Gençlerin Genel Sağlık Kontrolleri

MUAYENE

gençlik ve sağlıkYıllık muayenelerinizde doktorunuz boyunuzu, kilonuzu, fiziksel gelişiminizi (ergenlikteki vücut değişimleri), kan basıncınızı, skolyoz için sırtınızı ve akne için yüzünüzü ve sırtınızı kontrol edecektir.
Cinsel hayatınız varsa doktorunuz tel soğukluğu ve genital siğiller gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar riskine karşı sizi kontrol edecek ve kızsanız her yıl Pap smear testi yaptırmanızı önerecektir.

DOKTORUNUZUN SİZİNLE KONUŞABİLECEĞİ KONULAR

Doktorunuz sizinle formda kalma, spor yapma, düzgün beslenme; araba kullanma, bisiklet sürme, kendinizi şiddetten koruma gibi güvenlikle ilgili konular; alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler ile ilgili akılcı kararlar vermek; okul, öğrenme sorunları ve depresyon ya da mutsuzluk konularını konuşacaktır.

KAN TESTLERİ

Anemi ya da kolesterol kontrolü için kan testi yaptır­manız gerekebilir.
Cinsel hayatınız varsa doktorunuz AİDS’e neden olan HIV virüsü ve frengi için test yaptırma­nızı isyetebilir.

AŞILAR

Her 10 yılda bir tetanos aşısı olmanız gerekir (gençlik yıllarında bir kere). Daha önceden yapılmamışsa ikinci doz olarak kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını olmanız gerekir. Daha önceden aşı olmadıysanız ya da hasta­lığı geçirmediyseniz iki doz suçiçeği aşısı olmanız da gerekebilir.

Daha önceden olmadılarsa bütün gençlerin üç tane Hepatit B aşısı olması gerekir. Ayrıca doktorunuz üniversiteye başlamadan önce meningokok aşısı ve Hepatit A aşısı olmanızı önerebilir. Tüberküloz olup olmadığınızı anlamak için bir cilt testi de yapılabilir.

Gençleri Uyuşturucudan Uzak Tutmak

■ Uyuşturucu ilaçlar hakkında çocuğunuzla açık ve net bir biçimde konuşun, ancak bunu olabildiğince erken yapmaya özen gösterin (10-12 yaşları arasında); bir sorun yaşayana kadar beklemeyin.

Sigara içmesine kesinlikle müsaade etmeyin. Çalış­malar, sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin yanısıra, genç içicilerin alkol ve uyuşturucu kullanmaya da daha yatkın olduklarını göstermektedir.

■ Siz örnek olun. Aşırı alkol tüketmeyin, sigara içmeyin veya diğer maddeleri kullanmayın. Çocuğunuz sizi örnek alır.

■ Çocuğunuzun spor ve egzersiz yapmasını ve sosyal faaliyetlere katılmasını sağlayın. Boş zamanını, sağlıklı ve yorucu faaliyetlerle doldurun.

■ Çocuğunuzun bulunduğu yerleri takip edin. Daima, çocuğunuzun nerede olduğunu bilin ve arkadaşlarının aileleriyle tanışın. Eğer okuldan sonra evde yalnız kalıyorsa, yetişkin gözetiminde tutun.

■ Çocuğunuzun, eve alkollü bir sürücü ile değil, güvenli yollarla ulaştığından emin olun.

■ Uyuşturucu kullanımına işaret edebilecek belir­tiler olup olmadığını gözlemleyin (saldırganlık, kronik veya aşırı öfke, depresyon, asi davranışlar, okulda başarısızlık gibi)

■ Asla yasadışı ilaçlar kullanmamayı da içine alacak şekilde belli davranış kuralları belirleyin ve benim­setin.

Gençlere, her nerede -evde, bir arkadaşın evinde, okulda veya bir partide-ve her ne koşulda olursa olsun bu kurallara uymaları gerektiğini söyleyin.

Piercing ve Dövmeler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

■ ABD’de 18 yaşından küçük çocuklar için ebeveynlerinden izin alınması gerekliliği giderek artmaktadır; tanınmış merkezler bu yasaya uymaktadırlar.

■ Piercing’in temiz iğneler ve uygun teknikleri kullanan uzmanlar tarafından yapılmasına dikkat edin; kendiniz yapmaya çalışmayın.

■ Piercing yaptırmadan önce genelde ağrıkesici kullanılmaz.

