Tırnaklarda Görülen Mantar Enfeksiyonlarının Tedavisi

Son yıllarda, iki yeni ve daha etkili ilaç ortaya çıkmıştır: İtrakonazol ve terbinafin. Her ikisi de epeyce etkilidir ama bazı riskler taşıyabilirler.

mantar_hastalik

İtrako­nazol, antihistaminleri ya da eritromosin veya buna benzer antibiyotikleri de kapsayan bazı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Terbinafin için ilaç etkileşimi pek mevzu bahis değildir. Ama nahoş (hoş olmayan) bir tadı vardır ve diğer yan etkilerinin yanı sıra bağırsak sorunlarına neden olabilir. Bunlara ek olarak, her iki seçenekler ile göze, hoş görünmeyen fakat zararsız olan mantarla yaşamanın alternatif ve bedava yollarını kıyaslayınız.

Hava Yolu ile Bulaşan Enfeksiyonlar için Esans Yağı Karışımı

Hazırlanışı:
Bütün esans yağlarını cam bir şişede birleştirin. 30 ml damıtık suya esans yağı harmanından 10 ila 12 damla ilave edin ve iyice çalkalayın.

Kullanım: Yağ harmanını bir hava temizleyicisine ilave edin.

Hava Yolu ile Bulaşan EnfeksiyonlarEsans yağları burun spreyleri olarak alınabilirler, sıcak suya ilave edilip solunabilirler ve sauna veya buhar kulübelerinde kullanılabilirler. Eğer dikkatli davranılırsa, birkaç tanesi dahilen alınabilir. Pelin gibi bazı esans yağları öylesine güçlüdür ki, hiçbir şart altında dahilen alınmaları tavsiye edilmez. En iyisi esans yağlarının dahili kullanımı ehliyetli bir aromaterapist kontrolünde olmasıdır.

Esans yağları burun ve sinüs örtücü zarları üzerinde bulunan bakteriler ile doğrudan temasa girerek ve buralardan emilip doğrudan sisteme dahil olarak etki ederler. Bu şekilde bitkinin etkin özellikleri mide-bağırsak sistemini atlayıp doğrudan kan dolaşımına katılırlar. Esans yağı hazırlamak çok fazla bitki kullanmayı gerektirdiğinden, bu yağların etkileri çok güçlüdür. Onların gücü hakkında bir fikir sahibi olmak için vücuda 30 ml esans yağı almak için (fikir olarak oldukça kötü), bu miktar yağı verecek bitki formundan hemen aynı etkiyi göstermesi için 2,75 kg yemeniz gerekir. Esans yağlarının büyük oranda seyreltilmelerinin, damlalıklarla kullanılmalarının, veya dahileri çok az miktarlarda (bir defada 1 ila 5 damla) kullanılmasının nedeni budur. Dahilen alındıklarında son derece zehirleyici olabilirler.

Genel Uygulamalar

Esans yağlarının en iyi kullanım yollarından biri de hava temizleyicilerinde kullanmaktır ki burada esans yağları odalarda, iş yerlerinde solunan havaya verilip gün boyu iyileştirici etkilerinin solunması sağlanabilir. Hava temizleyicileri değişik tiplerde olabilir.En iyileri küçük hava pompası olan elektrikli tiplerdir, bunlar esans yağlarını küçük parçacıklar halinde havaya dağıtırlar.

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Bazı çocukların doğduklarında idrar yollarının yapısı normal değildir. Bu durum da böbrekten mesaneye ve vücudun dışına normal idrar akışını engelleyebilir. Bazı çocuklar da idrarın mesaneden böbreklere geri gitme­sine neden olan ve daha sık rastlanan bir rahatsızlıkla doğarlar. Vezikoüreteral reflü denilen bu durumun ameliyat ile tedavi edilmesi gerekebilir.

Genel­likle kalıtsaldır; anne babalar ya da kardeşler de bu hastalığı geçirmiş olabilir. Vezikoüreteral reflü, voiding cysourethrogram denilen bir röntgen ile teşhis edilir. Röntgende hastalığın ciddi olduğu anlaşılırsa enfeksiyonun nüksetme sini ve böbreğin hasar görmesini önlemek için ameliyat gereklidir. Eğer röntgen, durumun daha az ciddi olduğunu gösteriyorsa, ameliyatın gerekli olup olmadığı konusunda ihtilaflar vardır.

