7 soruda TOKİ’ye başvurma rehberi!

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bugüne kadar 81 ilde 700 bine yakın konut inşa etti ve 558 bin 886 kişiyi ev sahibi yaptı. Peki, ev sahibi olmak isteyenler TOKİ’nin avantajlı projelerini nasıl takip etmeli? Emekliler TOKİ’ye nasıl başvurmalı?

 

7 soruda TOKİ projeleriyle ilgili en çok merak edilenler

TOKİ konutları için başvuru nasıl yapılır? TOKİ projelerinden daire satın almanın şartları neler? İşte TOKİ projeleriyle ilgili en çok merak edilen 7 sorunun yanıtları…

1. Nerede, hangi proje var?

TOKİ’den ev satın almak istiyorsanız sürekli olarak bu projeleri takip etmeniz gerekiyor. TOKİ’nin tüm illerdeki en yeni projelerini TOKİ’nin web sitesinden ya da Zingat.com haberler sayfasından takip edebilirsiniz.

 

2. Yaşadığım şehir dışındaki TOKİ projelerine başvurabilir miyim?

Satın alacağınız ev kuralı ya da dar gelirlilere yönelik projeyse mutlaka o projenin bulunduğu şehirde ikamet etmeniz ya da nüfusunuzun o ilde kayıtlı olması gerekiyor.

 

3. TOKİ’den ev sahibi olmak için nereye başvurmalıyım?

TOKİ projelerinde başvuru mercileri, projenin yer aldığı il ya da ilçeye göre değişiyor. Başvurular genellikle belediye, valilik veya kaymakamlığa yapılıyor. Başvuru mercileri satış duyurusunda ilan ediliyor.

4. Başvuru için hangi belgeler gerekiyor?

Projelere başvurmak için; nüfus cüzdanı fotokopisi, ev sahibi olmak istediğiniz il veya ilçe sınırları içinde oturduğunuzu gösteren ikametgâh belgesi, sizin ve aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları, vergi sicil numaraları, başvuru formunda istenilen diğer bilgiler ve başvuru formunu imzalayan başvuru sahibinin kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan etmesi. Son olarak başvurduğunuz proje için T.C. Ziraat Bankası ilgili şubesine konut başvuru bedelini yatırmanız gerekiyor.

 

5. TOKİ kura bedeli geri alınır mı? 

Evet, TOKİ projesine başvurdunuz ve kura sonucu size ev çıkmadıysa, yatırmış olduğunuz konut başvuru bedelinizi geri alabilirsiniz.

6. Aynı aileden kaç kişi TOKİ projesine başvurabilir?

Eğer kurayla gerçekleşen bir satışa ya da dar gelirli projesine başvuruyorsanız hane halkından sadece bir kişi başvurabiliyor. Başvuracağınız proje bunların dışındaysa, bu şart aranmıyor ancak proje durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Proje duyurusunda bu şartlar ayrıca belirtiliyor.

 

7. Üzerine kayıtlı gayrimenkul olanlar TOKİ projelere başvurabilir mi?

Kuralı satışlarda ya da dar gelirlilere yönelik TOKİ projelerinde size, varsa eşinize ya da çocuklarınıza ait bir gayrimenkul olmaması gerekiyor. Diğer satışlarde genel olarak bu şart aranmasa da projeye göre değişiklik gösterebiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/7-soruda-tokiye-basvurma-rehberi/

TOKİ 2015’te 45 bin konutu hayata geçirdi

Dar gelirli ve emekli vatandaşları kira öder gibi taksitle konut sahibi yapan T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), geçen yıl yaklaşık 45 bin konutu hayata geçirdi. TOKİ’nin yeni konut projeleriyle ilgili bilgi veren TOKİ Başkanı M.Ergün Turan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2016-2019 yılları arasında 43 bin konut yapılacağını söyledi. Bugüne kadar 66 hastane, 63 pansiyon, 20 sağlık ocağı, 115 lise, 163 ilköğretim okulu, 13 kreş, 5 sevgi evi, 156 cami ve 4 stadın yanı sıra 141 bin 733 konutun yapıldığı bölgede, toplam yatırım miktarı 19 milyar 54 milyon 767 bin 983 lira oldu. 

Hedef 5,5 milyon kişiyi ev sahibi yapmak

2016’nın Toplu Konut İdaresi’nin en yüksek hedefini koyduğu yıl olduğunun altını çizen M. Ergün Turan, bu yıl 60 bin konutun hayata geçeceğini söyledi. 2023 yılı için hedefi 1 milyon konut olarak belirlediklerini söyleyen Turan, “Emeklilerimize dönük projelendirdiğimiz özel kontenjanlarla bu hedefi 200 bin yukarı çektik. Dolayısıyla amacımız 2023’te 5,5 milyon insanımızı ev sahibi yapmaktır. Yıllık 50 bin konut hedefimizi de bu doğrultuda revize ettik, 2016 hedefimiz 60 bin konut üretimidir. 2016’da aylık ortalama 5 bin konutun ihalesini yapacağız” dedi.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/toki-2015te-45-bin-konutu-hayata-gecirdi/

Emekliler TOKİ’den nasıl ev sahibi olabilir?

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), emeklileri konut sahibi yapabilmek adına konut edindirme programını yürütüyor. Peki emekliler TOKİ’ye nasıl başvurabilir? TOKİ’den ev almak isteyenler ne yapmalı? 

