AVOKADO MEYVASI

Persea graüssima Gaertner (Lauraceae) türünün .olgun meyvalandır. Bu tür vatanı Amerika olan bir ağaçtır. Memleketimizde Akdeniz bölgesinde (Adana, Alanya, Antalya) bahçelerinde yetiştirilir.

Avokado meyvasında sabit yağ ve vitaminler (A, D ve E) bulunmaktadır. Adana bölgesinde yetiştirilen ağaçlardan elde edilen meyvalarda % 27 oranında sabi.t yağ bulunduğu gösterilmiştir (1).

Meyvalar gıda olarak (meze) yenilir. Sabit yağ kozmetik sanayiinde kullanılmaktadır. Yaprakları taşıdıkları tanen nedeniyle kabız etkiye sahiptir-

Yaprak ve meyvalardan yapılan sulu hulâsaların hipotansif bir etkiye sahip bulundukları saptanmıştır (2).

Meyvalardan elde edilen yağ cilt bakımında kullanılan merhemlerin terkibine girmektedir.

Yapraklanılın (Mersin kökenü) %3 oranında uçucu yağ taşıdığı saptanmıştır (3).

Diğer isimler: Avukat armudu.

ACİKÖK

A. hirta L. türünün kurutulmuş köküdür. Bu tür silindir biçiminde, 3-4 cm çapında, uzun bir kökü olan, tüylü, yaprakları saplı, çiçekleri küçük, siyahımsı kırmızı renkli ve üzeri tüylü, çok yıllık bir bitkidir. Batı ve Güney Anadoluda (Bursa, Balıkesir, İzmir, Antalya) yetişmektedir. 

Kökler uçucu yağ, acı madde, tanen, nişasta, şekerler, renk maddeleri ve rezin taşır. Dahilen yara iyi edici (sivilce, basur, çıban vs.) ve kan temizleyici olarak kullanılır. Kurutulmuş kökün dövülmesi ile elde edilen toz biraz şap ile karıştırılır ve hap halinde kullanılır. Uzun zaman kullanılması bazı zehirlenme arazlarının görülmesine sebep olmaktadır.

1  – Fournier, R: Le livre des plantes medicinales et veneneuses de France 1: 109, Paris (1947).

2 – Fournier, P.: ayni yayın 1: i 12.

gıda maddeleri, tuvalet malzemesi, ipekli kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında kullanılmaktadır.

Kullanılış şekli: Toz 0.25-0.50 gr, günde birkaç defa alınır. Dekoksiyon (% 2-5) günde 2-3 bardak içilir.

Diğer isimler: Hint safranı, Safran kökü, Sarıboya, Zerdeçav, Zerdeçöp.

ANDIZ KOZALAĞI

Juniperus drupacea Lab. (Cupressaceae) türünün olgun meyvalarıdır. Bu tür kışın yapraklarım dökmeyen, dioik, bir ağaçtır. Kozalak küremsi biçimli ve 20-25 mm çapında, önce yeşil, sonra esmer renklidir (Resim: 47). Toros ve Amanus dağlarında yetişir.

Dağ köylerinde genç kozalakların su ile kaynatılması sonucu “Andız pekmezi” denilen bir ekstre elde edilir. Bu ekstre taşıdığı şekerler ve vitaminler (3)nedeniyîe kuvvet verici ve afrodizyak olarak

kullanılmaktadır.

Toz edilmiş kozalak bal ile karıştırılarak dahilen kurt düşürücü olarak alınır.

ADAÇAYI YAPRAĞI

Salvia officinalis L. (Labiatae) türünün çiçek açma zamanında toplanıp gölgede kurutulmuş yapraklarıdır. Bu tür 50-100 cm yükseklikte, morumsu mavi çiçekli, basit yapraklı, çok yıllık ve çalımsı bir bitkidir. Orta Avrupa ve Batı Balkanlarda yabani olarak bulunur. Türkiyede nadiren bahçelerde yetiştirilmektedir.

Dış görünüşü: 3-8 cm uzunluk ve 1-4 cm genişlikte, kenarları hafif dişli, her iki yüzden de sık tüylü ve gümüşi renkli, basit yapraklardır.

Bileşim: Tanen, acı madde ve uçucu yağ {% 1-2.5) taşımaktadır. Uçucu yağda tuyon (% 30-50), sîneol (%15) ve borneol (% 10) bulunmaktadır.

