2017 emlak vergisi oranı ne kadar oldu?

1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan ve 2017 yılına ait emlak (bina, arsa ve arazi) vergi değerleri ile 2017 yılında mükellef olacakların emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin tespiti hususunda açıklamaları kapsayan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayınlandı.

 

 

Resmi Gazete’de yer alan yeni düzenlemeye göre; emlak vergisi mükelleflerinin bina, arsa ve arazilerinin 2017 yılı vergi oranları ile bu yıla ait asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin hesabında uygulanacak artış oranı 2016 yılına ait yeniden değerleme oranı 3,83 olarak belirlendi. Bu artışı şu örnekle açıklayabiliriz;

Örnek:

İstanbul Beylikdüzü’nde yer alan meskeni 2010 yılında satın aldınız. 2016 yılı emlak vergi değeri 175,000,00 TL olan meskenin 2017 yılı emlak vergi değeri şu şekilde hesaplanacak;

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017-emlak-vergisi-orani-ne-kadar-oldu/

Yatırım teşvikli binalar 5 yıl emlak vergisinden muaf!

Yatırım teşvikleri kapsamında inşa edilen binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süreyle geçici emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilecek. Eğer bina kısmen kullanılmaya başlandıysa, kısmen kullanılmaya başlanılan kısımlar için muafiyeti uygulanacak.

Arsalar için de muafiyetten yararlanılabiliyor
Maliye Bakanlığı tarafından yatırım teşvikleri belgesi kapsamında inşa edilen binalara beş yıl süreyle geçici emlak vergisi muafiyeti esasları belirlendi. 29 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kanun 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girecek.

Düzenlemede “Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunan veya tahsis edilen arazi ve arsalar da yatırım teşvik belgesinin tamamlama vizesi yapılıncaya kadar geçici emlak vergisi muafiyetinden de faydalanabilecek.” deniliyor. Bu, arsaların da 5 yıllık vergi muafiyetinden faydalanabileceği anlamına geliyor.

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için ne yapmalı?
Geçici emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için takip edilmesi gereken adımlar şöyle:
• Yatırım teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapılacağı tarihten önce arazinin iktisap olunması ya da tahsis edilmesi
• Arazinin, yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunduğunun ya da tahsis edildiğinin, yatırım teşvik belgesinin bir örneğiyle birlikte ilgili belediyeye bütçe yılı içerisinde bildirilmesi
• Dikkat! Bütçe yılı içerisinde bildirim yapılmaması durumunda, bildirimin yapıldığı bütçe yılının sonuna kadar geçen yıllara ait muafiyet hakkı düşüyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yatirim-tesvikli-binalar-5-yil-emlak-vergisinden-muaf/

Emlak vergisi 2016 ödemesi 1 Kasım’da başlıyor!

Emlak vergisi 2016 ikinci taksiti ödeme süresi yarın başlıyor. Emlak vergisi 2016 son ödeme tarihi ise Aralık 2016!
Gayrimenkul ve arsa gibi taşınmazları olanların ödediği vergiye emlak vergisi denir. Emlak vergisi gayrimenkul ve arsa olmak üzere ikiye ayrılır. Taşınmaz sahibi olan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Ancak işsiz ya da emekli olanlar emlak vergisinden muaf oluyor.

 

 

Emlak vergisi yıl içinde iki taksit halinde ödenebiliyor. Emlak vergisinin ilk taksiti Mart-Nisan-Mayıs, ikinci taksiti ise Kasım-Aralık tarihleri arasında ödeniyor. Emlak vergisi 2016 ödeme ilk taksiti Mart ayındaydı, ikinci taksit ise 1 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında ödenecek. Emlak vergisi zamanında ödenmediği takdirde her ay için ceza kesiliyor. Emlak vergisi gecikme cezası 6183 Sayılı Kanunu’na göre şu şekilde; gecikme cezası aylık yüzde 1.40, yıllık ise yüzde 16.80. Arsa, arazi, mesken ve işyerine ait vergiler asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanıyor.

 

Kimler emlak vergisi ödemeyecek?
Emekli ve işsizlerin yanı sıra şehit dul ve yetimleri, gaziler, ev hanımları ve engelliler de emlak vergisinden muaf oluyor. Ancak bu kişilerin sahip olduğu gayrimenkulün 200 metrekareyi aşmaması ve sadece bir konutu olması gerekiyor. Ayrıca arsası ya da iki ve üzeri konutu olanlar emlak vergisi ödemek zorunda. Emlak vergisi ödememek için belediyeye başvurmak gerekiyor.

 

 

Emlak vergisi 2016 nasıl ödenir?
Taşınmazı olanlar ve emlak vergisinden muaf olmayanlar, taşınmazın bağlı bulunduğu belediyenin emlak bölümlerine ödeme yapabilirler. Belediyelerin e-belediye portalıyla ödeme online olarak yapılabilir. Eğer taşınmaz başka bir şehirde ise belediyelerin hesap numaralarına ya da PTT Havalesi ile Emlak Vergisi Mükellef numarası yazılarak ödeme yapılabilir. Aynı şekilde bağlı bulunduğu belediyenin online portalı varsa buradan da ödeme yapılabilir.

