Mantar Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Mantarlar, nemi seven bitki türlerinden birisidir. Ülkemiz genelinde nemli alanların çok olması çok sayıda mantar türünün yetişmesini sağlamaktadır. Mantarlar besleyici oldukları kadar öldürücü etkisi de olabilen bitki türleri arasında yer alır. Birçok mantar birbirine benzediğinden dolayı insanlar mantarların zehirli olup olmadığını anlama konusunda zorluk çeker.

Yurt genelinde yetişen ve zehir ihtiva eden amatoksin ve çayır mantarları nedeniyle yıl içerisinde çok sayıda mantar zehirlenmesi vakası ile karşılaşılmaktadır. Özellikle sonbahar aylarında yaşanan yağış ile birlikte nem kazanan toprağın kısa süre içerisinde mantar üretmesi insanların mantara yönelmesine neden oluyor. Birçok kişi mantar kaynatılınca nasıl olsa zehri kaybolur diye düşünerek etrafta bulduğu her mantarı toplamakta ve tüketmektedir. Bilinçsiz olarak toplanan bu mantarla da mantar zehirlenmesi vakalarının meydana gelmesine neden olmaktadır.

Bu tip durumlardan ötürü zehirlenmemek adına özel mantar fabrikalarından mantar temin edebileceğiniz gibi yurt genelinde yer alan süper marketlerden de mantar temin edebilirsiniz. Birçok kişi ucuz olmasından dolayı pazar yerlerinde satılan mantarları tercih etmektedir. Köylüler tarafından toplanan mantarlar denetilmediğinden dolayı pazardan mantar alıp zehirlenen kişi sayısı da bir hayli fazladır. Bu yüzden sadece güvenilir firmalardan mantar temin etmelisiniz.

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri

Mantar zehirlenmelerinde gözlemlenen en önemli belirti, vücudun birdenbire üşümeye başlamasıdır. El ve ayaklarınız mantar yedikten sonra aşırı derecede üşümeye başladıysa bu durum zehirlenmiş olabileceğinizin habercisi olabilir. Mantar zehirlenmesinde belirtiler genel olarak 3 saat içerisinde kendisini gösterse de bazı mantar türlerinden kaynaklanan zehirlenmelerde belirtilerin 24 saat sonra gözlemlenmeye başladığı da bilinenler arasında yer alıyor.
mantar zehirlenmesi belirtileriÜşüme dışında mantar zehirlenmesi belirtileri arasında, mide bulantısı, kusma, aşırı derecede susama, karın ağrıları ve baş dönemleri yer almaktadır. Bu belirtileri kendisini ilk etapta sıradan bir rahatsızlık gibi gösterebilir ancak zehirlenme meydana geldiyse ilerleyen saatlerde yaşanan bu belirtilerin dozu bir hayli artar. Zehrin kana karışıp hayati tehlikenin oluşmaması adına kişiye en yakın zaman içerisinde sağlık alanında uzman kişiler tarafından müdahale yapılmalıdır.

Mantar Zehirlenmesi Tedavisi

Zehirli maddenin vücuttan uzaklaştırılması için zehirlenen kişi kusturulur. Kusturma eylemi gerçekleştirilemiyorsa hasta olan şahısın midesi yıkanır. Zehirlenme olaylarında kişi aşırı derecede sıvı kaybeden. Kaybedilen sıvının geri alınması gerektiğinden serum takviyesi yapılır. Zehirlenmenin ciddi boyutlara ulaşması muhtemel olduğundan dolayı hasta olan kişi hemen taburcu edilmez. Bir süre gözlem altında tutulur.
mantar zehirlenmesi tedavisiBirçok kişi mantar zehirlenmesinden ne olur ki bilinci ile doktora gitmeyi tercih etmeyebilir ancak mantar zehirlenmesi yüzünden hayatını kaybeden kişi sayısı bir hayli fazladır. Hayatınızın son bulmasını istemiyorsanız en kısa zaman içerisinde doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

Zehirli Mantar Nasıl Anlaşılır

Mantarların zehirli olup olmadıklarını göz yordamı ile anlamak pek mümkün değildir. Sadece bir mantara bakarak zehirli olup olmadığını anlamak için uzun süre boyunca mantar üzerinde çalışma yapılması gerekmektedir.
Zehirli Mantar Nasıl AnlaşılırGünümüzde mantarların zehirli olup olmadıkları laboratuar ortamında yapılan çeşitli testler sonucunda öğrenilmektedir. Laboratuarların gelişmedi yıllarda ise hayvanlar tarafından tüketilen mantarların zehirsiz, tüketilmeyenlerin ise zehirli oldukları kabul edilirdi. Bu sayede hayvanların tüketmiş oldukları mantarları insanlar herhangi bir test yapmadan tüketmişlerdir. Mantar zehirlenmesi ile karşı karşıya kalmamak için kesinlikle güvenilir ve testten geçmiş mantarları almanızı tavsiye ederiz.