Avrasya Tüneli hizmete açıldı!

İstanbul’da Asya ile Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneliyle bağlayan Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla hizmete açıldı.

 

Temel Asya’da atıldı, açılış Avrupa’da yapıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrasya Tüneli’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Hamdolsun iki kıtayı birbirine bağlayan böyle nadide bir ülkenin, aynı zamanda bir şehrin mensuplarıyız. Bu şehir gerçekten uğruna birçok şeyler feda edilebilecek bir şehir. Onun için biz bu şehre aşığız. (Avrasya Tüneli) Temelini Asya yakasında atmıştık, Rabbime hamd olsun açılışı Avrupa yakasında yapıyoruz. Bu ne mutluluk.” dedi.

 

“Avrasya Tüneli en büyük hayalimizdi”
Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tüneli açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Kıtaları birbirine bağlayan Avrasya Tüneli’nin İstanbulumuz’a ve Türkiyemiz’e hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Yıldırım konuşmasına, “Her şey insanımızın hayatını kolaylaştırmak için dedik ve yola çıktık. Avrasya Tüneli de en büyük hayallerimizden biriydi. Marmaray gibi, Yavuz Sultan ve Osmangazi köprüleri gibi hayalleri birer birer gerçeğe dönüştürerek bugünlere geldik. Açtığımız her eser, yürüttüğümüz her hizmet bu toprakların hakkı olan aziz milletimiz içindir” şeklinde devam etti.

 

Avrasya Tüneli ile ilgili bilinmesi gerekenler…
• Projenin tam adı “İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi”.
• Projenin toplam uzunluğu 14,6 kilometre ve üç ana bölümden oluşuyor.
• Avrasya Tüneli, Kazlıçeşme- Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya indirecek.
• 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 dolarlık Avrasya Tüneli işletme süresi tamamlanınca kamuya devredilecek.
• Tünelden ilk 3 yılda günde ortalama 90 bin araç geçmesi bekleniyor. 3 yıl sonrası öngörülen rakam ise 130 bin.

 


• Kazlıçeşme ve Göztepe arasında hizmet verecek Avrasya Tüneli’nden otomobiller, minibüsler geçiş yapacak. Ağır taşıtlar, motosiklet, bisiklet ve yayalar tünelden faydalanamayacaklar.
• Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 dolar artı KDV, minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Her iki yönde de ödeme yapılacak.

 

Avrasya Tüneli güzergahı

Avrupa Yakası: Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun hemzemin geçit olarak inşa edilecek. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2×3 ve 3×2 şeritten 2×4 şeride çıkarılacak.

Boğaz geçişi: İstanbul Boğazı’nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edilecek. Her katta çift şerit yer alacak. Batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası, tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları yer alacak.

Anadolu Yakası: Göztepe’ye ulaşan D100 yolu üzerinde, 2 adet köprülü kavşak ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonları da dâhil olmak üzere yaya üst geçidi inşa edilecek. Yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki yol genişletilerek 2×3 ve 2×4 şeritten 2×4 ve 2×5 şeride çıkarılacak.

Kaynak: http://blog.zingat.com/avrasya-tuneli-hizmete-acildi/