Pnömotoraks

Genellikle bir anda oluşur (spontane pnömotoraks). Bazıl kişilerde, özellikle amfizem ya da astım olanlann akciğerlerinin dış kısmmda, büyük salkım ölçüsünde hava keseciği (kabarcık da denir) vardır. Bu kesecikler patlarsa, plevral boşluğa hava kaçar ve pnömotoraksa yol açar. Zayıf olan gençler anlık pnömotoraksa daha elverişlidirler ve erkekler, kadın­lardan daha hassastırlar. Anlık pnömotoraks, amfizemin, astımın, kistik fibrozun veya tüberkülozun bir komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilir. Bir pnömotoraks vakası yaşadıysanız, bir sonraki için yüksek risk altındasınız.

pnx3

SEMPTOMLAR
Anlık pnömotoraksın belirtileri, ansızın gelen göğüs ağrısı (genel­likle çökmenin olduğu tarafta) ve giderek kötüleşen nefessizlik şeklindedir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Pnömotoraks teşhisi, ciğer röntgeni sonrasında konulur. Minör bir pnömotoraks vakası tedavi gerektirmez. Genellikle kendi kendine iyileşir. Bununla beraber, doktorunuz durumunuzu dikkatlice takip ederek akciğeri­nizin dış kısmındaki, hava dolu alanının boyutunun büyümediğinden emin olmak zorundadır ve ayrıca solumanız için ilave oksijen vermek durumunda kalabilir. Başka bir akciğer hastalı­ğınız veya düzensizliğiniz varsa, akciğerinizin dış kısmında küçük miktarda bir hava da, ciddi bir akciğer patlamasının gerektir­diği tedaviyi gerektirir. Dokto­runuz, zarlann arasındaki havayı almak için, ciğerinize vakumlu bir tüp koyacak ve havayı dışarı çekecektir. Nüksederse, dokto­runuz plevraya tahriş edici bir madde enjekte eder ve zarların, iyileşinceye kadar, birbirle­rine yapışık kalmasını sağlar. Ciddi vakalarda, plevranın zarla­rının birbirne kaynaştırılması için ameliyat gerekebilir.