Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı artıyor

Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.com, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artması üzerine, yabancılara emlak satışında dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. 

 

 

En çok İstanbul’da yatırım yapıyorlar

İstanbul’daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabancı yatırımcılar İstanbul başta olmak üzere en çok Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor.

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımlarının artış göstermesinde Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması, Türk müteahhitlerin yabancıların tercihlerine seslenen konut üretmesi, yurtdışında yapılan tanıtımlar gibi gelişmeler etkili oluyor.

Türkiye’de en çok gayrimenkul satın alanlar arasında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları ilk sıralarda yer alıyor.

 

Yabancılar en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor.

 

Projeye iki yılda onay almak zorunlu; tapu almak ortalama iki ay sürüyor

Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ile iki ay arasında bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

 

Harç ve vergilerde vatandaş farkı gözetilmiyor

Gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlayan tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabancilarin-turkiyede-gayrimenkul-yatirimi-artiyor/

Tapuda veraset ve intikal işlemleri hızlanacak

Veraset ve intikal vergisi işlemleri tapuda uzun ve zorlu bir bürokratik süreç olarak vatandaşların mağduriyet yaşamasına neden oluyordu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bu konuda başlattığı çalışmayla bu zorlu süreci hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı amaçlıyor.

 

 

Beylikdüzü’nde 99 bin TL’den 200 bin TL’ye değişen fiyatlarla en yeni satılık daire ilanları!

 

Veraset ve intikal vergisinde yeni gelişme

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından uzun ve zorlu bürokratik süreçler nedeniyle vatandaşlarda mağduriyete yol açan “veraset ve intikal vergisi” ilişiği kesme uygulamasına yönelik çalışma başlatıldı.

Yapılan planlamada, ilişik kesme süreci beklenilmeden tapudaki satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Maliye Bakanlığıyla gerçekleştirilecek görüşmeler sonucunda son şekli verilecek çalışmaya göre, veraset ve intikal ilişiği yazısı istenilmeden tapu işlemlerinin yapılması, işlemin bitiminde tapu müdürlüklerince bu konuda Maliye’ye bildirimde bulunulması, veraset ve intikal vergisi yönünde işlemlerin Maliye tarafından devam ettirilmesi öngörülüyor.

 

 

Tapuda veraset ve intikal işlemleri

• Mevcut uygulamada Maliye Bakanlığı üzerinden veraset ve intikal ilişik kesme yazısının alınması zorunlu olduğu için bu yazı olmadan tapuda intikal ve sonrası satış gibi işlemler yapılamıyor.

• Maliye Bakanlığı tarafından yazının verilmesinde de vefat eden kişinin veraset ve intikal ilişiğinin kesilmesine yönelik 1957 yılından günümüze kadar kapsamlı bir inceleme yapılıyor.

• İncelemede bütün murislerin söz konusu taşınmaza yönelik süreçleri araştırılırken, bu incelemenin sonunda ortaya çıkan veraset ve intikal vergisi tahsil ediliyor.

• Tüm bu işlemlerin sonrasında da tapuya “ilişik yok” yazısı verilerek, taşınmaza yönelik satış ve benzeri işlemlerin yapılabilmesinin önü açılmış oluyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/tapuda-veraset-intikal-islemleri-hizlanacak/

Bağımsız bölümler tapuda nasıl işlem görür?

Yapımı tamamlanmış ana gayrimenkulün ayrı olarak kullanılmaya uygun alanlarına “bağımsız bölüm” deniyor.

 

Bağımsız bölümler tapuda nasıl işlem görür?

Bağımsız bölümler aynı binada veya aynı parsel içindeki farklı bloklarda da bulunabiliyor. Bağımsız bölümlerle ilgili merak edilen konuların başında tapuda nasıl işlem gördüğü geliyor. Bağımsız bölüm, tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil ediliyor ve sahiplerine ayrı ayrı tapu veriliyor.

 

 

Hangi alanlar bağımsız bölümdür, hangileri değildir?
Kat, daire, ofis, dükkan, mağaza, depo ve mahzen bağımsız bölüm olarak kabul ediliyor.
Buna karşın apartman görevlisi odası, sığınak gibi ortak alanlar bağımsız bölüm olarak kabul edilmiyor. İsteğe bağlı olarak, tapu kütüğünde ana binanın her katı birer bağımsız bölüm olarak tescil edilebiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/bagimsiz-bolumler-tapuda-nasil-islem-gorur/

Tapu işlemlerinde akıllı telefon kolaylığı!

Akıllı cep telefonu olanlar, tapu ve parsel sorgulama işlemlerini artık kolaylıkla gerçekleştirecek. Mekansal Gayrimenkul Sistemi’ni (MEGSİS) IOS ve Andorid telefonlarına indiren herkes parsel konumu, tapu alanı, niteliği ve pafta bilgilerine hızlı bir şekilde ulaşılabilecek.

