı zamanda spreye bağımlı hale gelme potansiyelini artırır.

Nazal spreyin yan etkileri, burun ve boğaz tahrişi, göz su­lanması, hapşırma ve öksürmeyi içerir. Nikotin nazal sprey, astımlı  veya kronik sinüziti olan kişilere önerilmez. İnhalerin yan etkileri,  öksürme ve ağızda ve boğazda tahriş oluşmasını içerir. Bu iki tedavi türünün sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için, dokto­runuza danışın.

Sigarayı Bırakmanın Önündeki Engeller

Sigarayı bırakmak, genellikle birkaç başarısız denemeden sonra gerçekleşir, çünkü genellikle ira­de gücü tek başına yeterli olmaz. Sigara içenlerin büyük çoğunluğu, fiziksel ve ruhsal olarak sigaraya bağımlıdır. Nikotini bırakmanın, tıpkı bağımlılık yaratan uyuşturucuları bırakmada olduğu gibi, ra­hatsızlık verici yoksunluk belirtileri baş gösterir.

Bir içici sigarayı bıraktığında, nikotin yoksunluğunun getirdiği şu sıkıntılarla karşı karşıya kalabi­lir: Sigara içmeye duyulan şiddetli arzu, asabiyet, kaygı, depresyon, konsantre olamama (dikkatini top­layamama), sabırsızlık, öfke, aşırı acıkma ve uyku bozuklukları. Bu sıkıntılar, sigarayı bıraktıktan 2-3 gün sonra zirve noktasına ulaşır ve bir veya daha fazla ay içerisinde gittikçe hafifler.

Sigara içmenin sebepleri ara­sında öfke kontrolü sağlama, can sıkıntısını veya gerginliği azaltma da olabilir. Bu sebeplerle sigara içenlerin, bıraktıklarında bu du­rumlarla baş edebilmek için baş­ka yöntemler bulmaları gerekir. Yemekten kalkma veya ilk sabah kahvesini içme gibi belli durum­lar, genellikle içicinin zihninde bir sigara yakmayla ilişkilendirilir. Sigarayı bırakmak için, içicinin bu bağlantıları zihninden atması gerekir.

Sigara içen insanların, ayrıca, depresyon belirtileri taşıma veya aşırı alkol tüketimi ya da uyuştu­rucu kullanımına bağlı sorunlar yaşama riskleri de daha yüksektir. Tespit ve tedavi edilmezlerse, bu tip sorunlar sigarayı bırakma çaba­larının önüne geçebilirler. Birçok doktor, sigarayı bırakma niyetinde olan içicilerin, aynı zamanda alko­lü de geçici olarak bırakmalarını tavsiye eder, çünkü içki içmek, insanları tekrar sigaraya başlamaya sevkedebilir.

Sigarayı bırakmayı güçleştiren diğer bir etmen de kilo almaktan korkmaktır. Sigarayı bırakanlar, genellikle ortalama 2,5 ila 5 kilo alırlar. Bu, kısmen, nikotin alımı durdurulduğunda, vücudun besin maddelerini sindirme (işleme) oranında meydana gelen bir dü­şüşe bağlıdır. Ayrıca, çoğu kişi, sigaradan boşalan yeri yiyeceklerle doldurmaya çalışır.

Sigarayı bırakmadan önce, bir egzersiz programına başlamak, kilo alımını en aza indirgeyecektir; tav­siye almak için doktorunuza başvu­runuz. Genelde, doktorlar, alınan kilonun sağlık üzerinde sigara kadar ciddi bir tehlike arz etmediği konusunda hemfikirdirler.

Sigarayı Bırakmak

Ancak, sigara içmeye devam etmenin zararları öyle fazladır ki, eğer bu alternatif tedavilerden biri bırakmanıza yardımcı oluyorsa, değerlidir.

Tedaviye başlamadan önce, hekiminizle, düşündü­ğünüz alternatif programlar üzerinde konuşun. Alternatif bir yöntem işe yaramazsa, geleneksel sigarayı bırakma yöntemlerinden birini deneyin.

Asla vazgeçmeyin.

Soft Ne Demek? Soft Nedir?

Yumuşak, cıvık, hafif gibi anlamlara gelir. Bazı sigaraların başlıksız, yumuşak paketlere konulması soft olarak adlandırılır. (bkz; Winston soft). Makyaj malzemesi satan firmalar ürünlerinin yumuşak olduğunu belirtmek için soft ifadesini kullanırlar. Selpak mendil, peçete ve tuvalet kağıtları içinde soft kelimesinin kullanıldığına rastlayabiliriz.