■ Salonları ve aletleri temiz olmamasına rağmen size piercing yapmayı öneren kişilerden uzak durun. Piercing yapmadan önce cildi temiz­lemek için her zaman antiseptik ilaçlar kullanılmalıdır.

■ Uygulama bölgesinin iyileşmesine yardımcı olmak için kulaklar ve göbek çukuru gibi dıştaki piercing’lere antibiyotikli merhemler sürülmelidir.

■ Cilde takılan metal nesneler ciddi alerjik reaksiyonlar yaratabilir ve keloit denilen büyük yaralara neden olabilir.

■ Düzgün bir şekilde uygulanmayan ve yeterli derecede bakımı yapıl­mayan piercing’ler ciltte ciddi bakteryel enfeksiyonlara neden olabilir: 5 piercing’den 1’i bu tür enfeksiyonlara sebep olur.

piercing■ Cildi delen metal (ya da cilde metal atan alet) bir virüsle enfekte olmuşsa Hepatit B ve Hepatit C gibi ciddi virüs enfeksiyonları bulaşa­bilir. Hatta AİDS’e neden olan virüs de temiz olmayan aletlerle vücuda geçebilir.

■ Dile yapılan piercing’in iyileşmesi 3-6 hafta sürebilir. Kulaklara, dudaklara ve kaşlara yapılan piercingler’in iyileşmesi 6-8 hafta, göğüs uçlarına takılanların iyileşmesi 8-16 hafta ve göbek deliğine yapılan piercing’in iyileşmesi 9 ayı bulabilir.

■ Kalıcı dövme yaptırmadan önce bir kere daha düşünün. Dövme­lerin lazerle silinmesi 12 seans sürebilir ve bazı dövmelerin silinmesi de imkansızdır.

Erkek Çocuklarının Adam, Kız Çocuklarının Kadın Olması

ERKEKLER

EVRE 1:

Testisleriniz daha fazla hormon üretmeye hazırlanır; ancak vücudunuzda gözle görülür bir değişim yoktur. Vücut kokunuz oluşmaya başlar.

Ne Yapmalısınız?

Vücudunuzun değişeceği gerçeğini anlayın. Her gün duş alın ya da banyo yapın. Deodorant ya da parfüm kullanın. Ergenlik döneminde daha fazl

EVRE 2

Testisleriniz ve testis torbanız büyümeye başlar. Penisinizin çevresinde kıllar çıkmaya başlar (Evre 3’te de yaşanabilir). Bu kıllar ince ve düzdür; kalın ya da kıvırcık değildir.

Ne Yapmalısınız?

Genlere bağlı olarak (biyolojik anne babanıza göre) genital bölgedeki kıl miktarı kişiden kişiye değişir.

EVRE 3

Penisiniz uzamaya başlar; ama genişlemez ve testis­leriniz de büyümeye devam eder. Testis torbanız da daha kırmızı ya da daha koyu renk olur ve kırışık bir görünüm alabilir. Boyunuz uzar ve kilo alırsınız. Kaslarınız gelişmeye başlar ve vücut şekliniz değişerek bir adam vücuduna benzemeye başlar. Sesiniz de değişir; kalınlaşır ve bazen de çatallaşır. Bu durum gırtlağınızın genişlemesinden kaynaklanır. Elleriniz ve ayaklarınız daha da büyür. Göğüs uçlarınızın altındaki göğüs dokularınız şişmeye başlar ve hassas olabilir.

İlk “ıslak rüyanızı” yani genelde gece yarısında penisinizden sperm çıkmasını tecrübe edersiniz. Ayrıca mastürbasyon yapma (penisinizi uyarma) ihtiyacınız da doğabilir. Bunların hepsi normaldir. İlk “ıslak rüyanızı” yani genelde gece yarısında penisinizden sperm çıkmasını tecrübe edersiniz. Ayrıca mastürbasyon yapma (penisinizi uyarma) ihtiyacınız da doğabilir. Bunların hepsi normaldir.

Endişelenmeyin; bu durum ergenlik dönemin­deki erkeklerin yarısından daha fazlasında görülen jinekomasti denilen geçici bir durumdur. Vücudu­nuzdaki bütün değişimleri yaratan seks hormon­larından kaynaklanır. 1-2 yıl içerisinde düzelmesi gerekir.

EVRE 4

Penisiniz hem uzar, hem de genişler. Testisleriniz ve testis torbanız büyümeye devam eder. Kıl mikta­rınız artar; bu kıllar kalınlaşır ve kıvırcıklasın Genital bölgede çıkan kıllar bütün genital bölgeye yayılır. Birçok erkek çocuk bu dönemde boşalmaya başlar.

