Hastaneler, kadrolarına hangi doktorları dahil edeceklerine karar verme hakkına sahiptirler. Birçok doktor, en iyi hastanelerin sağlık kadrosuna dahil olmak ister, ancak bu hakkı yalnızca bazıları elde edebilir. Hastane, bir doktoru kadrosuna alıp almamaya karar verirken, doktorun eğitim kalitesini ve mesleki heyetlerden aldığı sertifikaların yanı sıra, daha önce çalışmış olduğu hastanelerdeki performansını da (yanlış tedaviye ilişkin hususları göz önünde bulundurarak) değerlendirme kapsamına alır.
Bazı doktorlar, birden fazla hastaneye hasta kabulü yapabilirler. Birincil hekiminizi seçerken veya birincil hekiminizle birlikte bir uzman doktor seçmeye çalışırken, o hekimin hangi hastaneye bağlı olarak çalıştığını bilmek isteyebilirsiniz. Tanınmışlığı ne seviyededir? Ulaşımı kolay mıdır? Göz önünde bulundurulması gereken başka faktörler de (belli bir din kurumuyla bağlantısı olup olmadığı gibi) var mıdır?
Hastaneye kabul, acil bir durumda kabul veya isteğe bağlı kabul şeklinde olabilir. İsteğe bağlı kabul, gelecekte belli bir zaman için ayarlanır. Fiziksel muayene veya tanı testleri, genellikle isteğe bağlı kabulden birkaç gün önce yapılır. Acil kabullerinde, bu bilgi, hastanenin acil biriminde veya kabul departmanında elde edilir.
Özellikle de, cerrahi bir işlem için isteğe bağlı kabulle hastaneye yatmaları önerildiğinde, bazı kişiler ameliyatın gerçekten gerekli olup olmadığına veya doğru ameliyatın planlanmış olup olmadığına dair ikinci bir görüş almak isterler (ya da sigorta şirketleri bunu gerekli tutar).
İkinci görüşün birinciden farklı olması, ikincinin doğru ya da yanlış olduğunu göstermez. İki bilgili doktor arasında fikir ayrılıklar olabilir; farklı doktorların bir soruna yaklaşma biçimi de farklıdır. İkinci bir görüş almak, başlangıçta yapılmış olan öneriye ilişkin size daha fazla güven verebilir veya başka bir tedavi yöntemine yönelmenizi sağlayabilir.
YANINIZDA BİR DESTEKÇİ BULUNDURMAK
Hastaneye yatmadan önce doktor ziyaretlerinize bir yakınınızla birlikte gitmeniz ve destekçinizin, hastanede kaldığınız sürece size eşlik etmesi faydalı olabilir.
Sağlık durumunuza ilişkin bilgi sahibi olan ve isteklerinizi bilen bir kişi, özellikle yardımcı olabilir. Bu kişi, doktorunuzla, cerrahınızla ve diğer uzmanlarla yaptığınız görüşmeler esnasında notlar alabilir ve tıbbi müdahaleler uygulanırken yanınızda olabilir. Ayrıca, hastanede de yanınızda kalarak doktorlara ve hemşirelere ihtiyaçlarınızı iletebilir.
HASTANEYE YATIŞIN PLANLANMASI
Birincil hekiminiz, tıbbi bir müdahale için sizi bir uzman hekime yönlendirdiğinde, müdahaleyi yapacak olan hekimle tanışabilir ve görüşebilirsiniz. Hekimin size uygulanacak olan müdahaleyi ne sıklıkta yaptığına, hastalarının müdahale sonrası sıkıntılarla karşılaşma oranına ve hekimin heyet sertifikası olup olmadığına ilişkin bilgi edinmeniz uygun olacaktır.
Hekimin müdahaleyi yalnız mı yapacağını ve stajyer bir doktorun da katılıp katılmayacağını sorun. Bir stajyerin sağlık bakımınıza veya ameliyatınıza katılmasını kabul etmeniz için iki sebep vardır. Birincisi, uzman doktor, stajyerleri yakından takip eder. İkincisi de, en iyi hekimler ve cerrahlar, etkin staj programları olan hastanelerde çalışırlar; eğer sağlık bakımınızdan bu uzman hekimlerin sorumlu olmasını istiyorsanız, stajyerlerin katılımını da kabul etmek durumunda kalabilirsiniz.
Sigara kullanıyorsanız, hastaneye yatmadan önceki süreç, bırakmak için en iyi zamandır. Genel anestezi altında yapılan tüm ameliyatlar gibi bazı tıbbi müdahalelerde, önceden sigara içmeyi kesmek, özellikle önemlidir.