TOKİ Başkanı yanıtladı: “Konutta balon var mı?”

64 bin konut inşa eden TOKİ, Türkiye’nin dört bir yanında yeni projelere imza atmaya devam ediyor. Özellikle dar gelirli vatandaşları ve emeklileri konut sahibi yapma iddiasını taşıyan TOKİ’nin Başkanı Ergün Turan, konutta balon olup olmadığı yönündeki soruya şu yanıtı veriyor:
“Bir şey patlayacaksa bizde balon yok, talep patlaması var.”

 

Bursa’da konut fiyatları yükselecek

TOKİ Başkanı, sosyal konut ürettikleri için alt gelirli grubundaki vatandaşların kira öder gibi hatta daha düşük bir bedelle konut sahibi olabildiğini belirterek konut talebinde bir azalma olmadığına dikkat çekiyor:
“Konut talebinde bir azalma yok. Tam tersine Türkiye’nin her yerinde 5-10 katı taleple karşılaşıyoruz. Bir yerde 300 konut yapıyorsak 3 bin talep geliyor. Sektörle ilgili diğer sevindirici haber, konut satışlarıyla ilgili. Eylül ayı satış rakamlarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artış var. Bu Türkiye ekonomisinin gücünü gösteren bir hadise. Yakın dönemde özellikle Körfez ülkelerinden gelen yabancılar başta olmak üzere konut satışında da ben yoğun bir talep bekliyorum. Bundan payını alacak vilayetlerden biri de Bursa’dır. Bursa’da konut fiyatları bana göre bundan dolayı da biraz yukarı çıkacaktır.”

 

 

Konutta 13 yılın rekoru kırıldı
TOKİ Başkanı, konut faizlerinin yüzde 0,90’ın altına indiğini hatırlatarak, uzun vadede konut faizlerinin 0,90’ın hatta 0,85’in altında olmasını önemsediklerini ifade ederek şunları söyledi:
“Bankalarımız iyi niyetli bir adım attı. İnşallah faizler yıllık yüzde 10 bandının altında olursa dar gelirli vatandaşlarımızın da konut sahibi olması daha da kolaylaşır. Biz de bu konuda çok çalışıyoruz. Bu yıl toplu konutta 13 yılın rekorunu kırdık. 64 bin konut inşa ettik. Geçmiş tecrübelerimizle beraber daha vasıflı ve nitelikli konutlar inşa ediyoruz. Önümüzdeki yıl da inşallah 70 bin konut hedefimiz var. Bu hedef daha çok hiç konut sahibi olmayanlara yönelik.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/5735-2/

54 şehirde TOKİ kentsel dönüşüm çalışmaları!

TOKİ kentsel dönüşüm çalışmalarını toplam 55 milyon metrekarelik alanda yürütüyor. TOKİ’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi kapsamında ürettiği 258 bin konutun 68 bin 254’ünü hak sahiplerine teslim etti.

 

 

TOKİ’nin 54 şehir ve 118 ilçede toplam 183 proje ve 258 bin 49 konutluk kentsel dönüşüm başlattıklarını belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, bu projelerin 53’ünün tamamlandığını söyledi. Deprem riskinden kent estetiğine, sosyal, kültürel ve fiziki dönüşümü, bütünleşik temel unsurlar olarak ele aldıklarını vurgulayan Turan, şu değerlendirmede bulundu:

 

 

“Dönüşüm alanlarında geliştirdiğimiz projelerde, bölgedeki vatandaşlarımızın günlük yaşamına ait sosyo-kültürel kabullerine, alışkanlıklarına hassasiyetle yaklaşıyoruz. Sosyal ve kültürel farkları bir zenginlik olarak ele alıp, projelerimizi, söz konusu değer ve kabulleri, kentsel tasarım ve mimari yaklaşımla harmanlayarak tasarlıyoruz.”

Türkiye’de 20 yıl içerisinde 5,3 milyon konutun dönüşümünün sağlanması gerektiğine dikkat çeken Turan, “Bu kapsamda, İdaremizin 2020 yılına kadar üreteceği 250 bin konutun yüzde 40’ı kentsel dönüşüm kaynaklı olacaktır. Böylelikle hem gecekondu ve kaçak yapı alanları dönüştürülecek hem de alt ve orta gelirli kesimler için üretilecek nitelikli konutlar ile yeni gecekondu bölgelerinin oluşması önlenecektir.” ifadesini kullandı.

 

 

Türkiye’nin büyük yapısal sorunu

Turan, afetlere karşı riskli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stokunun Türkiye’nin en önemli yapısal sorunlarından biri olduğunu anımsatarak, “54 il ve 118 ilçede toplam 183, 258 bin 49 konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattık. Bu projelerimizin 53’ü tamamlandı. İhalesini yapıp ve çağdaş standartlarda ürettiğimiz 111 bin 474 konutun 68 bin 254’ünü hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik.” dedi.