Birçok erkek çocuk büyüme atağını bu dönemde yaşar. Boyunuz 1 senede 10-12 cm kadar uzayabilir. Kaslarınız daha fazla geliştiğinden vücudunuz bir adam vücuduna benzer. Sesiniz kalınlaşır ve koltuk altlarınızda kıllar çıkar. Dudak üstünde ve çenenizde daha fazla kıl çıkar.

Ne Yapmalısınız?

Endişelenmeyin; bu durum ergenlik dönemin­deki erkeklerin yarısından daha fazlasında görülen jinekomasti denilen geçici bir durumdur. Vücudu­nuzdaki bütün değişimleri yaratan seks hormon­larından kaynaklanır. 1-2 yıl içerisinde düzelmesi gerekir.

Bir kız ile cinsel ilişkiye giriyorsanız hamileliği önlemek için bir doğum kontrol yöntemi ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için de lateks ya da poliüretan bir prezarvatif kullanmanız gerekir.

Traş olmaya başlamak isteyebilirsiniz. Yüzde ilk çıkan kıllar ince ve yumuşaktır. Daha sonra kalınlaşır. Bir jilet yardımıyla kıllarınızdan kurtulabilirsiniz.

KIZLAR

EVRE 1

Vücudunuzda gözle görülür değişiklikler olmasa da yumurtalıklarınız hormon üretmeye başlar. Vücut kokunuz ortaya çıkar.

Ne Yapmalısınız?

Vücudunuzun değişeceği gerçeğini anlayın. Her gün duş alın ya da banyo yapın. Deodorant ya da parfüm kullanın.

EVRE 2

Göğüs uçlarınızın altında bir şişkinlik olur ve aerolanız (göğüs ucunun çevresindeki koyu renkli bölge) büyür. Bu şişlik hassas olabilir.

Cinsel organınızın dudaklarında ince tüylerin çıkmaya başladığını fark edersiniz. Boyunuz uzamaya ve kilo almaya başlarsınız. Kalçala­rınız genişler ve yuvarlaklaşır.

Ne Yapmalısınız?

Göğüsleriniz geliştikçe hassas bölge daha da hassas­lasın Bu hassasiyeti gidermek için ibuprofen ya da aspirin dışındaki ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Vücut şeklinizin değişmesi normaldir.

EVRE 3

Göğüsleriniz büyümeye devam eder ve göğüs dokunuz bir yükselti oluşturur. Büyüme atağınızı yaşarsınız ve 1 yılda 6-10cm uzaya­bilirsiniz. Kilonuz artmaya ve kalçalarınız genişle­meye devam eder. Genital bölgenizdeki kıllar uzamaya ve kıvırcıklaş­maya başlar. Vajinanız genişler ve vajinanızdan açık renkli bir akıntı gelebilir.

Ne Yapmalısınız?

Gelişmeye başladığınızda bir göğsünüzün diğerinden daha büyük olması normaldir. Arada çok büyük bir fark varsa doktorunuza danışabilirsiniz. Genital bölgedeki kıl miktarı kişiden kişiye göre değişir. Bazı kadınlarda çok az kıl varken diğerle­rinde kıl miktarı çok fazladır. Her iki durum için de endişelenmeye gerek yoktur.

EVRE 4

Göğüsleriniz büyümeye devam eder. Göğüs uçları­nızın çevresindeki koyu renkli bölümün göğsünüzün diğer bölümlerden farklı olarak bir yükselti yaptığını fark edersiniz.

Genital bölge üçgenini yoğun kıllar doldurur. Kol altlarınızda da kıllar çıkabilir.

Boyunuz uzamaya ve kilo almaya devam edersiniz. Bu süreç regl kanamanız başladıktan sonra 2 yıl daha devam eder; ama daha yavaş bir hızda gerçekleşir.

Kızların birçoğu bu evrede adet görmeye başlar. Yumurtalıklarınız olgunlaşır ve bazı aylarda yumurta üretmeye (yumurtlama) başlar. ABD’de kız çocuk­ları genelde 12 Vı yaşında adet görürler. Adet görme yaşınız ırksal ve etnik geçmişiniz ile genlerinize bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.

Ne Yapmalısınız?

Regl döneminde kişisel hijyen çok önemlidir. Kokuyu önlemek için her gün duş ya da banyo yapıl­ması gerekir. Adet kanamanız olduğunda ped ya da tampon (vajinanızın içine yerleştirirsiniz) kulla­nabilirsiniz. Kanamanızın şiddetine bağlı olarak pedinizi ya da tamponunuzu 2-4 saatte bir değiş­tirin.

