Hemoroitler anüs damarlarındaki basıncın artmasından dolayı meydana gelirler. Bu basınç da genellikle olarak dışkının atılması ve zor dışkılamadan kaynaklanır. Bunların yanı sıra hamilelik sırasında ve doğum yaptıktan sonra da oluşabilirler.
SEMPTOMLAR
Dışkılarda veya tuvalet kağıtla¬rının üzerinde, parlak kırmızı kan lekeleri, dahili hemoroitin ilk belirti siyon kapabilirler ve sulu cerahat akıntısına sebep olabilirler.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Rektal kanamanız varsa doktorunuza başvurmanız gereklidir. Hekiminiz olası anormalliklere karşı rektal bir muayene yapar ve endsokopi adı verilen ve ucunda ışık olan bir tüple olası hemoroit riskini denetler. Kolon kanseri riskini veya kanamanın diğer nedenlerini elemek için sigmoidoskopi veya kolonoskopi de uygulayabilir.
Hemoroiti önlemek için günlük lif miktarınızı 25-30 gram arasında arttırınız ve günde en az 8 bardak su içiniz. Ayrıca katı dışkı atma dürtülerinize anında cevap verin ve bu atım sırasında gerilmeyi bırakın. Son olarak, Kegel alıştırmalarını uygulayarak anüsteki kasların güçlenmesini sağlayın.
Hemoroitin belirtilerini azaltmak için doktorunuz size, oturarak istirahat etmenizi, 10 ila 15 dakika boyunca günde birkaç defa sıcak su uygulamanızı ve yatağınızda kalçanızın altında bir yastıkla otururken enfekte olmuş bölgeye donmuş su uygulamanızı önerecektir.
Ağrıyı kesici olarak rahatlamak için lidokain içeren hemoroid kremleri, yansıyı ferahlatmak için hidrokortizon preparatlar ya da kaşıntıyı azaltmak için ıslak pamuklu pedler, reçetesiz satılan yardımcı maddelerdir. İç hemoroit vakalar için ameliyat gerekebilir. Bu ameliyatta lastik bantlar şişmiş hemoroitlerin etrafına yerleştirilir. Bu da hemoroitteki kan akışının, büzüşmenin ve damlamanın kaybolmasını sağlar.