Kemik iliği İltihabı

Akut kemik iliği iltihabı belirtileri ağrı, hassasiyet, kemiğin etkilenen bölümünün çevresinde şişme ve etkilenen kol ya da bacağın daha az kullanılmasıdır. Ateş ve yorgunluk da sıklıkla görülür.Yetersiz tedaviden dolayı hastalık kronik hale gelirse kemik ağrısı sürekli olabilir ve çocuğun kol ve bacakları uzamayabilir ya da şekil bozukluğu görülebilir.

osteomiyelitkemikliiltisj6

Teşhisi doğrulamak için doktor kan testi, röntgen, kemik biyopsisi ya da kemik taraması yapabilir. Akut kemik iliği iltihabında yatak istirahati ile etkilenen kemiğin hareket ettirilmemesinin yanı sıra damar yolundan antibiyotik de verilebilir.

Çevredeki dokular da enfekte olursa ya da durum kronikse, kemiğin ya da dokunun bir bölümünün ameliyat ile alınması gerekli olabilir.

Divertiküloz ( Kolon Rahatsızlığı ) Ve Divertikiil İltihabı

Bilim insanları divertiküloza neyin sebep olduğu konusunda kararsızdırlar. Tahminlere göre, bağırsağın içindeki basıncın artması ve beslenme düzeninde lifin az olarak alınmasından kaynaklanır ve dışkıların bağırsağa yavaş geçmesine sebep olur. Ardından daha az katı dışkı atımı ve bu atım sırasında da daha fazla gerilme meydana gelir. Bu faktörler divertiküloz oluşumununa sebep teşkil eder. Fiziksel aktiviteler bu hastalık riskinin düşmesini sağlar.

Divertikülitte, bir çok iltihaplanma hafif ve kendi kendini tedavi edecek şekilde ortaya çıkar. Bununla birlikte, bağırsak duvarlarında apselere de sebep olabilir (çevreleyen dokuları yok edebilir ve çıban yaratabilir). Yaralanmalara bağlı bağırsak tıkanmalarına neden olabilir. Divertikülümde açılan bir delik, karındaki periton boşluğuna doğru bir dışkı taşmasına sebep olursa, karın zarı iltihaplanması gelişir ve cerrahi müdaheleye ihtiyaç duyulur.

SEMPTOMLAR
Divertikül ani ve şiddetli karın ağrısına sebep olabilir. Bunu, bir dışkı parçasının divertitülün içine girmesi tetikleyebilir. Yığıntı biriktiğinde, divertikül gerilir, kan akışı gerçekleşmez ve mikroskobik delikler oluşur. Bazen delinmiş divertikülün etrafında iltihaplı apseler meydana gelir. Enfekte olmuş insanların ateşi çıkar ve mide bulantısı hissederler, kabızlığa veya ishale maruz kalırlar ve enfeksiyona bağlı, yüksek oranda beyaz kan hücresi üretirler.

Torbacıklar tahriş olduğunda ve süreç içerisinde kan damarları yırtıldığında ya da yaralandığında; kanama meydana gelir (Divertiküloza sahip bireylerin yüzde otuzunda rektum kanaması oluşur).

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Eğer doktorunuz divertikülozdan şüpheleniyorsa, karnınızı, rektumu ve pelviğinizi (leğen kemiğine ait) muayene eder. Hekiminiz karnınızın bilgisayarlı tomografisini veya röntgenini isteyebilir. Baryum lavmanına da ihtiyaç duyulabilir. Damardan antibiyotik verilmesi ve yiyeceklerin kısıtlanması söz konusu olabilir. Bu tedavi yöntemi hastaların yüzde 85’inin iyileşmesini sağlamıştır.

Herhangi bir rahatlama hissedemediğniz takdirde doktorunuz, kolonun enfekte olmuş kısmım almayı önerebilir. Sağlıklı olan kolon parçaları diğer kısımlara dikilerek birleşme sağlanır.

Cerrahi müdaheleye ihtiyaç duymuyorsanız; enfeksiyonlar engellemek için beslenme düzeninizdeki lifli yiyecek oranını arttırmanız gerekir. Doktorunuz size işlenmemiş kepek tüketmenizi veya psilyum içeren müshil kullanmanızı önerebilir. Çekirdeksiz besin kullanımının azaltılması da öneriler arasındadır.

Proktit

Doktorunuz protoskopi sayesinde teşhisi tam olarak gerçekleştirir (görüntülü bir tüple rektumun muayenesi). Hekiminiz ayrıca biyopsi de uygulaya bilir (rektal bir doku alınarak mikroskopik araştırma yapılması). Proktitin tedavisi, hastalığa sebep olan etmenlerin iyileştirilmesi ile olur. Belirtiler ise, reçeteli lavmanlar ya da iltihaplanmayı düşüren ve kortikosteroid içeren fitillerle azaltılır.