Tamponlar bekarete zarar vermez. Kramplar için ibuprofen ya da aspirin olmayan başka bir ağrı kesici alabilirsiniz. Yemekten sonra ilaç paketinin üzerinde yazan miktarı alınız. Ayrıca karnınızın alt tarafına bir sıcak su torbası ya da sıcak su yastığı (çok sıcak olmamasına dikkat edin) da koyabilirsiniz. Yorgun hissediyorsanız bol bol istirahat edin. Kızlar adet olduklarında spor yapabilirler ve diğer bütün aktivitelere katılabilirler. Kramplar günlük aktivitelerinizi engelliyorsa dokto­runuza danışın.

Adet kanamanız sırasında çok fazla kan kaybet­tiğinizi düşünebilirsiniz; ancak bu miktar aslında 2-4 yemek kaşığı (30-50 gram) kadardır. Ortalama bir regl döngüsü 28 gündür (bir kanamanın ilk gününden diğer kanamanın ilk gününe kadar); ancak birçok kız çocuğu ve kadın özellikle ilk birkaç sene düzensiz regl görebilir. Regl döngüsünün uzunluğu 21-45 gün arasında değişebilir.

Aşırı kanamanız varda ya da kanamanız 8-10 günden daha fazla sürüyorsa doktorunuza danışın. Aşırı kanamanın birçok nedeni vardır ve doktorunuz bu sorunları çözmenize yardımcı olabilir.

EVRE 5

Göğüsleriniz son boyutuna ulaşır. Genital bölgeniz kıllarla kaplanır ve bu kıllar kasıkla­rınızın içlerine doğru yayılabilir. Her ay yumurtlamaya (yumurtalıktan yumurta üretmeye) başlarsınız. Adet görmeye başladıktan 2 yıl sonra boyunuzun uzaması durur ve vücut şekliniz oturur.

Ne Yapmalısınız?

Göğüslerinizin büyüklüğü genleriniz, vücut tipiniz ve kilonuza göre belirlenir. Bütün kadınların göğüs­leri diğer kadınlarınkinden daha farklıdır.

Adet kanamalarınız başladığında ve hatta ilk defa regl olmadan bir ay önce hamile kalma olasılığınız vardır. Bir erkek ile cinsel ilişki yaşıyorsanız hamile kalmayı önlemek için bir doğum kontrol yöntemi ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için lateks ya da poliüretan prezarvatif kullanmanız gerekir.

Gençlik Yıllarınız: Dr. Forman’m Tavsiyesi

Hayatınızın tamamen değişikliklerle dolu, oldukça heyecan verici bir dönemindesiniz. Ancak bazen bir değişikliğin tam ortasında neyin normal olup neyin olmadığını bilmek çok kolay değildir. Sağlıklı kalma yolları ve üreme sisteminizle ilgili detaylı bilgi için ya Kadın Sağlığı ya da Erkek Sağlığı bölümlerini okuyabilirsiniz.

Ayrıca hepimizin ortak özellikleri olmasına rağmen her birimizin benzersiz olduğumuzu unutmadan bu bölümün gençler için yazılmış olan kısmını okuyun. Kızsanız reg kanama­nızı diğer arkadaşlarınızla aynı zamanda yaşamaya­bilirsiniz.

Erkekseniz vücut yapınız arkadaşlarınızdan daha farklı olabilir ya da yüzünüzdeki kıl miktarı arkadaşlarınızdan daha az ya da daha fazla olabilir. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamanın, neyin normal olduğunu anlamada en iyi yol olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Aslında normal olan sizin yaşamakta olduklarınız olabilir. Vücudunuzla ilgili ne kadar çok şey bilirseniz, kendi­nizi vücudunuzla ilgili o kadar iyi hisseder ve vücudu­nuzun sizin kontrolünüzde olduğunu düşünürsünüz.

Bu konuda bir uzman olmanız gerekmez. Yardıma ihtiyacınız olursa ya da herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza, okulunuzdaki hemşireye ya da diğer sağlık uzmanlarına veya güvendiğiniz bir yetiş­kine sormaktan çekinmeyin. Tanıdığınız hiç kimseyle paylaşamayacağınız kadar ciddi bir probleminiz olduğunu düşünüyorsanız gençlere destek grupları ya da acil yardım hatlarını arayabilirsiniz. Kontrolü kendi elinize alın ve sağlığınızı koruyun.