Satılıkta Yalova, kiralıkta Ordu yükselişte!

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan Emlak Endeks 2016 Mart ayı sonuçları açıklandı. 2016 Mart ayı verilerine göre konut satışı fiyatlarında Yalova, konut kira fiyatlarında ise Ordu en çok yükselişin yaşandığı şehirler oldu. 

 

Konut satış fiyatları en çok Yalova’da yükseldi

REIDIN Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeks 2016 Mart ayı verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış gösterdi. Büyükşehir olan 30 şehir için bu oran yüzde 21 olarak gerçekleşti. Büyükşehir olmayan 32 ilde ise satılık fiyatlarda yüzde 15 artış yaşandı.

Türkiye genelinde en yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 32 ile Yalova’da yaşandı. Mart ayında Yalova’da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 3.78 oranında arttı. Aynı dönemde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise Şanlıurfa oldu.

Kiralar en çok Ordu’da arttı

Mart ayında, Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki kiralar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış gösterdi. Büyükşehir olan 30 şehir için bu oran yüzde 19 oldu. Büyükşehir olmayan 32 ilde ise yüzde 8 artış yaşandı.

Ordu, yüzde 28’lik oranla Türkiye genelinde en yüksek yıllık kira artışının yaşandığı şehir oldu. Mart ayında Ordu‘da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.51 oranında yükseldi. Afyonkarahisar ise, aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir oldu.

En yüksek kira getirisi hangi şehirlerde?

Amortisman süresi bakımından, satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının en kısa sürede karşılanabileceği şehirler Van, Bilecik ve Kırklareli oldu.

Yıllık brüt kira getiri oranlarına bakımından en yüksek getiri oranı Van, Bilecik ve Kırklareli’nde yaşandı.

 

Konut satın alma ve kiralama gücü endeksleri

Konut Satın Alma Gücü Endeksi, Türkiye’nin 62 ilinde yaşayan ortalama gelire sahip bir ailenin, 10 yıl vadeli konut kredisi kullanarak konut sahibi olup olamayacağını ölçen önemli bir ekonomik gösterge… 2016 Mart ayında konut satın alma gücünün en yüksek olduğu iller Bilecik, Kırklareli ve Kocaeli oldu.

2016 Mart ayında konut kiralama gücünün en yüksek olduğu iller ise Çanakkale, Muğla ve Kocaeli. Konut Kiralama Gücü Endeksi, Türkiye’nin 62 ilinde yaşayan ortalama gelire sahip bir ailenin, aylık gelirinin üçte birini kullanarak konut kiralayıp kiralayamayacağını ölçümlüyor.

 

Mart 2016 yeni konut fiyat endeksi sonuçları

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeks sonuçlarına göre, yeni konutların fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 oranında, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 69,70 oranında artış gerçekleşti.

2016 Mart ayında, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerinde bir önceki aya göre; 

•İstanbul Anadolu Yakası’ndaki markalı konut projelerinde artış yüzde 0.24, Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0.74.

•Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’ndakilere kıyasla 9.1 puan yükseldi.

•Yeni konut fiyatlarında konut tipine göre en yüksek artış 3+1’lerde görüldü.

• Konut tiplerindeki artış miktarları 1+1’lerde yüzde 0.42, 2+1’lerde yüzde 0.57, 3+1’lerde yüzde 0.71, 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.07 oranında arttı.

•Konut büyüklüğüne göre en yüksek artış 101-125 metrekarelik konutlarda yaşandı.

•51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.37, 76-100 metrekare arası konutlarda yüzde 0.67, metrekaresi 101-125 aralığında değişen konutlarda yüzde 0.68, büyüklüğü 126-150 metrekaresi arasındakilerde yüzde 0.54, 151 metrekare ve üstünde büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.13 oranında arttı.

•Mart ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 26’sı bitmiş konut stoklarına ait. Aynı ayda, İstanbul Anadolu Yakası’nda satılan konutların yüzde 32’si; Avrupa Yakası’nda satılan konutların ise yüzde 23’ü bitmiş konut stoklarından oluştu.

Markalı konut alanların yüzde 23’ü yabancı yatırımcı

•Mart ayında markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, banka kredisi ve senet kullanım oranları incelendiğinde, peşinat oranı yüzde 42, banka kredisi oranı yüzde 35 ve senet oranı yüzde 23 oldu.