Etki ve kullanılış: Gaz söktüriicü, antiseptik (boğaz ve burun hastalıklarında), kuvvet verici ve uyarıcı etkilerden dolayı dahilen ve haricen kullanılır.

Kullanılış şekli: Infusyon (%l-5) dahilen veya gargara halinde.

Yetiştirme: Ege bögesinde (İzmir) yapılan yetiştirme denemelerinde; 1. yılda 315 kg/da, 2. yılda 450 kg/da ve 3. yalda 374 kg/da gibi yüksek kuru yaprak verimi elde edilmiştir. Uçucu yağ miktarı % 2 civarında bulunmuştur (1,2).

Diğer isimler: Dişotu, Tıbbi adaçayı. Adaçayı yapraklan, ilk çağlardan beri, tedavi

alanında kullanılmaktadır. Kullanılışı en yaygın olan Tıbbi adaçayı türünün yaprağıdır. Orta çağda bu drog “Her derde deva” bir ilâç olarak kabul ediliyordu.

Anadoluda 90 kadar Adaçayı {Salvia) türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları taşıdıkları uçucu yağ ve bu yağlarda bulunan terpenik * “ıcjiklar yönünden İncelenmiştir (3).

Tedavi alanında kullanılan ve Türkiyede yetişen türler şunlardır

S.fruîicosa Miller (Syn: S, triloba L. fil.) (Anadolu Adaçayı): 120 cm yüksekliğe kadar eriyebilen, çalı görünüşünde, çok yıllık bir bitkidir. Dallan yatık ve beyaz renkli tüylere kaplıdır. Yapraklar saplı, .basit veya 1-2 kulakçıklı, grimsi beyaz renkli ve kuvvetli kokuludur. Çiçekler 2-6 tanesi bir arada ve leylak renklidir. Batı ve Güneybatı Anadoluda bol olarak yetişmektedir.

Yapraklan (Folium Salviae trilobae) kimyasal yapı ve tedavi etkisi bakımından Tıbbi adaçayı yaprağına benzemektedir. Memleketimizde, Tıbbi adaçayı yerine, bu türün yaprakları kullanılmakta

Türkiyenin bir ihraç ürünüdür.


Diğer isimler: Elma çalbası.

ELMA YAĞİ (Oieum Salviae trilobae): S.fruti-osa Miller türünün yapraklı ve çiçekli dallarından su buhan distilasyonu ile elde edilen uçucu yağdır. Memleketimizde bilhassa Muğla ve Fethiye bölgelerinde elde edilmektedir. Distillasyon ile % 3 cıva-

1  – Ceylan, A.: Salvia officinalis L. (Tıbbi adaçayı) üzerinde bir çalışma – Ege Üniv. Zir. Fak. Derg. 13 (3): 283 (1976).

2 – Ceylan A., ve ark.: Salvia officinalis L.’nin agronomik ve teknolojik Özelliklerine azottu gübrelemenin etkisi üzerinde

araştırma – Ege Üniv. Zir. Fak. Derg. 16 (3): 83 (1979).

3 – Şarer, E.: Anadolu’da yetişen bazı Saivia (Labiatae) türlerinin uçucu yağlan üzerinde araştırmalar I ve II – IV. Bitkisel ilâçında uçucu yağ elde edilir. Sarımsı veya renksiz, Özel kokulu ve yakıcı lezzetli bir sıvı olup % 60 kadar sineol taşımaktadır (1). ,

Gaz söktürücü, midevi, ter kesici ve idrar arttırıcı etkileri vardır. Dahılen küçük miktarlarla (günde 3-5 damla), bir fincan suya damlatılarak içilir. Yüksek miktarlarda zararlıdır. Haricen yara iyi edici ve antiseptik olarak kullanılmaktadır.

Bu uçucu yağa “Elma yağı” denilmesinin sebebi, bu yağın elde edildiği S. triioba türünün bazı dalları üzerinde, küçük bir elmayı andıran, esmer yeşil renkli mazıların bulunmasıdır.

Diğer isimler: Acıelma yağı.

S. aethiopis L. (Yünlü adaçayı): 30-100 cm yükseklikte, dalları yünlü gibi beyaz tüylü, kuvvetli gövdeli ve beyaz çiçekli bir bitkidir. Yapraklar saplı, dişli kenarlı ve genç iken yünlü gibi tüylüdür. Türkiyede yaygın bir türdür.

