Diyet posası (lifi), yalnızca gübrelerde bulunur; tüm tahılların, meyvelerin, sebzelerin, fasulyelerin, kabuklu yemişlerin ve insanların sindiremeyeceği tohumların parçasıdır.
Lif bakımından zengin bir diyet, kabızlığı önleyebilir ve kalp hastalığına , Tip 2 diyabete ve divertiküler hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Henüz netleşmemiş olsa da, çoğu araştırmada lifin kolon kanserine karşı koruma sağladığına dair bir bulguya rastlanmamıştır. Her gün en az 25 gram lif tüketin.
İki Tür Lif Vardır:
Çözünmez lif buğday kepeği, tüm tahıllar ve sebzeler gibi yiyeceklerde bulunur. Suda çözünmez. Suda çözünmeyen lif, yiyecekleri sindirmenize ve dışkının kalın bağırsakta ilerleyerek dışarı atılmasını sağladığından, atıklardan arınmanıza yardımcı olur.
Çözünür lif fasulyelerde, yulaflarda, arpalarda ve bazı sebze ve meyvelerde bulunur. Suda çözünür ve kalın bağırsakta bir jel oluşturmak suretiyle kolesterole yapışıp dışarı atılmasını sağladığından, bazı insanların kan, kolesterol düzeylerini düşürür.
Lifi Beslenme Programınıza Dahil Etmek
Günlük beslenme programınıza lifi dahil etmek için aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurun.
■ Beyaz yerine kepekli ve tam tahıllı ekmekleri, kahvaltılık gevreklerini ve makarnaları tercih edin.
■ Çok daha az lif içeren meyve/sebze suyu içmektense, taze meyve ve sebze tüketin.
■ Elma, şeftali, domates ve havuç gibi meyve ve sebzeleri (önce güzelce yıkayarak) kabukları ve zarlarıyla tüketin. Lifin çoğu kabukta bulunur.
■ Vücudunuzu alıştırmak için, lifi beslenme programınıza yavaş yavaş artırarak dahil edin. Tüketilen lif oranını birden artırmak, gaz, karın şişliği ve ishal gibi sorunlara yol açabilir. Günde yaklaşık 8 gram lif alarak başlayın ve lif tüketiminizi zamanla günde 25 grama kadar çıkarın.