Ev alanları bekleyen 5 ek masraf!

Ev almaya karar verdiğinizde sizi bekleyen masrafları biliyor musunuz? Hayalinizdeki evi buldunuz, satın alma işlemlerini gerçekleştirdiğinizde çıkacak masrafları önceden öğrenip önlem almakta fayda var. Ev sahibi olduktan sonra çıkacak ilk 5 masrafı sizin için derledik. 

 

Eşyalı ev almanın avantajları!

 

1) Tapu Harcı

Ev bedelinin binde 2’si oranında hesaplanan tapu harcını, hem alıcı hem de satıcı ödemeli… Bu ücrete çeşitli katsayılar kullanılarak hesaplanan döner sermaye bedeli de ekleniyor.

 

2) Çevre Temizlik Vergisi

Çevre Temizlik Vergisi, su tüketim miktarı esas alınarak belirleniyor. Hesaplanan “Çevre Temizlik Vergisi” konutlar için su faturasıyla birlikte tahsil ediliyor. Mülkün satın alındığı tarihte hesaplanmaya başlanıyor.

 

3) Gelir Vergisi

Konutun satış bedeli ile maliyet bedeli arasındaki fark “değer artış kazancı” olarak vergilendiriliyor.

 

4) Katma Değer Vergisi

İnşaattan alınan konutlarda net alanın 150 metrekareye kadar olması halinde yüzde 1, 150 metrekareyi aşması durumunda ise yüzde 18 KDV uygulanıyor. Bu uygulama ikinci el evlerin alım satım işlemlerinde geçerli değil…

 

5) Kira Vergisi

Gelir Vergisi Kanunu gereği, konutların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırılıyor ve bazı koşullarda gelir vergisine tâbi tutuluyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-alanlari-bekleyen-5-ek-masraf/

Tapuda yeni düzenlemeler geliyor!

Maliye’nin tapularla ilgili yetki almasına ilişkin yasa teklifi meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunuldu. Düzenlemeyle birlikte vergi indiriminden KDV istisnasına kadar birçok değişimi kapsıyor.

Maliye tapu harçlarında farklılığa gitmek için yetki alırken, yabancıya konut ve iş yeri satışında KDV istisnası gelecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal yeni düzenlemenin neler getireceğini şu şekilde anlattı:

 

 

Yeni düzenleme neler getiriyor?

• Yabancı kişi veya şirket, konut veya işyeri alması durumunda KDV ödemeyecek.

• Gayrimenkul satışlarında tapu harcı, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 oranında tahsil ediliyor. Yeni düzenlemeyle gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla farklı oranlar tespit edilecek.

• Büyükşehir veya diğer illerde gayrimenkullerin bulunduğu yere, büyüklüklerine, binanın birinci sınıf veya lüks olup olmamasına veya katma değer vergisinde uygulanan arsanın birim metrekare emlak vergi değerine göre farklı oranlarda harç alınmasına imkân sağlanacak.

• İnşaat sektöründe önemli bir maliyet olan damga vergisi oranında indirim yaparak, hem mükellefleri hem de konut ya da işyeri edinen vatandaşları önemli bir yükten kurtulacak.

• Tapu harcı oranları ile inşaat sektöründe kullanılan bazı kâğıtlar bakımından damga vergisi oranlarının farklılaştırılmasına olanak sağlanıyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/tapuda-yeni-duzenlemeler-geliyor/

Konutta vergi kalıcı olarak sıfırlandı!

Konutta KDV ve damga vergisine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konutlarda metrekare vergi değeri 1,000 TL ile 2,000 TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8; 2,000 TL üzerinde olan konutların tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanacak. Konuyla ilgili AA’ya açıklama yapan Maliye Bakanı Maliye Bakanı Naci Ağbal “Burada da özellikle hayata geçirilmek istenen büyük şehirlerdeki birçok lüks ve birinci sınıf inşaat projelerinde ciddi anlamda KDV oranlarını aşağıya çekmiş olacağız” diye konuştu.

Yeni karar konutta neleri değiştiriyor?

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 arasında alınmış konut inşaat projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan konut inşaatı projelerinde;
• Yapı ruhsatı 1 Ocak’tan sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak’tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde metrekare vergi değeri 1,000 TL ile 2,000 TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV,
• 2,000 TL üzerinde olan konutların tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanacak.
• Maketten konut satın alınmalarda noterde ön ödemeli satış sözleşmesindeki vergi kalıcı olarak kaldırıldı.
• Konut alıcısı ile satıcısı arasındaki sözleşmelerde binde 9,48 olan vergi kaldırıldı.
• Konut satışlarında müteahhit ile vatandaş arasında yapılan sözleşmedeki vergi de kaldırıldı.

Ofislerde de KDV indirimi talep ediliyor
Konut için geçerli olan bu kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte aynı uygulamanın ofisler içinde genişletilmesi talepleri de gelmeye başladı. OP Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, aynı kararların ofisler için de geçerli olmasını istediklerini söyledi. Sektördeki üretimin desteklenmesi, arza uygun, doğru orantıda talep ortamları oluşturmak çok önemli olduğunu belirten Ünal Pala,”Ancak inşaat sektöründe yalnızca konut üretilmiyor. İnşaat hacmine baktığımızda iş merkezi sayısının da konut kadar arttığını görebiliriz. Ekonominin desteklenmesi için yalnızca konut değil, ofisler de düşünülmeli. Konutlar için getirilen tüm teşvik ve desteklerin, ofislere de yansıtılmasını, ofis almak isteyenlere de uygun alım ortamları oluşturulmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konutta-vergi-kalici-olarak-sifirlandi/