Akciğer Apseleri

akciger_absesi
4 Enfeksiyon aşağıda oluştuğu zaman, akciğer apsesi hava geçişini de tıkayabilir. Gençlerde hava geçişinin tıkanmasına genellikle tümörler sebep olur; bu durum BT  veya bronkoskopiyle saptanabilir.

Belirtileri içinde ateş. balgam içeren kan- ya da cerahat-  ya da daha nadir olarak titreme görülür. Yabancı bir madde solumuşsa, bronkospi uygulanarak çıkartılabilir ve sonrasında antibiyotik tedavisiyle enfeksiyonun geçmesi sağlanır; 4-6 haftalık bir tedavi gerekli olacaktır.

Atelektazi

Tıkanmanın en bilinen sebep­lerinden biri, akciğerde, astıma bağlı olarak mukoza oluşmasıdır; ancak, kronik bronşit sebebiyle veya yabancı bir maddenin solunumu sebebiyle de oluşa­bileceği gibi, akciğer tümörüne hareketsizlik (sıklıkla ameliyat sonrasında yaşanır) de sebep olabilir.Erişkinler, kısmi akciğer çökmesini telafi edebilir ve solunuma devam edebilirler. Buna karşı, çocuklarda ise, hayatı tehdit edebilir.

DSCN0001

Atelektazi, genellikle akciğer röntgeninde görülür. Bu aşamada, akciğerin olabildiğince çabuk açılıp solunumun sağlan­ması ve enfeksiyonun önlenmesi çok önemlidir. Çökmüş akciğer­lerin birçoğu, derin nefes alarak, öksürerek, akciğere vurarak (akciğere elle vurup mukozayı çözmek için) ve postural drenaj ile (vücudu aşağıyöne bir açıyla tutup, mukozayı drene etmek) açılabilir.Bronkoskopi yöntemiyle solunan bir madde veya mukoza birikimi alınabilir. Tıkanma gideril­dikten sonra, akciğer genellikle, kendiğinden geri şişer, ancak bazı hastalann akciğerlerinde, yaralar kalıcı olur.

Akciğerlerdeki Lekeler

Akciğerlerdeki leke, akciğer röntgeninde, diğer kısım­lardan farklı görünen herhangi bir alandır. Akciğerde leke olduğunu duymanız, sizin için bir uyan olmalıdır, ancak aklınızda bulunsun, bu bulgunun akciğer kanseri olduğunuz anlamına gelmesi gerekmez. Birçok ciddi olmayan sebep vardır. Örneğin, tüberküloz iltiha­bından sonra, lekeler oluşur. Bu tip lekeler çok uzun zaman kalabilir ve endişeye sebep olacak durumlar oluşturduklan, nadiren görülmüştür.Lekenin şekline, büyüklüğüne ve yerine göre, doktorunuz, birkaç ay sonra yeni bir röntgen ya da sebebi belirleyebilmek için daha ileri tetikler isteyecektir.

Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu

Akut solunum sıkıntısı sendromunda, akciğer dokusundaki hava kesecikleri sıvıyla dolar ve oksijen, karbon dioksit değişimi yapılamaz.

Zatürreede; vücudun diğer kısım­larındaki bakteryel enfeksiyonlar; kusmuk, su solumak; aşın dozda alınan uyuşturucular ya da ciddi hasarlar, akut solunum sıkıntısı sendromunun sebepleridir.Birçok insanda, tedavi edilmezse sonuç ölüm olabilir. Tedaviyle bile yaşam ortalaması % 50’dir.

SEMPTOMLAR
Etkilenen birçok insan için, ilk belirtiler akciğer hasarlarına sebep olan sorunların altındaki belir­tilerdir. Akut solunum sıkın­tısı sendromu, bir kere başla­dığı zaman, hızlı, zayıf ve yorucu solunum ana belirtilerdir. Hastalık ilerledikçe, dokularda yeterli oksijen olmadığı için derinin rengi mavileşir (kyanoziz-mavi hastalık).

