BARUT AĞACI KABUĞU

Trabzon bölgesi dağlarında yetişen ağaçlardan elde edilen kabuklar dış ülkelere satılır. Kabukları alınmış dallar ise fasulye sırığı olarak kullanılır.

Kabuklar tanen (%10), saponin, şekerler, acı madde ve antrasen türevleri (glikofrangulin, fran-gulin ve diğerleri) taşımaktadır.

Müshil ve midevi etkilere sahiptir. Toz 0.5-1 gr, günde birkaç defa hap halinde veya dekoksiyon (% 10), günde 2-3 bardak içilmek suretiyle kullanılır.

Taze kabuklar tahriş edici özelliğe sahip bulunduklarından iyice kurutulmuş ve eskitilmiş (bir yıllık) kabukların kullanılması tercih edilmelidir.

Diğer isimler: Erkek akdiken.

R. aiaternus L. (Yalancı akdiken): 1-5 m yükseldikte, kışı yaprak dökmeyen, dikensiz bir ağaççıktır. Meyva olgunlukta siyah renklidir. Anadolunun Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kısımlarında yetişir.

Meyva ve kabuğu müshil etkilidir. Kökü sarılığa karşı kullanılır.

7?. oieoides L. subsp. graecus (Boiss. et Reut.) Holmboe (Kördiken): 2 m kadar yükseklikte, kışın yapraklanın döken, dikenli ve çak görünüşünde bir bitkidir. Meyva 5-6 mm çapında sarımtırak veya siyahımsı renklidir. Bilhassa Güney Anadolunun kıyı bölgelerinde bulunur.

Kabuklarında, serbest ve glikozit halinde, antrasen türevleri (emodin, fiskiyon ve krisofanol) bulunduğu gösterilmiştir (1).

Kök kabuklan dahilen sarılığa ve vücutta su toplanmasına karşı, suyu boşaltıcı, olarak, kullanılır.