 

Depreme dayanıklı konut

Türkiye’de yaşanan depremlerin kentsel dönüşümün yürütülmesini zorunlu kıldığını vurgulayan Turan, şunları ifade etti:

“TOKİ olarak yürüttüğümüz kentsel dönüşüm uygulama alanlarının belirlenmesinde, ‘Deprem Riski’ öncelikli faktördür. 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Düzce, 19 Mayıs 2011 Simav, 23 Ekim – 9 Kasım 2011 Van ve Erciş depremleri, kentsel dönüşüm çalışmalarımızda önceliğimizi deprem riskli alanlara vermemizi gerektiğini göstermiştir. İdaremiz tarafından Deprem Risk Alanlarında tamamlanmış ve devam etmek olan projelerimizin kapsamında 170 bin 947 konutu depreme dayanıklı olarak üretmiş olacağız.”

Turan, kentsel dönüşümde uzlaşma ve paylaşmaya dayalı, öncelikle yerinde dönüşüm yaklaşımını esas aldıklarını aktardı. Kentsel dönüşüme yaklaşımlarına ilişkin Turan, şu açıklamayı yaptı:

“Kentsel dönüşüm sürecini açık, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürütüyoruz. Afet riski taşıyan alanlar basta olmak üzere mekan ve yasam kalitesini arttıran projelere öncelik veriyoruz. Kentsel tasarımı yerel mimari doku, mahalle kültürü ve yatay mimari anlayışıyla şekillendiriyoruz. Dönüşüm alanlarında ikamet eden vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik profilini doğru tanımlayarak, farklı gelir gruplarına dönük sosyal bütünleşmeyi sağlayan projeler geliştiriyoruz. Kentsel dönüşüm projelerimiz ile gecekondu ve sağlıksız konut alanları dönüştürülürken, dar gelirli vatandaşlarımız için ürettiğimiz nitelikli konutlarla yeni gecekondu bölgelerinin oluşmasını da önlüyoruz.

Dönüşüm yaptığımız yerlerde yatay mimari konsepti uyguluyoruz. Pek çok ilimizde bu bakışı yansıtacak önemli projeler başlattık. İlk üretimlerimizi Mardin, Diyarbakır, Nevşehir, Kars, Muş, Malatya, Şanlıurfa, Kocaeli, İstanbul, Gaziantep, Konya, Manisa illerinde gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte projelerimizde farklı gelir gruplarının aynı semtte buluşabildiği semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, mahalle kültürü kavramının öne çıktığı sosyal yaşam alanlarının tasarlanmasına özen gösteriyoruz. Ayrıca, tüm projelerimizde yerel mimari ve detaylarına öncelik verilerek, farklı şehirlerin, bölgelerin mimarisine, o bölgelerin kültür ve değerleri, toplumsal alışkanlıkları, yaşam biçimleri ve iklimsel özelliklerini de yansıtılmaktadır. Örneğin, Mardin’de kemerleri, Nevşehir’de Kapadokya’nın tüflerden oluşan yöre coğrafyasına ait taşlarını kullanıyoruz.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/54-sehirde-toki-kentsel-donusum-calismalari/

7 soruda TOKİ’ye başvurma rehberi!

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bugüne kadar 81 ilde 700 bine yakın konut inşa etti ve 558 bin 886 kişiyi ev sahibi yaptı. Peki, ev sahibi olmak isteyenler TOKİ’nin avantajlı projelerini nasıl takip etmeli? Emekliler TOKİ’ye nasıl başvurmalı?

 

7 soruda TOKİ projeleriyle ilgili en çok merak edilenler

TOKİ konutları için başvuru nasıl yapılır? TOKİ projelerinden daire satın almanın şartları neler? İşte TOKİ projeleriyle ilgili en çok merak edilen 7 sorunun yanıtları…

1. Nerede, hangi proje var?

TOKİ’den ev satın almak istiyorsanız sürekli olarak bu projeleri takip etmeniz gerekiyor. TOKİ’nin tüm illerdeki en yeni projelerini TOKİ’nin web sitesinden ya da Zingat.com haberler sayfasından takip edebilirsiniz.

 

2. Yaşadığım şehir dışındaki TOKİ projelerine başvurabilir miyim?

Satın alacağınız ev kuralı ya da dar gelirlilere yönelik projeyse mutlaka o projenin bulunduğu şehirde ikamet etmeniz ya da nüfusunuzun o ilde kayıtlı olması gerekiyor.

 

3. TOKİ’den ev sahibi olmak için nereye başvurmalıyım?

TOKİ projelerinde başvuru mercileri, projenin yer aldığı il ya da ilçeye göre değişiyor. Başvurular genellikle belediye, valilik veya kaymakamlığa yapılıyor. Başvuru mercileri satış duyurusunda ilan ediliyor.

4. Başvuru için hangi belgeler gerekiyor?

Projelere başvurmak için; nüfus cüzdanı fotokopisi, ev sahibi olmak istediğiniz il veya ilçe sınırları içinde oturduğunuzu gösteren ikametgâh belgesi, sizin ve aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları, vergi sicil numaraları, başvuru formunda istenilen diğer bilgiler ve başvuru formunu imzalayan başvuru sahibinin kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan etmesi. Son olarak başvurduğunuz proje için T.C. Ziraat Bankası ilgili şubesine konut başvuru bedelini yatırmanız gerekiyor.