5

Böbrek İltihabı ve Nefrotik Sendrom

Bu zarar iltihaplanmadan kaynaklanıyorsa böbrek iltihabı denir. Böbrek iltihabı genelde idrarda kana neden olur, kan miktan bazen idrar pembeye ya da kırmızıya dönüştürebilecek kadar yoğun olabilir. Boğaz enfeksiyonundan ya da deride streptokoklu bakteri bulunmasından sonra ya da Berger hastalığı (böbreğe saldıran antikorlardan kaynaklanan bir hastalık), orak hücre anemisi ya da deri veremi gibi hastalıkların bir parçası olarak görülebilir.

Bir glomerül rahatsızlığı, kandan idrarın içine albumin denilen yüksek miktarlarda proteinin sızması ile sonuçlandığında nefrotik sendrom görülür. Bu da albümin kan damarlarında sıvı tuttuğu için gelişen su toplaması ile kanda ve vücutta albümin seviyesinin düşmesi ile sonuçlanır. Kandaki albümin seviyesi düştüğünde sıvılar vücuttaki dokulara daha kolay sızar ve şişmelere neden olur.

nf

Nefrotik sendrom erkeklerde kızlardan daha sık görülür. Çoğunlukla 2-6 yaşları arasında gelişir ve 20’li yaşların başına kadar nüksedebilir. Bebeklerin ilk yılında anneden geçen enfeksiyondan dolayı doğuştan olan nefrotik sendrom da görülebilir.Komplikasyonlar arasında kan pıhtısı, kanama sorunları ve enfeksiyonlara karşı zayıflık (karın zarı iltihabı idrar yolu enfeksiyonu ve zatürree gibi) sayılabilir.

Nefrotik sendromun (özellikle 10 yaşından küçük çocuklarda) çok sık rastlanan nedenlerinden biri minimal-change rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta böbrek biyopsisi böbreğin en az derecede zarar gördüğünü ortaya çıkarır. Minimal-change rahatsızlığı olan birçok çocuk tedaviye çok iyi cevap verir.Daha nadir rastlanan ve daha ciddi olan böbrek iltihabı ve nefrotik sendrom vakaları tedaviye çok iyi cevap vermez.

SEMPTOMLAR
Böbrek iltihabı ve nefrotik sendrom belirtileri hastalığın nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Nefrotik sendrom görülen çocuklar, genelde normalden çok daha az idrar çıkarırlar. Ayrıca şişerler ve göz çevreleri, karın, eller ve ayaklarda şişlikler görülür. Kilo alma (fazla sıvıdan), karın ağrısı, iştah kaybı ve ishal de sık görülür. Yüksek kan basıncı da yaşanabilir.

Böbrek iltihabı; su toplanması, yüksek kan basıncı ve az idrar çıkışı ile kendisini belli eder. İdrardaki kan, idrarın kola ya da çay gibi görünmesine neden olur ve idrarda kan pıhtıları görülebilir. Bazı vakalarda kan normal görünebilir.

Diğer belirtiler arasında asabiyet, yorgunluk, karında ve yanlarda ağrı ve ateş vardır. Streptokok enfeksiyondan sonra bu belirtiler yaklaşık olarak bir ay sürer; ancak idrar problemleri bir yıl kadar devam edebilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Böbrek iltihabı ve nefrotik sendrom, bazen rutin bir kan ya da idrar analizi sırasında ortaya çıkabilir. Çocuğunuz su topluyorsa doktorunuz idrar tahlili ve kan testleri yapabilir. Ayrıca çocuğunuza böbrek biyopsisi yapılması da gerekebilir.

Yüksek kan basıncını izlemek ve tedavi etmek için bazen hastaneye yatılması gerekir. Böbrek iltihabı ve nefrotik sendromu olan çocuklar enfeksiyona ve şişmeden kaynaklanan nefes alma sorunlarına daha meyillidirler.

Tedavi hastalığa neden olan duruma göre değişiklik gösterir. Nefrotik sendromda çocuklara az tuzlu, yüksek proteinli bir diyet verilebilir. Ayrıca vücuttan sıvıyı atmak için idrar sökücü ilaçlar ile iltihaplanmayı azaltmak için kortikosteroid ilaçlar da kullanılabilir.

Tedaviye rağmen bazı çocuklarda böbrek yetmezliği görülebilir. Çocuğunuz kortikosteroidlere cevap vermezse ya da bu rahatsızlık sık sık nüksederse diğer ilaçlarla tedavi ya da böbrek nakli de gerekebilir.