Yaprakları ve çiçek durumları midevi ve uyarıcı olarak kullanılmaktadır. Antik dönemden beri tanınan bir türdür. 0 cm yükseklikte, tüylü ve çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar 4-8 cm uzunlukta ve 1-3 cm genişlikte, saplı, sık tüylü, alt yüzde grimsi renkli ve kenarları kritikli. Çiçeklerin 2-6 tanesi bir arada. Batı ve Orta Anadoluda oldukça yaygın bir türdür.

Çiçek durumları % 0.2 oranında uçucu yağ taşımaktadır (2),

Yapraklarından hazırlanan infusyon, Niğde bölgesinde, haricen yara ve çıbanların tedavisinde kullanılmaktadır.

S. forskahlei L. (Şalba): Taze yaprakları pazarlarda (İnebolu, Kastamonu) satılır ve et dolması yapılmasında kullanılır. Diğer isimler: Müsellin (Kastamonu: Azdavay, Daday), • •

S. multicaulis Vahi (Kürt reyhanı): 15-50 cm yükseklikte, çok yıllık ve mor çiçekli bir türdür. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bol olarak yetişir.

Yaprakları, Doğu Anadoluda, haricen yara iyi edici olarak kullanılmaktadır.

S. sciarea L. (Ayıkulağı, Misk adaçayı, Tüylü adaçayı): 100 cm kadar yükselebilen iki veya çok yıllık, leylak veya soluk mavi renkli çiçekleri olan bir bitkidir. Yapraklar sapli, kalp biçiminde ve tüylüdür. Türkiye’de yaygın bir türdür.

Çiçekli dalları (Herba Salviae sclareae) tanen, rezİn, acı madde ve uçucu yağ (% 0.3-0.9) taşımaktadır (3)

Çiçekli dallar veya yapraklar midevi, kabız, terlemeyi azaltıcı ve yatıştırıcı olarak, infuzyon (%5) halinde, kullanılmaktadır.

5. tomentosa Mitler (Büyük çiçekli adaçayı): 100 cm kadar yükseklikte çalı görünüşünde bir bitkidir. Çiçekler leylak renkli, korolla 25-30 mm uzunlukta. Yapraklar saplı, uzun oval biçiminde ve dip kısmı yuvarlak veya kalp biçiminde. Anadolnun bilhassa dış kısımlarında yetişir. Yapraklar Tıbbi adaçayı yaprağı yerine kullanılır.

S. verbenaca L. (Yabani adaçayı): 100 em kadar yükselebilen iki veya çok yıllık, çiçekleri morumsu mavi renkli olan bir bitkidir. Yapraklar basit, saplı, tüylü, uzunca oval veya kalp biçimindedir. Anadoluda yaygın bir türdür.

Yaprakları Misk adaçayı gibi kullanılırsa da kokusu ve etkisi daha zayıftır, Tohumlan bol miktarda müsilaj taşır. Bu müsilajın Doğu ülkejerınde göz hastalıklarına karşı kullanıldığı kayıtlıdır (4). “‘

S. virgata Jacq. (Yılancık): 80-100 cm yüksekliğe erişebilen çok dallı ve çok yıllık otsu bir türdür. Çiçekler koyu mor renkli. Yapraklar dip kısımda ve rozet biçiminde bir araya toplanmış, saplı, uzunca yumurta biçimindedir. Türkiyede yaygın bir bitki

Çiçek durumlarında % 0.3 oranında uçucu yağ bulunduğu saptanmıştır (5).

– Yapraklar haricen yara iyi edici olarak kullanılır.

1  – Berk (Baytop), A.: Elma yağı (l’esscnce de Salvia triloba L. f.) – Farmakolog 21: 198 (1951).

2 – Baytop, T.: Yayınlanmamış bir araştırmanın sonuçlarına göre.

3  – Gürgen, A. R.: Türkiyenin önemli eteri yağlan üzerinde araştırmalar, I – Ankara Y. Zir. Enst. Derg. 6 (2): 301 (1946).

4 – Fournıer, R: Le livre des plantes medicinales et veneneuses de France 3: 392 Paris (İ948). 5- Baytop, A.: Salvia virgata Jacq., La plante et l’essence – Fol. Farm. 3: 3 (1954).

