Gebe kadının röntgen ışınlarının zararlı etkilerinden mutlak korunması icabeder. Zira malformasyon ve kanser defeneresansı daima hatırda tutulmalıdır. Gebelerde röntgen tetkikleri, çok zorunlu olmadıkça yapılmamalı, icabediyorsa ultrasonografiden istifade edilmelidir.
Etiket: hamilelik
Gebelikte korion villus biyopsisi
Gebenin psişik durumu
Psişik durumun da, gebelik esnasında bilhassa ehemmiyetle gözönünde bulundurulması lâzımdır. Gebeliklerin ve hele ilk gebeliğin, anne hayatı ve bilhassa psişik ve ruhî durumu üzerindeki etkileri küçükmsenmiyecek kadar büyüktür. Anne olmak saadeti içinde bulunan kadının bu sevincinin, zaman zaman gölgelendiği etrafındakiler tarafından farkedilir. Zira, hele ilk gebelik bahis konusu ise kadın, kendisi için meçhul olan doğum hadisesinin zuhur edeceği anı endişe, üzüntü ve korku ile bekler. Bilhassa etrafındakiler bu mevzu ile ilgili olarak, kadının korkusunu artırıcı vak’alar anlatırlarsa, gebe kadının endişeleri daha da artar ve böylece annenin şuur altında derin izlerin meydana gelmesi, doğumun normal seyrini bozacak bir tesir meydana getirebilir. İşte bu gibi durumlarda doktora büyük ve mesuliyetli vazifeler düşer. Doktor gebe ile konuşmak suretiyle doğumun normal bir hadise olduğunu telkin etmeli ve doğumun normal olacağına kendisini inan-dırmalıdır. Gebelik devrelerini sükûnetle geçiren kadınların, doğuma kendilerini hazırlamak suretiyle, doğumlarını daha kolay ve sıkıntısız olarak yaptıkları bilinen hakikatlerdendir. Bu bakımdan doktorun ve etrafındakilerinin, gebeye doğumun kolay olacağını telkin etmesi, ayrıca gebeyi sinirlendirecek her türlü tenbihlerden imtina edilmesi lâzımdır. Ani korkular, büyük heycan ve üzüntüler, uterus kontraksiyonlarm sebep olarak, abortus ve erken doğumların husulüne zemin hazırlar.
Gebelikte rekombinant dna teknolojisi
Dna parçacıkları, elektroforez yöntemi ile (in situ hibridizasyon) lokalize edilebilir (blot yöntemi). Dna parçacıkları, boyutlarına göre
Âgar gel elektroforezde ayrılırlar. Özel dna parçacığına komplemanter olan dna yi taşıyan «radyoaktif probe»ler kullanılarak, bu dna parçası otoradyografik yöntemle görünür duruma gelmektedir.
Amnios vs,ıvısı hücrelerinden veya korion vil lus hücrelerinden elde edilen dna parçacıkları, özgül problarla hibridize edilmekle, talasemi ve hemoglobinopatiler kolayca tanmabilmektedir.
Bu yöntemin tıptaki kullanma alanları aşağıda özetlenmiştir.
1— gen yapı ve işlevinin incelenmesi,
1 — popülasyon genetiği, dna polimorfiz
3— genetik hastalıkların tanınması ve
Kontrolü (preklinik, prenatal tanı, taşıyıcı taraması)
4— biyosentez (insülin, büyüme hormonu,
İnterferon, somatostatin, immunoglobü
Linler, endorfin ve aşılar) rekombinant dna teknolojisinin ve klon laştırılmış normal genlerin yerleştirilmesi yöntemlerinin geliştirilmesi ile yakın bir gelecekte genetik hastalıkların tedavisi alanına önemli yenilikler getirmesi beklenmektedir.