Organ Nakli

organ

Artık doktorlar vücudun birçok parçasını – kalçadan kalbe ve aradaki birçok parçayı – mekanik cihazlar ve organ nakli ile değiştirebiliyorlar. Tıp araştırmaları yavaş da olsa hücre nakli ile sağlıklı bir kişiden hücre alıp başka birinin hasta organını iyileştirmek yolunda ilerlemeler kaydediyor.

Kornea gibi bazı yeni organ­ların her zaman insan donörlerden gelmesi gerekirken vücudun diğer parçalan metal veya plastikten yapılan cihazlarla veya hayvan­lardan alman parçalarla değiştiri­lebilir. İlerleyen sayfalarda giderek artan sayıda insanın vücuduna “yerleştirilen” parçalarla ilgili örneklemeler yer almaktadır.

NAKİLLER
Kemik iliği: Kan üreten kemik iliği hücreleri nakilleri lösemi, lenfoma ve meme kanseri tedavilerinde kullanılır. Hastalıktan ya da yüksek dozda kemoterapi ile radyoterapiden etkilenen hücre­lerin yerine geçmesi için kök hücre denilen gelişmemiş kan hücreleri (sağlıklı yetişkin kan hücreleri olarak gelişirler) kan dolaşımına enjekte edilir.

Hücreler: Bazen Huntington hastalığı, Parkinson hastalığı ve kas dejenerasyonu (körlüğe neden olan başlıca nedenlerdendir) gibi hastalıkları iyileştirmeye çalışmak için kürtajla alman ceninin hücre­leri (kalp gibi organlar yerine) nakil edilebilir. Araştırmacılar çok büyük miktarlarda insan hücresi geliştirmenin yolunu bulmuş olabi­lirler. Bu da bir gün hasta organ­ların iyileşmesi için hücre nakli yapmanın yolunu açabilir.

Kornea: ABD’de her yıl 35. 000 kornea nakli yapılmakta olup en sık başvurulan nakil türüdür.

. Kalp: Kalp nakilleri bazen medyanın büyük oranda ilgisini çekse de çok sık yapılmazlar. ABD’de 1997’de sadece 2290 kalp nakli yapılmıştır.

Böbrek: Böbrek nakilleri günümüzde en sık yapılan organ nakilleridir. 1997 yılında 1200’den fazla böbrek nakli yapılmış ve bunların 3500’ü yaşayan donör­lerden alınmıştır. Böbrek naklinin diğer organ nakillerinden daha sık yapılmasının bir nedeni neredeyse herkesin iki böbrekle doğması, tek böbrekle yaşayabilmesi ve böyle­likle sağlıklı birçok insanın böbre­ğini verebilmesidir. Yine de ABD’de hâlâ 40000 kişi böbrek nakli için beklemektedir.

Karaciğer: Böbrek naklinden sonra en sık yapılan organ nakli karaciğer naklindir. ABD’de 1997de 4000 karaciğer nakli yapıl­mıştır.

Akciğer: Son yıllarda yapılan akciğer nakillerinin sayısı artmıştır. 1988’de ABD’de 22 akciğer nakli yapılmıştır. Ancak 1997’de yaklaşık 950 kişi yeni bir akciğere kavuş­muşum 100’den daha az kişiye de hem kalp, hem akciğer nakli yapıl­mıştır.

Pankreas: Pankreas nakli kendi başına ya da bir böbrek ile yapıla­bilir. 1997’de ABD’de 2000 pankreas tek başına ve 850 pankreas da bir böbrek ile nakil edilmiştir.

Mide: Mide nakilleri çok sık yapılmaz ve genelde karaciğer, bağırsak ya da pankreas ile birlikte çoklu organ nakillerinde uygulanır.