Göçlerin Nedenleri ve Sonuçları

İnsanların ikametlerini bir yerden başka bir yere taşıması olayı göç olarak isimlendirilmektedir. Yapılan bu faaliyete ise göç faaliyeti adı verilmektedir. Göçlerin nedenleri arasında sosyal, ekonomik, siyasi ve doğal nedenler yer almaktadır. Göç kavramının günümüzde bu denli derinlemesine inceleniyor olmasının en büyük nedeni göçlerin sonuçlarının ülkeyi ciddi manada etkilemesidir.

Coğrafya bilimcileri yapılan göçleri iç göçler ve dış göçler olarak iki ana kategoride sınıflandırmıştır. Makalemizden bu göçler hakkında detayı bilgi alırken ayrıca göçlerin sonuçları hakkında da bilgi alabilirsiniz.

İç Göçler

Bu göç türü sürekli ve geçici olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Bu göç türüne iç göç denilmesindeki temel gaye göç faaliyetinin ülke sınırları içerisinde gerçekleşiyor olmasıdır. Örneğin Kars ilinden Adana iline gidip buraya yerleşen bir aile iç göç faaliyeti yapmıştır.

Sürekli Göçler: Bu göç türünde adından da anlaşılacağı üzere yapılan göçün kalıcı olması gerekmektedir. Bu göç türü ülkemizde genelde doğudan batıya doğru gerçekleşir. Doğuda ekonomik sıkıntılar çeken aileler yeni iş imkanlarıyla tanışmak ve ekonomik gelirlerini arttırmak adına sürekli yerleşik kalmak fikriyle batı bölgelerde yer alan şehirlere göç ederler. Özellikle tarım alanlarında makinelerin kullanılmaya başlanması işçiye olan gereksinimin azalmasına neden olduğundan birçok aile tarım aletlerinin yayılmasıyla birlikte batı bölgelere göç etmeye başlamışlardır.

Geçici Göçler: Bu göç türü genelde ekonomik nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Örnek olarak turizm sezonunda Antalya iline turistlik tesislerde çalışmak için göç faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Başka illerden Adana iline pamuk işçisi olarak çalışmaya insanların gelmesi de geçici göç olarak isimlendirilir. Yapılan geçici göçlerin bir süre sonra kalıcı göç haline geldiği de bilinenler arasında yer alıyor.
iç göçler

İç Göçlerin Nedenleri

• Gelişmemiş bölgelerde yaşayan insanların ekonomik sıkıntı çekmesi ve geçimini sağlayamaması.
• Toprakların verimsizleşmesi ve tarımsal ürünlerde verimin azalması.
• Tarım alanlarının makineleşmesinden kaynaklanan iş gücü gereksiniminin azalması.
• İş imkanlarının sınırlı ve yatırımların az olması.
• Şehirlerde iş imkanlarının ve alınan maaşların yüksek olması.
• Aileler arasında yaşanan kan davaları.
• Eğitimin yetersiz olması ve her geçen gün üniversite okumak isteyen kişi sayısının artması.
• Yaşanan doğal afetler sonucunda insanların yaşam alanlarını kaybetmesi.

Yaşanan iç göçler analiz edildiğinde göçlerin büyük bölümünün kırsal kesimden kentlere yapıldığı tespit edilmiştir.

İç Göçlerin Sonuçları

• Yaşanan bu göçler nedeniyle kırsal kesimde nüfus hızlı bir şekilde azalmaktadır. Bu durumda nüfusun ülke genelinde dengesiz olmasına neden olmaktadır.
• İnsan potansiyeli yüksek olan yerlere yatırım yapıldığından kırsal kesimlerin gelişmesi çok geç olmaktadır. Bu durumun temel sebebi yaşanan göçler ile birlikte kırsal kesimde nüfusun seyrek olmasıdır.
• Bazı şehirlerde aşırı derecede nüfus artışı yaşandığından hizmet sektörü çökmektedir. Hastaneler, okullar ve temel gereksinim kaynakları bu nedenlerden dolayı yetersiz kalmaktadır.
• Kırsal kesimde yaşayan insanlar genelde hayvancılık ve tarım ile uğraşmaktadır. Burada yaşayan insanların göç etmesi nedeniyle tarım ve hayvanlık çökme noktasına gelmektedir. Son zamanlarda besinlerde yaşanan fiyat artışının temel sebebi yaşanan göçler sonucunda üretimin düşmesi olarak gösterilmektedir.

Yaşanan iç göçler ülkenin derinlemesine ekonomik sıkıntı yaşamasına ve işsizliğin artmasına neden olmaktadır. Bu sorunların ortadan kaldırılmasının tek yolu kırsal kesimlere yatırımların yapılmasıdır. Devletimiz kırsal kesimlere yatırım yapan firmalara çeşitli teşvikler vermeye devam ediyor. Bu teşvikler arasında vergiden muaf kalma da yer almaktadır.

Dış Göçler

Son zamanlarda ülkemizde sıklıkla karşılaştığımız göç türlerinden birisi olan dış göç, insanların bir ülkeden başka bir ülkeye göç etmelerine verilen isimdir. Bu göç ekonomik nedenlerden dolayı olduğu gibi insanların zulüm görmesinden de kaynaklanmaktadır. Son zamanlarda IŞİD zulmünden ve eli kanlı Esat zulmünden kaçıp ülkemize gelen Suriyeli vatandaşların yapmış olduğu göç hareketi buna en güzel örnektir.
Dış GöçlerDış göçler arasında yer alan ve en korkutucu göç türü olan göç ise şüphesiz beyin göçüdür. Bilim insanlarının düşünce özgürlüklerini yaşayamaması ya da ülkenin teknolojik imkanlarının yetersiz olmasından dolayı bilim insanları başka ülkelere göç etmektedir. Beyin göçü ülkemizde sıklıkla gözlemlenen göç türlerinden birisidir.