Yasal kira zam oranı nedir?

Kiralık konut sayısı her geçen gün artarken, ev sahipleri güvenebilecekleri kişi ya da ailelere evlerini kiralamak istiyor. Peki ya kiracılar? Kiracılar da ileriki dönemde bir sorun yaşamak adına kendilerini kiracı yerine koyarak düşünebilen, evde bir sorun çıktığında yakından ilgilenen ve üstlenmesi gereken sorumlulukları kabul eden ev sahiplerini tercih ediyor.

 

 

Evle ilgili haklarınızı bilmelisiniz
Her kiracının ve ev sahibinin, kiracı hakları konusunda bilgi edinmeleri, haklarını bilmeleri ev sahibi ile kiracının ticari ilişkisinin yolunda gitmesi için oldukça önemli.

Ev sahiplerinin ve kiracıların, kira sözleşmesi yaparken haklarını bilmesi, çıkabilecek sorunların önüne geçiyor. Kira sözleşmesinde belirtilen tüm maddelere her iki tarafın da uyması mutlu ev sahibi-mutlu kiracı ilişkisini yaşatıyor. Dolayısıyla konu dönüyor dolaşıyor kira sözleşmesinin içeriği ve özellikle de kira zam dönemi geldiğinde yasalara göre hareket etmeye geliyor.

 

 

Kira bedeline yapılacak zam oranı belli
Borçlar Kanunu, konut kiralamalarında mülk sahibiyle kiracı arasındaki yasal hak ve sorumlulukları güvence altına alıyor. Dolayısıyla kira kontratı süresinin yenilenmesi halinde, mülk sahibinin mevcut kira bedeline yapacağı kira zam oranı Borçlar Kanunu kapsamında değerlendiriliyor.

Kira zam oranını hesaplamak için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamlarına bakmak gerekiyor.

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu’na göre, ev sahipleri kiralık evlerinin zam oranında ÜFE değerini geçemiyor ve kira zamları ÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre yapılıyor.

 

 

Kanuni zam oranında istisnai durum var mı?
Buna göre, kanuni kira zam oranı, bir önceki ayın ÜFE artış oranını geçemiyor. İstisnai bir durumsa ancak şu koşulda geçerli oluyor:

• Kanuni düzenlemelere göre, iş yerlerinde, mülk sahibi kiracısına 2020 yılına kadar önceden yapılan kira kontratına bağlı kalma koşuluyla istediği oranda kanuni kira zam oranı belirleyebiliyor.

• Mesken taşınmazların kanuni kira zam oranı hesaplanırken kullanılan ÜFE artış oranları, her ay başında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.

• Borçlar Kanunu kapsamı dışında uygulamalarla karşı karşıya kalan kiracılar, Borçlar Kanunu’nu referans alarak hakkını arayabilir, mülk sahibi aleyhine dava açabilir veya ilgili mercilere şikayet bildiriminde bulunabiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yasal-kira-zam-orani-nedir/

Apartman aidatı nasıl hesaplanıyor?

Apartman ya da sitede yaşayanların belirli aralıklarla ödediği aidat nedir? Aidat neleri kapsıyor? Apartman aidatı nasıl hesaplanır? İşte aidata dair merak edilenler…

 

 

Aidat miktarı nasıl belirleniyor?

Konut sahiplerinin apartmanın tüm ortak alanlarındaki bakım ve onarımının yanı sıra kapıcı, bahçıvan ve güvenlik görevlisine ödenen sabit giderler için ödediği miktara “aidat” deniyor. Aidat ücreti apartmanın giderlerine göre belirleniyor. Aidat paraları apartman sakinlerinin kurduğu bir dernek, kurum, vakıf üyeleri ya da apartman yöneticisi tarafından belirli aralıklarla toplanıyor.

 

 

Arsa payına göre aidat
Aidatla ilgili kanuni düzenlemeleri kapsayan Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre başka türlü bir anlaşma olmadıkça konut sahipleri kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine, apartmanın sigorta primlerine, bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere arsa payı oranında katılmakla yükümlü.
Aidatı ödemekle yükümlü olan ev sahipleri, kira sözleşmelerinde eve kiraya çıkacak olan kişiye aidatları ödeyecekleri yönünde madde koyabiliyor, böylece aidat ödemesi kiracıya devrediliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/apartman-aidati-nasil-hesaplaniyor/

Kiracılar apartman yöneticisi olabilir mi?

Kat maliklerinin oy birliğiyle seçilen apartman yöneticisini bekleyen pek çok sorumluluk söz konusu. Genel olarak apartman yöneticileri ev sahiplerinden seçiliyor olsa da, kiracıların da apartman yöneticisi olması mümkün mü?

 

 

Yönetim bildirgesine bakın
• Apartman yöneticisinin görevlerini belirleyen Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre apartman yöneticisi bağımsız bölümlerin malikler tarafından seçilir ve yönetime seçilme hakkına sahip olur.
• Bu kanuna göre kiracılar kat maliklerinden vekalet alarak toplantılara katılabilir.

 

 

• Kanuna göre kat malikleri taşınmazın yönetimini kendi aralarında ya da dışarıdan seçecekleri bir kimseye ya da üç kişilik bir kurula verebilir.
• Yönetici kat maliklerinin hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.
• Bu hükümler doğrultusunda ve apartman yönetim bildirgesinde “kiracı yönetici olamaz” ibaresi yoksa kat malikleri sayı ve arsa çoğunluğuyla kiracıyı yönetici seçebilir.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiracilar-apartman-yoneticisi-olabilir-mi/