Divertiküloz ( Kolon Rahatsızlığı ) Ve Divertikiil İltihabı

Bilim insanları divertiküloza neyin sebep olduğu konusunda kararsızdırlar. Tahminlere göre, bağırsağın içindeki basıncın artması ve beslenme düzeninde lifin az olarak alınmasından kaynaklanır ve dışkıların bağırsağa yavaş geçmesine sebep olur. Ardından daha az katı dışkı atımı ve bu atım sırasında da daha fazla gerilme meydana gelir. Bu faktörler divertiküloz oluşumununa sebep teşkil eder. Fiziksel aktiviteler bu hastalık riskinin düşmesini sağlar.

Divertikülitte, bir çok iltihaplanma hafif ve kendi kendini tedavi edecek şekilde ortaya çıkar. Bununla birlikte, bağırsak duvarlarında apselere de sebep olabilir (çevreleyen dokuları yok edebilir ve çıban yaratabilir). Yaralanmalara bağlı bağırsak tıkanmalarına neden olabilir. Divertikülümde açılan bir delik, karındaki periton boşluğuna doğru bir dışkı taşmasına sebep olursa, karın zarı iltihaplanması gelişir ve cerrahi müdaheleye ihtiyaç duyulur.

SEMPTOMLAR
Divertikül ani ve şiddetli karın ağrısına sebep olabilir. Bunu, bir dışkı parçasının divertitülün içine girmesi tetikleyebilir. Yığıntı biriktiğinde, divertikül gerilir, kan akışı gerçekleşmez ve mikroskobik delikler oluşur. Bazen delinmiş divertikülün etrafında iltihaplı apseler meydana gelir. Enfekte olmuş insanların ateşi çıkar ve mide bulantısı hissederler, kabızlığa veya ishale maruz kalırlar ve enfeksiyona bağlı, yüksek oranda beyaz kan hücresi üretirler.

Torbacıklar tahriş olduğunda ve süreç içerisinde kan damarları yırtıldığında ya da yaralandığında; kanama meydana gelir (Divertiküloza sahip bireylerin yüzde otuzunda rektum kanaması oluşur).

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Eğer doktorunuz divertikülozdan şüpheleniyorsa, karnınızı, rektumu ve pelviğinizi (leğen kemiğine ait) muayene eder. Hekiminiz karnınızın bilgisayarlı tomografisini veya röntgenini isteyebilir. Baryum lavmanına da ihtiyaç duyulabilir. Damardan antibiyotik verilmesi ve yiyeceklerin kısıtlanması söz konusu olabilir. Bu tedavi yöntemi hastaların yüzde 85’inin iyileşmesini sağlamıştır.

Herhangi bir rahatlama hissedemediğniz takdirde doktorunuz, kolonun enfekte olmuş kısmım almayı önerebilir. Sağlıklı olan kolon parçaları diğer kısımlara dikilerek birleşme sağlanır.

Cerrahi müdaheleye ihtiyaç duymuyorsanız; enfeksiyonlar engellemek için beslenme düzeninizdeki lifli yiyecek oranını arttırmanız gerekir. Doktorunuz size işlenmemiş kepek tüketmenizi veya psilyum içeren müshil kullanmanızı önerebilir. Çekirdeksiz besin kullanımının azaltılması da öneriler arasındadır.