Mors alfabesi çevirisi yapmak isteyen kişiler öncelikle mors alfabesi öğrenme konusunda çaba harcamalıdır. Mors alfabesi harfleri Türkçemizde yer alan harflerden farklı olduğundan dolayı bu alfabeyi öğrenmek adına biraz zaman harcamanız gerekmektedir. Mors alfabesi nasıl yazılır ve nerelerde kullanılır diye merak ediyorsanız ilgili alfabe ile ilgili tüm bilgilere sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Özellikle sıcak savaş yıllarından yapılan görüşmelerin diğer insanların anlamaması adına geliştirilmiş olan mors alfabesini bulan kişi Samuel Morse adlı bilim insanıdır. 1835 yılında bulunan mors alfabesi bulan kişinin soyadını taşımaktadır. İlk bulunduğu yıllarda kullanımın zor olmasından dolayı yaklaşık olarak 2 sene boyunca geliştirilmiş ve 1937 senesinde aktif yaşam alanlarında kullanılmaya başlanmıştır.
Zaman içerisinde uluslar arası alanda iletişimi sağlamak adına herkes tarafından kabul edilen kodların belirlenmesine karar verildi ve Alman Friedrich Clemens Gerke aracılığıyla yürütülen çalışmalar sonucunda günümüzde de kabul gören mors alfabesi oluşturuldu.
Mors alfabesi genel anlamda uzun ve kısa olarak tabir edilen sinyallerin gönderilmesi prensibine göre çalışmaktadır. Bitirilen cümlelerde veya kelimelerde bir süre beklenir. Bu mors uzmanları arasında sessizlik olarak isimlendirilmektedir. Uygulanan bu sessizlik kelimeler arası boşluk bırakmak ya da cümleleri birleştirip sonlandırmak adına hayata geçirilmiştir.
İlk bulunduğu yıllarsa savaş alanlarında müthiş bir devrim yaratan mors alfabesi, diğer ülkelerin de bu alfabeyi öğrenmesi ile birlikte ilk günkü önemini kaybetti ancak bu alfabe ile iletişimin kolay olmasından dolayı askeri alanlarda halen kullanılmaya devam etmektedir.
(-… .. .-.. –. .. – .. — .. ) BilgiTimi kelimesinin mors alfabesi ile yazılış şekli budur. Sizlere sembollerin Türkçe karşılıklarını makalemizin devamında vereceğiz. Bu sayede mors alfabesi çevirisi sizlerin de yapabileceği bir çeviri haline gelecektir.
Mors alfabesini yazmak için birçoğunuzun sabırsızlık içerinde olduğunu hisseder gibiyiz. Bu alfabeyi öğrenmek ve kullanmak istiyorsanız sayfamızın devamında hangi sembollerin hangi harfe karşılık geldiği yer almaktadır. Bu sembolleri periyodik olarak tekrarlayarak öğrenebilir ve hızlı bir şekilde mors alfabesi çevirisi yapmaya başlayabilirsiniz.
Sürekli bu tabloyu karşınıza alarak çeviri yapmak eminiz çok sıkıcı olacaktır. Hemen suratınızı asmayın. Bıkmadan usanmadan tekrarlar yaparak kısa süre içerisinde mors alfabesindeki sembolleri ezberleyip tabloya bakmadan çeviri işlemini yapmaya başlayabilirsiniz.
Mors alfabesi nerelerde kullanılır sorusunu soracak olursanız, bu alfabe günümüzde eski bir alfabe türü olmasından dolayı pek kullanılmamaktadır ancak askeri alanlarda bazı bölümlerde kullanıldığı bilinenler arasında yer alıyor. Mors alfabesi örnek alınarak geliştirilen Braille alfabesini körler kullanmaktadır. İlerleyen günlerde sizlere bu alfabe hakkında da bilgi vereceğiz.