FESLEĞEN

Ocimum basilicum L. (Labiatae) türünün yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Bu tür 10-40 cm yükseklikte, beyaz veya pembe çiçekli, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Vatanı Hindistan olmakla beraber, bugün bütün Akdeniz bölgesi ülkelerinde ve Türkiyede (Güney Anadolu) yetiştirilmektedir.

Dış görünüş: Çiçekli ve yapraklı dallardan ibarettir. Yapraklar basit, saplı, 2-6 cm uzunlukta, oval biçiminde, kenarları seyrek dişli, özel kokulu ve baharlı lezzetlidir.

Bileşim: Uçucu yağ (% 0.2-0.4) taşımaktadır. Uçucu yağ içinde estragol, ögenol, sineol vs. bulunur.

Etki ve kullanılış: Yatıştırıcı, midevi, idrar arttırıcı ve gaz söktürücü etkilere sahiptir. Bahar olarak da kullanılır. Tohumlan da aynı etkilere sahiptir.

Güney Anadolu (Antalya) pazarlarında demetler halinde satılır. Nane gibi yemeklere lezzet ve koku vermek için kullanılır.

Kullanılış şekli: İnfusyon (% 1-2), günde 2-3 bardak içilir.

Diğer isimler: Fesliyen, Peslan, Reyhanotu.

O. minimum L. (Küçük fesleğen, Saksı fesleğeni): Yapraklarının küçük (1-2 cm uzunlukta) olması İle yukarıdaki türden ayrılır. Bu tür memleketimizde bilhassa saksılarda yetiştirilir ve saksı pencere Önüne konulur. Penceresinde fesleğen saksısı bulunan evde “Gelinlik çağında bir kız” olduğu anlaşılır.

Yapraklan koku verici olarak kullanılır.