 

Emeklileri ev sahibi yapan 2 yöntem

TOKİ, emekli vatandaşların ev sahibi olması için iki yöntemle konut geliştiriyor:

1. Doğrudan idare uygulaması olan, mevcut ve projelendirme aşamasındaki konutlarda emeklilere özel yüzde 25 konut kontenjanı ayrılıyor.

2. Emeklilerin talepleri doğrultusunda, uygun görülen alanlarda konut projelerini hayata geçiriyor.

 

Emekliler “doğrudan idare uygulaması” projelere nasıl başvurmalı?

• TOKİ’nin ilan ettiği projelere başvuru şartlarına uygun emekliler, başvuruların yapılacağı banka şubesine kimlik belgesi ve emekli olduğunu gösteren belgeyle müracaat edebiliyor.

• Başvuru bedeli olarak banka şubesine 500/1.000 TL yatırılıyor ve “emekli kategorisi başvuru formu” dolduruluyor.

• Konut projesinin noter huzurundaki kura çekilişinde “emekli kategorisi”nde konut çıkmadığı takdirde, kalan başvuru sahipleri ikinci bir şans olarak “diğer vatandaşlar kategorisi”nden tekrar kuraya tâbi tutuluyor.

 

TOKİ, emeklilerin talebiyle nasıl proje oluşturuyor?

• Emeklilerden gelen talepler valilikler tarafından TOKİ’ye bildiriliyor, İl Valiliği tarafından önerilen ve TOKİ tarafından uygun görülen arsa veya arsalarla ilgili gerekli çalışmalar başlatılıyor.

• Konut projesinde teknik, mali ve idari koşulların oluşmasının ardından emeklilere yönelik konut üretimi başlıyor.

• Üretimde sözleşme için gerekli aşamaya ulaşıldığında, hak sahibi emekliler, ilgili banka şubelerinde Gayrimenkul Satış Sözleşmesi’ni imzalıyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/emekliler-tokiden-nasil-ev-sahibi-olabilir/

TOKİ, Zonguldak’ta emeklinin yüzünü güldürecek

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, “Emekliye İkinci Bahar Projesi” kapsamında Zonguldak’ta emekliler için satışa sunduğu 524 konut için ön talep dönemi bugün başlıyor. Ön talepler 13-30 Haziran 2016 tarihleri arasında kabul edilecek.

TOKİ’den Zonguldak’ta 2 yeni proje

Peki TOKİ’nin Zonguldak’ta emeklilerin yüzünü güldüreceği projeler nerede? TOKİ’nin Zonguldak’taki konut projelerinden biri Devrek ilçesi Çaydeğirmeni Belediyesi’nde inşa edilecek. Bu proje 324 konutu kapsıyor.

TOKİ’nin Zonguldak’taki diğer konut projesiyse Karadeniz Ereğli ilçesinde yer alıyor. Burada da 200 konut için emeklilerin ön talepleri alınacak. 2+1 planında inşa edilecek konutlar için Ziraat Bankası yetkili şubeleri aracılığı ile 13-30 Haziran tarihlerinde ön talep toplanacak.

Emekliler TOKİ’den nasıl ev sahibi olabilir?

Emekliler TOKİ’ye nasıl başvuracak?

Zonguldak’ta yaşayan emeklilerin TOKİ’nin projelerinde ev sahibi olabilmesi için kimlik kartlarını göstererek, 500 TL bedelle ilgili bankalara başvurmaları yeterli. Ön talep başvurularının 524 konuttan fazla olması durumunda “hak sahibi belirleme kurası” çekilecek. Kurada konut sahibi olamayan emeklilere başvuru bedelleri iade edilecek. Konut belirleme kurasının ardından da sözleşmeler imzalanıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/toki-zonguldakta-emeklinin-yuzunu-guldurecek/

TOKİ’den Ankara Mamak’ta dönüşüm

Ankara Mamak’taki üç mahalleyi kapsayan projede, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaklaşık 4 bin konut inşa edilecek.

 

7 soruda TOKİ’ye başvurma rehberi! 

 

Proje alanının büyüklüğü 575 bin metrekare. Yüzde 21’i konut, yüzde 57’si yeşil alan, yüzde 22’si yollar ve sosyal donatılara ayrıldı. 575 bin metrekarelik alanda yaklaşık 4 bin konutun yanı sıra 4 cami, 2 ticaret merkezi, 4 okul, 2 sosyo-kültürel tesis, 1 Kızılay binası da yer alacak.

 

Emekliler TOKİ’den nasıl ev sahibi olabilir?

 

“Sahipleriyle uzlaşmaya varılan bin 230 konut yıkıldı”

TOKİ Başkanı Ergün Turan, idarenin yürüttüğü dönüşüm projelerinden birinin de üzerinde 1.350 gecekondu bulunan Ankara Mamak’a bağlı Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi mahallelerinde hayata geçirileceğini açıkladı ve ekledi:

“Alanda bulunan bin 350 konuttan sahipleriyle uzlaşmaya varılan bin 230’u yıkıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hak sahiplerine aylık kiraları Mart 2014’ten bugüne ödeniyor. Bölgede üreteceğimiz toplam konut sayısı 5 bin 747 olacak. 3 bin 904 konutun ihale sürecini başlattık. 9 Ekim 2015’te 88,5 milyon bedelle ihale edilen 870 konutun ise temelini attık.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/tokiden-ankara-mamakta-donusum/