Kalbin pompa gücünün geçici olarak ortadan kalkması ve buna bağlı olarak aorta ortalama basıncının düşmesi sonucu serebral dolaşım bozukluğu meydana gelir ve nöbetin süresine göre değişmek üzere başdönmesi, absans veya kısa süreli bayılmalar olur.
Kalp faaliyetinin geri dönmesiyle birlikte yüze renk gelir, solunum ve bilinç düzelir. Nöbetler birkaç dakika sonra tekrarlayabilir veya aylarca bir daha gelmeyebilir.
İki tipi vardır: Asistolik form ve taşisistolik form.Asistolik Adams-Stokes nöbetlerinde SA veya AV ileti bloke olmuştur ve sekonder uyarı merkezleri çalışmamaktadır. Taşisistolik formda ise nöbetler halinde ve kısa süreli olarak atrial veya ventriküler taşikardiler, ventriküler flatter veya çok nadiren ventriküler fibrilasyon ortaya çıkar.
Prognoz: Ciddîdir, her nöbette hastanın hayatı tehlikededir.
Tedavi
Antiaritmik ilâçlar: Taşikardilerin önlenmesinde yararlıdırlar. Bunlar arasında orsiprenalin {Alupent tablet 10 mg, ampul 0,5 mg/1 mi) ve izoprenalin (İsuprel ampul) tercih edilir. Dozaj: 100-200 mi sodyum laktat solüsyonu içine 0,5-1,0 mg izoprenalin (İsuprel) konarak yavaşça i.v. enfüzyon halinde verilir. İsuprel yerine Alupent kullanılabilir. Her iki preparat da ülkemizde bulunmuyor.
Kalp masajı ve yapay solunum: Kalp durması halinde derhal kalp masajı yapılmalı ve yapay solunuma başlanmalıdır. Ayni anda 1 ampul Alupent (0,5 mg) i.v. veya intraglosseal, âcil durumlarda ise intrakardial zerkedilmelidir.
Pacemaker: Asistolik formda en iyi tedavi yöntemidir.
Atropin: Vagus tonusunu azaltmak için endikedir.
Dozaj: Günde 4 defa 1/4 mg i.v. veya s.c.
Kortikosteroitler: Bazı vak’alarda nöbetleri 24 saat için giderebilmektedir. Başlangıçta Alupent ile birlikte kullanmalıdır.
Dozaj: Prednizolon (Deltacortril, Codelton) başlangıçta günde 60 mg verilir. Nöbetler kaybolduktan sonra doz azaltımı yapılır ve günlük 30 mg dan ibaret idâme dozuna geçilir.