ÇEKEM

Viscum albüm L. (Loranthaceae) türünün kurutulmuş meyvalarıdır. Bu tür, ağaçlar (bilhassa elma ve armut) üzerinde parazit olarak yaşar. Kışın yapraklarını dökmez, Taze meyvalar bezelye büyüklüğünde ve parlak beyaz renklidir. Yapışkan bir madde taşır. Bu madde çubuklar üzerine sürülür. Bu şekilde küçük kuşları yakalamak için “Ökse” yapılır. Bu nedenle bu bitkiye “Ökseotu” ismi de verilmektedir (4). Çekem halen Siirt ve Mardin (Derik) bölgelerinde elde edilmektedir.

Kuru meyvalar siyahımtırak renkli, üzeri buruşuk, kokusuz ve tadsız taneler halindedir. Tedavide kurutulmuş meyvalar veya yapraklı dallar kullanılmaktadır.

Bitki rezin, saponinîer. organik asitler ve alkaloitler taşımaktadır.

Meyva ve yapraklı dallar (Herba Visci albi)’in kabız, idrar arttırıcı, kusturucu, kuvvet verici ve tansiyon düşürücü etkileri vardır. Bilhassa infus-yon (% 1-2, günde 2-3 bardak) halinde kullanılır. Bu bitkinin hulâsasını taşıyan ve tansiyon düşürücü olarak kullanılan birçok müstahzar bulunmaktadır.

Meyvaların yakı sakızı ile ezilmesi sonucu elde edilen karışım, Güneydoğu Anadolu bölgesinde (Gaziantep, Urfa, Van) yakı halinde romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Etkili ve zararsız bir ilâçtır.