S. viridis L. (Syn: S. horminum L.) (Yeşil adaçayı): 40 cm kadar bir boya erişebilen bir yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar basit, saplı, dişli kenarlı ve gövdenin dip kısmında rozet biçiminde bir arada. Çiçekler morumsu veya beyaz renklidir. Anadolu-nun dış kısımlaruıda ve Trakyada bulunur.

Etki ve kullanılışı Misk adaçayı gibidir.

ADAMOTU KÖKÜ

Türkiye’de 2 türün yetiştiği bilinmektedir (1).

Korolla 2-5 cm’den daha uzun değil, yeşilimsi beyaz renkli, meyva küremsi şekilli ve hoş kokulu

M. officinarum L.

– Koroila 3-4 cm uzunlukta, menekşe renkli, meyva elipsoit şekilli ve hafif kokulu M. autumna-

Köklerini topraktan çıkaranın sağır olduğu ve

cin çarpması ile kısa zamanda öldüğü inancı yaygın olduğundan bu bitkinin kökleri bir köpeğe çıkartılır. Önce kökün kenarı iyice açılır. Sonra bir ip köke bağlanır ve ipin ucu da köpeğin tasmasına takılır. Bundan sonra aç köpeğe bir yiyecek gösterilir. Köpek yiyeceğe doğru hamle edince, kökü de topraktan çıkarır (2). Bu esnada kökün bağırdığı ve bu sesi işitenin kulaklarının sağır olduğu İnancında olanlar, davul veya teneke çalarak, sesin duyulmasını önlerler. Bütün bunlar kök çıkartıcıların, başkalarının da kök çıkarmasını önlemek için yaydıkları

rivayetlerden ibarettir.

Dış görünüş: Açık esmer renkli ve dallı bir köktür. Dallanma şekli bir insana benzetildiği için bu bitkiye eski devirlerden beri “Adamotu” ismi verilmistir.

Bileşim: % 0.3 civarında alkaloit taşır. Alkaloitlerin başlıcalan hiyosiyamin ve skopolamindir.

Etki ve kullanılış; Ağrı kesici, uyutucu, yatıştırıcı ve cinsel kudreti arttırıcı etkilerinden dolayı pek eski devirlerden beri haricen ve dahilen kullanılmaktadır.

Batı Anadolu bölgesinde (Aydın: Efes), olgun meyvalarından hazırlanan hoşafın, cinsel gücü arttırıcı bir etkiye sahip olduğu iddia edilmektedir.

Kullanılış şekli: İnfusyon (% 1) günde 1-2 bardak, toz bir defada 0.20 gr hap halinde, günde üç defa alınır. Zehirli alkaloitler taşıdığından dikkatle kullanılmalıdır.

Diğer isimler: Abdüsselamotaı, Ademotu, Atelması (Silifke), Hacılarotu, îttaşağı (Silifke), İnsanotu, Kankurutan, Toskafakavunu (Silifke), Yerelması (Side).

Toksikolojik etki: Taşıdığı alkaloitler nedeniyle bütün bitki ve bilhassa kökler zehirlidir. Meyvalan, hoş kokulu olması nedeniyle, bazen çocuklar tarafından yenilmektedir. Meyvalan yiyenlerde baş dönmesi ve sarhoşluk ile belirlenen zehirlenmeler görülür. Bu nedenle Batı Anadolunun bazı bölgelerinde (Silifke) bu bitkiye “Toskafakavunu” ismi verilmektedir.

İstanbulun semt pazarlarında bazen Adamotu kökü yerine Tatnus communis L. (Dioscoreaceae)

veya Ecbailiıım elaterium L. (Cucurbitaceae) tü-

1  – Boissier. E. Flora Orientalis 4:291, Genevae (1879).

2  – Parlak, T.: Adam otu-Türk Folklor Araştırmaları 18 (346): 8329 (1978). ‘

XV – TÜRKİYE’DE KULLANILAN TIBBİ BİTKİLER ■ 145

rünün köklerinin satıldığına rastlanmaktadır. Bu kökler, birincisinde iğne biçiminde kristaller bulunması, ikincisinin ise alkaloit taşımaması ile hakiki Adamotu kökünden kolaylıkla ayrılabilir