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Belirtiler gelişmeye başlarsa, hemen doktora gidiniz. Kanınız­daki oksijen ve karbon dioksit miktarını belirlemek için kan tahlilleri isteyecektir. Aynca akciğer röntgeni de çekilecektir. Durum teşhis edilince, hastanenin yoğun bakım ünitesine yatmanız gerekecektir. Durumunuz kötüleşirse, bir mekanik suni solunum cihazına bağlanarak, solunumu­nuzun rahatlaması sağlanır. Aynca Kronik bronşit ve anfizem, her ikisi birlikte, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olarak bilinir. Birlikte, akciğerdeki hava akımının, giderek artan bir şekilde tukanmasına sebep olurlar.

Kronik bronşit ve anfizem, 15.4 milyon ABD vatandaşını etkiler. Her ikisi de, uzun süreler boyunca sigara içenlerin hastalığıdır: Bu hastalıklardan ölenlerin % 82’si sigara içenlerdir ve bu hastalıktan ölen sigara içenlerin miktan, sigara içmeyip te bu hastalıktan ölenlerin 10 katıdır.Kronik bronşit ve amfızemin ve bu hastalıklardan Ölüm oranın yaygınlığı giderek artmak­tadır. 1982’den bu yana görülen vakalarda % 41 oranında artış olmuştur. Beyazlan orantısız şekilde etkileyen yegâne akciğer hastalıklan bunlardır ve beyaz-lann siyahlardan daha çok öldüğü yegâne hastalıklar da bunlardır.

Kronik bronşit ve amfizemin ana belirtileri ; balgamlı öksürük ve nefessizlik – hastalık ileri bir seviyeye gelinceye kadar bilinmez. İnsanlar, bilerek ya da bilmeyerek yıllar, aylar boyunca, belirtileri azaltmak için yaşam biçimlerini değiştirirler. Hastalar doktora gitmelerine rağmen, zamanla, akciğerlerinin hasar gördüğünün farkına varırlar. Bu noktada, etkilenmiş olan insanlar, diğer ciddi akciğer rahatsızlık­larına karşı daha hassaslaşırlar; zatürree, akciğer hipertansiyonu ve kalp yetmezliği gibi.

Astım Nöbetlerini Önleme

Egzersizden önce önlem alın Egzersizlerin uyardığı astım, egzersiz sırasında genellikle sıcak, nemli hava soluyarak önlenir. İlaçla tedavi de etkilidir.

Buhar İnhalasyonu Sıcak bir duş alırken veya banyo yaparken hava yollarınızı açın ve sıcak buğuyu içinize çekin. Bir kaptaki sıcak sudan çıkan buğuyu içinize çekerken, başınızın üzerine bir havlu örtün. Buhar inhalasyonu, astım nöbetini de önleyebilir. Çevre kirliliğine yol açan maddelerden kaçının Sigara içmeyin ve pasif içici olmaktan kaçının ve sigara içilmeyen restoranları tercih edin. Çevreyi kirleten diğer unsurlardan korunmak kolay değildir. Hava temizlik raporlarını dinleyin, hava kirliliğinin ve ozon seviyesinin yüksek olduğu zamanlarda dışarı çıkmamaya gayret edin.Allerjik maddeleri azaltın. Evinizdeki ve işinizdeki allerjik maddeleri azaltmak çok önemlidir.

Plevral Effüzyon

plevral_effuzyon

Plevral efiizyon tedavisi, altında yatan sebebi bulmayı gerektirir. Akciğeri iten çok miktarda sıvı varsa ve nefes almanızda bozukluklar varsa, doktorunuz biriken sıvıyı drene edecektir. Sıvının oluşması nükse­derse, doktorunuz sıvının yeniden birikmesini önlemek için, plöral alana tahriş edici maddeler enjekte eder ve plörayı çizer.