 

Emlak vergisi 2016 sorgulama

Emlak vergisi sorgulaması yapmak artık çok kolay! Gelir İdaresi Başkanlığı’nın intvd.gib.gov.tr web sitesi üzerinden vergi borcunuzu öğrenebilir, sorgulama yapabilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-vergisi-2016-odemesi-1-kasimda-basliyor/

Tapu harcı yüzde 1’e düşecek!

“Yeni dönemde tapu harcı yüzde 2’den 1’e düşecek. Değerleme yetkisi belediyelerden alınacak, harçlar aşağı çekilecek.” Bu sözler Maliye Bakanı Naci Ağbal’a ait. “Türkiye’nin emlak haritasını çıkardık” diyen Bakan Ağbal, emlak vergisiyle ilgili yapılacak yeni düzenlemelere de açıklık getirdi. 

 

Ev alanlar hangi yasal işlemleri yapmalı?

 

“Emlak değeri caddenin karşı tarafında bile farklı”

İşte Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yaptığı açıklamalardan diğer öne çıkan demeçleri… 

• “Emlak vergisi değerlerini yazmaya başladık. Bir baktık Şanlıurfa’da bir ilçedeki metrekare emlak vergi değeri Şişli’den daha pahalı. Anladık ki orada yoğun bir kamulaştırma var. Belediye emlak vergisi değerini yüksek tutuyor.”

• “Vatandaşın arazisi kamulaştırıldığından emlak vergisinden daha düşük olmayacağı için yüksek bedel almak mümkün oluyor. İstanbul’da, Ankara’da bir baktık caddenin bir tarafı 1.000 lira, bir tarafı 5 bin lira. Emlak değerleri bırakın ayrı şehirleri aynı caddenin karşı tarafında bile farklı oluyor.”

• “Emlak değerleri bırakın ayrı şehirleri aynı caddenin karşı tarafında bile farklı oluyor. Biz de bu işi belediyelerden alarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yetki verelim diyoruz. Memurlar yapmasın, lisanslı değerleme uzmanları yetki alsın.”

• “Yeni dönemde değerleme işinin lisanslı değerleme uzmanları ya da komisyonlar marifetiyle yapılması amaçlanıyor. Ağrı’dan Edirne’ye kadar tüm şehirleri kapsayan uyumlu bir gayrimenkul haritası bu konuda bağlayıcı olacak.”

• “Gayrimenkuller gerçek değerine yaklaştırıldığında tapu harcını yüzde 2 değil, yüzde 1 yapacağız. Yüzde 2 efektif vergi oranı değil. Gayrimenkulde kayıtlılığı artırır. Hasılatını gizleyemediğine göre giderlerini faturalandırmaya çalışacak. Müteahhit inşaat mı yapıyor? Hasılat kaygısı olmadığı için fatura almıyor. Fatura kes diyecek. Kişi diyecek artık gayrimenkulde gelirimi, servetimi gizleyemiyorum. Bankaya, sermaye piyasalarına götürüp kayıtlı olayım diyecek.”

 

Tapu harcı nasıl hesaplanır?

 

 “Değeri 1 milyon ama tapuda 300 bin TL görünüyor”

Belediyeler eliyle yapılan emlak vergisi tespit yöntemini doğru bulmadığının altını çizen Maliye Bakanı, bu konuda ise “Bazı belediyeler seçmenle karşı karşıya gelmemek için rayiç bedeli düşük tutuyor. Alması gereken vergiyi almıyor. Örneğin İstanbul Sultanbeyli’de ‘Burada sanayi büyüyor, ticaret gelişiyor, ekonomi büyüyor’ diyerek belediyeler parsel topluyor. Değeri yükseltiyor. Burada olan gariban vatandaşa oluyor.” şeklinde görüşlerini açıkladı ve ekledi:

“Ankara Ümitköy’de bir bina alıyorsunuz. Değeri 1 milyon lira ancak tapuda 300 bin lira görünüyor. Bunun iki tarafı var. Satıcı, ‘gerçek değerinden gösterirsen yazamadığım giderler var çok vergi öderim’ diyor. Giderini faturasız alma yolunu tuttuğu için hasılatı gizlemek istiyor. Bu da alıcının hoşuna gidiyor.”

 

68 ili kapsayan Bölge Raporu için tıklayın!

Kaynak: http://blog.zingat.com/tapu-harci-yuzde-1e-dusecek/

Kira gelir vergisi cezası nedir, nasıl hesaplanır?

Evini veya iş yerini kiraya veren kişilerin Gelir Vergisi Kanunu’na göre kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Peki kira gelir vergisini beyan etmeyenler için nasıl bir ceza uygulanıyor? Kira gelir vergisi cezası nedir?

 

 

 

Kira gelir vergisi nasıl hesaplanıyor?
Vergi dairesine beyan edilen toplam kira gelirini içeren vergi her yıl iki eşit taksitle ödeniyor. Kira gelir vergisi hesaplaması, taşınmazın mesken veya iş yeri olmasına göre değişiklik gösteriyor. Kira gelir vergisi ödeyecekler “götürü gider yöntemi” veya “gerçek gider yöntemi” ile ödeme yapabiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-gelir-vergisi-cezasi-nedir-nasil-hesaplanir/