•Mart ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 23’ünün alıcısı yabancı yatırımcılar oldu. Tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 konut tipleriyle ortalama 132 metrekare büyüklüğe sahip konutlar öne çıktı.

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilikta-yalova-kiralikta-ordu-yukseliste/

Ortadoğulu yatırımcı evini Yalova Termal’den alıyor

Yalova, Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan yabancıların en çok tercih ettiği dördüncü şehir… Yabancı yatırımcılar arasında ise en çok Ortadoğuluların konut almak için Yalova’nın Termal ilçesine ilgi gösteriyor. 

 

Yalova Termal’deki yeni konut projeleri!

 

Huzur buldular, ev alıyorlar

Yalova’nın Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Termal’de, gelen turistlere iki yönde çalışma sunuluyor” dedi ve ekledi: “Biri konaklama hizmetleri olarak, değeri de menkul ve gayrimenkul çalışmalarında ortam oluşuyor. Konaklamaya gelen Ortadoğu turisti, bu bölgede rahat zaman geçirdiği, ailesiyle huzurlu bir tatil yaptığını gördüğü zaman menkul ve gayrimenkul almaya gidiyor. Bunun son yıllarda had safhada arttığını görüyoruz. 30 yılı aşkın süredir tanıdığım Ortadoğu’dan, Suudi Arabistan’dan, Kuveyt’ten ya da Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen Arap turistlerimiz var. Bunlar son 3-4 yıla kadar Termal’de menkul ya da gayrimenkul satın almazlardı. Bunlar gelirlerdi burada pansiyonlarımızda, otellerimizde, motellerimizde konaklardı, tatillerini yapar, giderlerdi.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ortadogulu-yatirimci-evini-yalova-termalden-aliyor/

Konutta prim yapan 5 şehir!

Türkiye konut pazarı için 2016 yılı oldukça hareketli geçiyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanması ve nitelikli konut projelerinin artması İstanbul’dan Antalya’ya, İzmir’den Ankara’ya, Yalova’dan Bursa’ya pek çok şehrin tamamında veya belirli bölgelerinde gayrimenkullerin değerini yükseltiyor.

2016’nın prim yapan şehirleri
Peki 2016’da konutta prim yapan ve yakın gelecekte prim yapması beklenen şehirler hangileri? Tabii ki bir şehrin veya bölgenin prim yapmasında ulaşımla ilgili yaşanan gelişmelerden yakın çevresinde hayata geçirilen farklı projelerin planlanmasına kadar birçok faktör etkili oluyor.

 

Çanakkale’deki en yeni satılık gayrimenkul ilanları için tıklayın!

 

Metrekare fiyatı artışında Çanakkale ilk sırada

Canakkale

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Konut Satış Fiyat Endeksi verilerine göre, 2016 yılının ilk yarısında metrekare cinsinden değer artışının en yüksek olduğu şehir yüzde 13,78’lik oranla Çanakkale.
Çanakkale’de Ocak 2016’da ortalama metrekare fiyatı 1.531 TL iken, Haziran ayında metrekare fiyatı 1.742 TL olarak gerçekleşti.

2016-da-konutta-prim-yapan-sehirler-211
Benzer bir karşılaştırma tüm şehirlere yansıtıldığında, 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde en çok prim yapan ilk beş şehir arasında Çanakkale’den sonra Ordu (yüzde 13,77) ikinci, Aydın (yüzde 13,69) üçüncü, Sakarya (yüzde 13,41) dördüncü ve Yalova (yüzde 13,12) beşinci sırada görülüyor.

 

Yalova’daki en yeni satılık gayrimenkul ilanları için tıklayın! 

 

Son 2 yılda en çok prim yapan şehirler

2016-da-konutta-prim-yapan-sehirler-160

Yalova, son iki yılda Türkiye genelinde metrekare fiyatı en çok değerlenen şehir olarak dikkat çekiyor.
Yalova’da ortalama metrekare fiyatı Haziran 2014’te 1.287 TL iken, Haziran 2016’da bu rakam 2 bin 44 TL olarak gerçekleşti ve yüzde 58,2’lik net bir artış ortaya çıktı. Haziran 2014-Haziran 2016 arasındaki döneme bakıldığında, son iki yılda en çok prim yapan ilk beş şehir listesi Yalova (yüzde 58,20), Adana (yüzde 52,40), İstanbul (yüzde 50,72), Antalya (yüzde 48,22) ve Kocaeli (yüzde 46,80) şehirlerinden oluşuyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konutta-prim-yapan-5-sehir/