 

 

MEGSİS nedir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu ve parsel sorgulama işlemlerinin akıllı telefonlardan hızlıca takip edileceği uygulamayı hizmete sundu.

 

 

MEGSİS uygulamasının avantajları nedir?
• Vatandaşlar, MEGSİS uygulaması sayesinde yapılan işlemin görsellerine de ulaşılabilecek.
• Uygulama, harita üzerinden ve adresten sorgu yapılabilmesine de olanak sağlıyor.
• MEGSİS’e aynı zamanda e-Devlet uygulaması üzerinden de ulaşılabiliyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/tapu-islemlerinde-akilli-telefon-kolayligi/

Emlak profesörü olmaya hazır mısınız?

Gayrimenkul sektörü hızlı büyüyor. Haliyle gayrimenkul danışmanlığı da en çok merak edilen ve yapılmak istenen meslekler arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Peki gayrimenkul danışmanları bu rekabet ortamında nasıl fark yaratabilir? 

 

Gayrimenkul danışmanlığı profesyonelleşiyor

Gayrimenkul danışmanları sadece konut alımı, satışı ya da kiraya verilmesinde aracılık yapan kişiler olmaktan çıkıp, müşterilerinin emlak yatırımlarını doğru yönlendiren, yöneten ve bu zor alanda rehberlikleriyle öne çıkan kişilere dönüşüyor.

Artık gayrimenkul danışmanları lokasyon değerlendirmesi ve fiyat karşılaştırması yapan, müşterisine yatırımını nasıl doğru kullanacağını gösteren, tapu işlemlerini takip eden, kentsel dönüşümle ilgili bilgi sahibi, mortgage oranlarını bilen, sektöre dair mevzuat ve trendleri takip eden emlak profesörlerine dönüşüyor.

İşte emlak profesörü olmaya giden yolda dikkat etmek gereken 3 ipucu…

 

1) Çevrenizi konuşturun

Hizmet vereceğiniz bölgedeki belediye ya da markalı projelerden destek alabilirsiniz. Yine de bakış açınız daha esnek olsun: Etkili bir çevre oluşturmak için aileniz, arkadaşlarınız hatta doktorunuz ya da kuaförünüzden bile yararlanabilirsiniz. Potansiyel müşteri portföyünüz oluştuğunda veri tabanı oluşturarak, bu kişilerle sürekli iletişim halinde olabilirsiniz. Unutmayın, sosyal medya müşterilerle kurmak istediğiniz iletişim dilinde ve mesajlarınızda size çok şey kazandırabilir.

 

Gayrimenkul danışmanları için sosyal medya sırları!

 

2) Her zaman profesyonel bir duruş sergileyin

Gayrimenkul danışmanlığında kişisel imajınıza yatırım yapmayı ihmal etmeyin. Profesyonel bir görünüm sizi “tercih edilen gayrimenkul danışmanı” olma yolunda bir adım öne çıkarır. Peki, daha profesyonel bir imaj için nelere dikkat etmelisiniz?

• Bakımlı saçlar, özenli ve şık kıyafetler… Çünkü ilk görüşmede dış görünüşünüz hakkınızdaki ilk fikrin oluşmasını sağlar.

• Yüz yüze görüşmelerde göz kontağı kurmak, pozitif beden dilinin ilk adımı…

• Potansiyel müşterilerinizle telefon görüşmeleri yaparken ses tonunuzu doğru ayarlamalı ve her zaman nazik bir şekilde, çözüm üreten konuşmalar yapmalısınız.

• Potansiyel müşterilerinize sunacağınız tanıtım materyalleri kaliteli ve dikkat çekici olmalı. Kaliteli fotoğraflar, yazım ve imla kurallarına uygun dokümanlar profesyonelliğinizi gösterir.

 

Başarılı gayrimenkul danışmanlarının 5 sırrı!

 

3) Teknolojiden yararlanın

Başarılı gayrimenkul danışmanları teknolojiden faydalanmakta ustadır. Emlak portföyünüzü ve çalıştığınız bölgeyle ilgili dataları teknoloji desteğiyle daha etkin ve doğru yönetebilirsiniz.

Emlak sektöründe son yılların trendlerinden biri de kişisel web siteleri… Gayrimenkul danışmanları artık kişisel web sitelerini açarak buradan hem sektöre dair bilgi ve tecrübelerini hem de portföylerindeki ilanları paylaşıyor. Belki de siz bir blog açmayı tercih edersiniz…

 

Emlak satışında Youtube nasıl kullanılır?

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-profesoru-olmaya-hazir-misiniz/