DENIZUZUMU

Ephedra majör Hoşt (Syn: E. nebrodensis Ti-neo) (Ephedraceae) türünün kurutulmuş dallarıdır. Bu tür 1-2 m yükseklikte, dik dailı, dallan yeşil renkli, yapraklar pulsu ve km halinde dalları sarmış, çalı görünüşünde ve çok yıllık bir bitkidir. Meyvası (etli kozalak) bezelye büyüklüğünde, kırmızı ve nadiren sarı renklidir. Bu tür bilhassa İç Anadoluda yaygındır. 

Dallar efedrin grubu alkaloitler (bilhassa psödoefedrin) taşımaktadır (1).

Dallardan hazırlanan infusyon (% 5) terletici, romatizma ve nıkris ağnlanm dindirici olarak, günde iki bardak içilir. Meyvalan astmaya karşı kullanılmaktadır.

Diğer isimler: Alyanak.

E. campyîopoda C. A. Meyer: Dallarının aşağıya doğru sarkık olması ile yukarıdaki türden kolaylıkla aynlır (Resim: 32) (2). Batı ve Güney Anadoluda yetişir ve dalları aynı maksatlar için kullanılır.

FRENKÜZUMU

Ribes nigrum L. (Grossulariaceae) türünün olgun meyvalandır. Bu tür 1-2 m yüksekliğinde, dikensiz, kışın yapraklarını döken, yeşilimsi kırmızı çiçekli, bir bitkidir. Meyva 10 mm kadar çapta ve siyah renkli. Meyvalan için yetiştirilir.

Meyvalar organik asitler ve şekerler taşır, midevi ve gıda olarak kullanılır. Yapraklar (Folium Ribis nigri) idrar verici ve terleticidir.

“- Aynı maksatlar için Kırmızı frenküzümü, Mer-eanüzümü (R. rubrum L.) ve Doğu frenküzümü (R, orientale Desf.) türünün yapraklan da kullanılmaktadır.

BEKTAŞÎÜZÜMÜ (Fructus Ribis uva-crispae): K uvacrispa L. türünün olgun meyvalarıdır. Bu tijr i-1.5 m yükseklikte, dikenli bir çalıdır, Meyvalar 10 mm kadar çapta, yumurta biçiminde, kırmızımsı yeşil renkli ve hafif tüylüdür. Türkiyede bahçelerde yetiştirilir.

Meyvalar organik asitler, madensel tuzlar ve vitaminler (A, B, C) taşımaktadır. Müshil, idrar verici, midevi ve iştah açıcı etkilerinden dolayı taze olarak kullanılır.