PEYGAMBERAĞACI ODUNU

Guaiacuın ojficinalc L. (Zygophyllaceae) türünün kurutulmuş odunudur. Bu tür 10-15 m yükseklikte, kışın yaprağını dökmeyen, bileşik yapraklı ve soluk mavi renkli çiçekli bir ağaçtır, Antil adaları (Küba, Jamaika) ve Venezuellada yetişir ve yetiştirilir.

Peygamberağaci odunu sert, ağır, esmer yeşil renkli, hafif kokulu, acı ve reçinemsi lezzetlidir. Ticarette genellikle yonga veya talaş halinde bulunur.

Rezin (Resina Guai-:.), uçucu yağ ve saponinler taşımaktadır.

Dekoksiyon (% 5) halinde terletici ve uyarıcı olarak kullanılır. Eskiden frengiye karşı yaygın olarak kullanılmıştır.

1  – Güven, K.C.: Türkiyenin Artemisia türleri üzerinde çalışmalar, II. Arlemisia campestris L.-Fol. Farm. 5: 586 (1963).

2 – Giivcn. K.C.; Türkiyenin Arlemisia türleri üzerinde araştırmalar. I.’Artemisia Iragrans Wüld.- İstanbul Tıp Fak.. Mecm. 23:

431 (1%Ü).

3- Gürııen, A.R.: aynı yayın.

Diğer isimler: Gayak odunu, Peygamber ağacı.

G. sanctum L. türünden elde edilen odun (Lig-num Sanctum)’da Peygamberağacı odunu gibi kullanılır. Bu tür bilhassa Florida ve Bahama adalarında yetişmektedir. Odunu yukarıdaki türün odunundan daha açık renklidir (1).

Bazı eski kaynaklar Peygamberağacı odununa “Pelesenk odunu” demektedirler. Bu odunun kuru distilasyonu sonucu elde edilen sıvı maddeye Pelesenk yağı (Oleum Guaiaci) ismi verilmektedir. Bu yağ- haricen romatizma ağrılarını dindirici olarak kullanılır.

Pelesenk odunundan hazırlanan infusyonlar dahilen ağrı kesici ve antiseptik olarak, haricen ise romatizma ve siyatik ağrılarına karşı kullanılır.

Pelesenk veya Peleseng ismi eskiden “Belsem” (Balsamum)’ler için kullanılırdı.