 

5. TOKİ kura bedeli geri alınır mı? 

Evet, TOKİ projesine başvurdunuz ve kura sonucu size ev çıkmadıysa, yatırmış olduğunuz konut başvuru bedelinizi geri alabilirsiniz.

6. Aynı aileden kaç kişi TOKİ projesine başvurabilir?

Eğer kurayla gerçekleşen bir satışa ya da dar gelirli projesine başvuruyorsanız hane halkından sadece bir kişi başvurabiliyor. Başvuracağınız proje bunların dışındaysa, bu şart aranmıyor ancak proje durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Proje duyurusunda bu şartlar ayrıca belirtiliyor.

 

7. Üzerine kayıtlı gayrimenkul olanlar TOKİ projelere başvurabilir mi?

Kuralı satışlarda ya da dar gelirlilere yönelik TOKİ projelerinde size, varsa eşinize ya da çocuklarınıza ait bir gayrimenkul olmaması gerekiyor. Diğer satışlarde genel olarak bu şart aranmasa da projeye göre değişiklik gösterebiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/7-soruda-tokiye-basvurma-rehberi/

TOKİ 2015’te 45 bin konutu hayata geçirdi

Dar gelirli ve emekli vatandaşları kira öder gibi taksitle konut sahibi yapan T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), geçen yıl yaklaşık 45 bin konutu hayata geçirdi. TOKİ’nin yeni konut projeleriyle ilgili bilgi veren TOKİ Başkanı M.Ergün Turan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2016-2019 yılları arasında 43 bin konut yapılacağını söyledi. Bugüne kadar 66 hastane, 63 pansiyon, 20 sağlık ocağı, 115 lise, 163 ilköğretim okulu, 13 kreş, 5 sevgi evi, 156 cami ve 4 stadın yanı sıra 141 bin 733 konutun yapıldığı bölgede, toplam yatırım miktarı 19 milyar 54 milyon 767 bin 983 lira oldu. 

Hedef 5,5 milyon kişiyi ev sahibi yapmak

2016’nın Toplu Konut İdaresi’nin en yüksek hedefini koyduğu yıl olduğunun altını çizen M. Ergün Turan, bu yıl 60 bin konutun hayata geçeceğini söyledi. 2023 yılı için hedefi 1 milyon konut olarak belirlediklerini söyleyen Turan, “Emeklilerimize dönük projelendirdiğimiz özel kontenjanlarla bu hedefi 200 bin yukarı çektik. Dolayısıyla amacımız 2023’te 5,5 milyon insanımızı ev sahibi yapmaktır. Yıllık 50 bin konut hedefimizi de bu doğrultuda revize ettik, 2016 hedefimiz 60 bin konut üretimidir. 2016’da aylık ortalama 5 bin konutun ihalesini yapacağız” dedi.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/toki-2015te-45-bin-konutu-hayata-gecirdi/

Emekliler TOKİ’den nasıl ev sahibi olabilir?

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), emeklileri konut sahibi yapabilmek adına konut edindirme programını yürütüyor. Peki emekliler TOKİ’ye nasıl başvurabilir? TOKİ’den ev almak isteyenler ne yapmalı? 

 

Emeklileri ev sahibi yapan 2 yöntem

TOKİ, emekli vatandaşların ev sahibi olması için iki yöntemle konut geliştiriyor:

1. Doğrudan idare uygulaması olan, mevcut ve projelendirme aşamasındaki konutlarda emeklilere özel yüzde 25 konut kontenjanı ayrılıyor.

2. Emeklilerin talepleri doğrultusunda, uygun görülen alanlarda konut projelerini hayata geçiriyor.

 

Emekliler “doğrudan idare uygulaması” projelere nasıl başvurmalı?

• TOKİ’nin ilan ettiği projelere başvuru şartlarına uygun emekliler, başvuruların yapılacağı banka şubesine kimlik belgesi ve emekli olduğunu gösteren belgeyle müracaat edebiliyor.

• Başvuru bedeli olarak banka şubesine 500/1.000 TL yatırılıyor ve “emekli kategorisi başvuru formu” dolduruluyor.

• Konut projesinin noter huzurundaki kura çekilişinde “emekli kategorisi”nde konut çıkmadığı takdirde, kalan başvuru sahipleri ikinci bir şans olarak “diğer vatandaşlar kategorisi”nden tekrar kuraya tâbi tutuluyor.

 

TOKİ, emeklilerin talebiyle nasıl proje oluşturuyor?

• Emeklilerden gelen talepler valilikler tarafından TOKİ’ye bildiriliyor, İl Valiliği tarafından önerilen ve TOKİ tarafından uygun görülen arsa veya arsalarla ilgili gerekli çalışmalar başlatılıyor.

• Konut projesinde teknik, mali ve idari koşulların oluşmasının ardından emeklilere yönelik konut üretimi başlıyor.

• Üretimde sözleşme için gerekli aşamaya ulaşıldığında, hak sahibi emekliler, ilgili banka şubelerinde Gayrimenkul Satış Sözleşmesi’ni imzalıyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/emekliler-tokiden-nasil-ev-sahibi-olabilir/