Bazı doktorlar idrar yolunun enfeksiyon kapmasını önlemek için sürekli olarak düşük dozda antibiyotik kullanılmasını (ameliyat yerine) tavsiye etmektedir. Röntgen, hastalığın hafif olduğunu göste­rirse çocuğunuz büyükçe hasta­lığın kendiliğinden düzelme şansı oldukça yüksektir. Çocuğunuzun doktoru tarafından yakından takip edilmesi çok önemlidir.

Viral Enfeksiyonlarla Savaşma

Bazı virüsler, antikorlardan kaçabilir ve hücrelerin içerisine yerleşebilirler. Öldürücü (sitotoksik) T hücreleri, virüs bulaşmış hücrelere saldırırlar. Burada, bir virüs, dış yüzeyinde bulunan bir ya da birden fazla molekülü, hücrenin dış yüzeyinde bulunan çıkıntılara tuttura­rak (tıpkı anahtar deliğine giren anahtar gibi), kendini bir hücreye yapıştırır.

2- Kendini hücreye yapıştırdıktan sonra, virüs hücrenin içine çekilir

3- Virüs hücrenin içine girdikten sonra, protein örtüsünden kurtulur. Protein parçacıkları hücrenin yüzeyine doğru ilerler. Virüsün genetik malzemesi hücrenin içinde ya sabit kalır ya da ürer.

4- Yakında bulunan yardımcı T hücreleri, T hücrelerinin bölünüp çoğalmalarını ve bu hücreyle veya virüs bulaşmış başka hücrelerle savaşmak için yardım etmelerini sağlayan sinyaller gönderir.

5- Harekete geçmiş olan bir öldürücü T hücresi, virüs bulaşmış olan hücreyi, hücrede delikler açarak içindeki virüsle birlikte yok eder.

Uyuz

Dişiler bir ay boyunca her gün bu yuvalara iki – üç yumurta bırakırlar. Yaklaşık olarak 2 hafta sonra yumurtalar olgunlaşır. Yetiş­kinler ortaya çıkar ve birbirleriyle çiftleşirler ve sonrasında da deriyi tekrar istila ederler. Hamile dişiler, yakın fiziksel ya da cinsel temas esnasında ve istilaya uğramış yatak örtüleri ya da giysiler aracılığıyla bir kişiden bir diğerine geçerler.

kopekte-uyuz

SEMPTOMLAR
Uyuz enfestasyonu yoğun kaşın­tıya neden olur. Dişilerin yapüğı yuvalar, ucunda küçük yuvarlak bir yumru olan koyu renkli dalgalı çizgiler olarak görünür. Yuvaların çevresinde genellikle, küçük böcek ısırıklannı andıran, küçük kırmızı yumrulardan oluşan simetrik bir döküntü (raş) görülür. Uyuzun başlıca sendromu olan yoğun kaşınü; özellikle geceleri azar ve böceğin dış salgısına (dışkısına) karşı geliştirilen bir reaksiyondan kaynaklanır. Sonuç olarak, ilk enfestasyon bir ay ya da daha uzun bir süre fark edilmeyebilir ve kaşıntı, akarlar temizlendikten sonra hafta­larca devam edebilir. Kaşıma, uyuza karşı vücudun en iyi savunmala­rından biridir çünkü uyuz akarlan yuvalannın dışında yaşayamazlar. Kaşıma, yumrulann kabuk bağlayarak sedef hastalığını  andırmasına neden olabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Uyuz olduğunuzu düşünüyorsamz, doktorunuzu görünüz. Dokto-t runuz, banyodan sonra boyundan aşağıya dökülerek uygulanan reçeteyle satılan bir ilaç önere­cektir. Doktorunuz reçeteyle satılan ağız yoluyla alınan bir ilaç da önerebilir. Kaşıntıyı kontrol altına almak için antihistaminlere, hafif ağn kesicilere ve/veya kalamin losyonuna da ihtiyaç duyulabilir.

Giysiler ve yatak örtüleri, enfestasyonun tekrarlanması önlemek için sıcak suyla yıkanmalı ve sıcak hava üfleyen bir kurutucu ile kurutulmalıdır. Cinsel ilişkiye girdiğiniz kişiler ile yakın temasta bulunduğunuz aile bireyleriniz ya da arkadaşlarınız da onlarda semptomlar bulunmuyor olsa bile tedavi edilmelidirler.