Ksantomlarınız varsa, doktorunuz kolesterolünüzü ve kanınızdaki diğer yağlan kontrol etmelidir. Kolesterol miktannızı düşürmek, ksantomlan küçültebilir. Eğer plaklar estetik açıdan can sıkıcı iseler, alınabilirler
Etiket: Cilt Hastalıkları
Bitler
SEMPTOMLAR
Bit enfestasyonunun (istila) ilk belirtisi kaşınüdır. Baş, boyun ve omuzlarda kırmızı şişlikler (bit ısırıklan) görülebilir. Tedavi edilmezlerse şişlikler kabuk bağlayabilir ve sızıntı yapabilir; saç keçeleşebilir. Nadir vakalarda şişmiş bezlerle birlikte enfeksiyon oluşabilir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Bitlenmiş kişilerin kafataslanna bakarak bit ve sirke olduğunu teyit edebilirsiniz. Sirke olarak adlandırılan bit yumurtalan, kıl şaftına (bazen de kıyafatlere) yapışmış küçücük beyaz benekler gibi görünür. Bitlerin kendileri de çok ufaktır. Ama gözle görülebilirler. Kendinize ya da çocuğunuza saç biti bulaştığını düşünüyorsanız, doktorunuzu görünüz. Çocuğunuz bitlenmişse, çocuğunuzun okulunu bu durumdan haberdar ediniz. Doktorunuz, bit ve sirkeleri öldüren bir ilaç olan permethrin içeren pek çok şampuan ya da saç arındıncıdan birini tavsiye edecektir.
Tedaviden sonra, ince dişli bir tarakla bit ve sirkeleri temizleyiniz. Şapka ve başa giyilen diğer eşyalan ve tarak gibi eşyalan, böcek öldürücülerle dezenfekte ediniz ya da böcek öldürücü ilaca yatınnız; ya da bunlan sıcak suyla yıkayınız ve sıcak hava üfleyen bir kurutucu ile kurutunuz. Kıyafetler ve yatak örtüleri de bitten anndırmak için titizlikle yıkanmalı ve kurutulmalıdır.
Derideki Güneş Yanıkları
Güneşin yoğunluğunun en güçlü olduğu zamanlar öğle üzeri ve yaz olmasına karşın, herhangi bir mevsimde günün herhangi bir saatinde yanabilirsiniz. Bulutlar, ultraviyole (UV) ışınları çok az engeller. Gölge bile UV ışınlardan korunmayı garantilemez. Su, kum, kar ve açık renk yol kaplama-lan UV ışınlarını yansıtır ve bu da neredeyse direkt güneş ışığı kadar zararlıdır. Daha zayıf olmasına rağmen, özellikle kar ve su tarafından yansıtıldığında, kış güneşi de korunmayan cildi yakabilir.
Sürekli olaak tekrarlanan güneş yanığı, cilt kanserinin habercisi olan aktinik keratoz olasılığım arttırabilir ve aynı zamanda cildin erken (zamanından önce) kırışmasına da neden olabilir. İşe bakın ki, bazı kırışıklık azaltıcı ilaçlar cildi güneşten hasar görmeye karşı hassaslaştırır (bkz. Yaşlanan Cilde Yardım, sf. 539). Aynı zamanda, belirli ilaçlar da yanma olasılığınızı arttırır.
SEMPTOMLAR
Hafif bir güneş yanığı, daha sonra bronzlaşan ya da soyulan bir kızarıklık olarak ortaya çıkar. Ciddi bir güneş yanığı, herhangi bir yanık gibi, su toplayabilen kırmızı ve hassas bir cilde neden olur. Ölü deri hücreleri soyulur. Şiddetli durumlarda; bayılma, bulantı ve kusmaya neden olan güneş çarpması gerçekleşebilir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Yanmış cildinize soğuk kompres yapınız ve rahatsızlığı ve iltihaplanmayı hafifletmek için aspirin ya da parasetamol alınız. Yirmi bir yaş altındaki kişiler, Reye sendromu nedeniyle aspirin almamalıdırlar. Ciddi bir güneş yanığınız varsa ya da güneş çarpmışsa, bir doktor görünüz. Yanmış olan bölgeyi güneşe maruz bırakmayınız. Su kabarcıkları oluşursa, bu kabarcıkları patlatmayınız.Güneş yanığını önlemek için güneşin en yakıcı olduğu saatlerde sabah 10 ve öğleden sonra 2 arasında güneşe çıkmaktan kaçınınız. Sıkı dokunmuş hafif giysiler giyiniz ve yanmış tüm alanlara suda çıkmayan bir sunblock ürün ya da koruyucu güneş kremi sürünüz. Çoğu kişi, en azl5 koruma faktörlü (SPF) bir koruyucu güneş kremine ihtiyaç duyar.
Doğum Lekeleri
Zamanla oldukça genişleyebilirler. Leylek ısınğı olarak da adlandırılan somon lekeleri, özellikle göz çevresinde ve boyun arkasında görülen küçük, düz, pembe-kırmızı lekelerdir. Doğduğunuzda var olan benler ise genellikle kahverengi ya da mavidir.Doğum lekeleri sadece sizi görsel olarak rahatsız ediyorsa yok edilmelidir. Doğum lekelerini çıkarmak için lekenin yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak pek çok metot mevcuttur. Doğum lekelerini yok etmek için plastik cercahi uygulanabilir.
Portwine lekelerinin rengini açmada lazer tedavileri etkilidir. Düz doğum lekelerini kapamak için özel kozmetik ürünler mevcuttur. Size en uygun seçeneği belirlemek için doktorunuzla konuşunuz. Doktorunuz benlerinizi düzenli olarak kontrol etmelidir. Benleriniz sürekli sürtünmeye maruz kalabilecek bir yerdeyse ya da kanseröz (kanserleşmiş) veya kanser yapabilecek gibi görünüyorsa doktorunuz benlerinizin alınmasını önerebilir.
Tırnaklarda Görülen Mantar Enfeksiyonlarının Tedavisi
Son yıllarda, iki yeni ve daha etkili ilaç ortaya çıkmıştır: İtrakonazol ve terbinafin. Her ikisi de epeyce etkilidir ama bazı riskler taşıyabilirler.
İtrakonazol, antihistaminleri ya da eritromosin veya buna benzer antibiyotikleri de kapsayan bazı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Terbinafin için ilaç etkileşimi pek mevzu bahis değildir. Ama nahoş (hoş olmayan) bir tadı vardır ve diğer yan etkilerinin yanı sıra bağırsak sorunlarına neden olabilir. Bunlara ek olarak, her iki seçenekler ile göze, hoş görünmeyen fakat zararsız olan mantarla yaşamanın alternatif ve bedava yollarını kıyaslayınız.