Amerika’da ev alanlar “Miami” diyor!

Yurtdışında ev alma trendi hız kesmeden sürüyor. Türkiye’de yabancıların gayrimenkul yatırımı konuşulurken, Türkler yurtdışında konut sahibi olmaya devam ediyor. Ev alana oturma izni veren 12 ülke arasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise Türklerin yurtdışı yatırımında ilk tercihleri arasında.

 

Miami, Türklerin emlak yatırımda gözdesi

Özellikle son iki yılda ABD’de özellikle New York ve Kaliforniya’dan konut satın alan Türk yatırımcılar ile ilgili değerlendirme Keller Williams’tan geldi. Birçok dünya yatırımcısının güvenli yatırım yeri olarak New York’u seçtiğini belirten Keller Williams New York City’nin Türk asıllı gayrimenkul danışmanlarından Aylin Coleri şunları söyledi:

“Son beş yılda Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık şehri New York’a yapılan emlak yatırımları giderek artıyor. Wealth Report’un yaptığı değerlendirmeye göre New York 2050’lerde bile yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam edecek. Son iki yıldır yeni projelerin geliştirilmesiyle yatırımcı ülkelerin Miami başta olmak üzere Florida’ya ilgisi oldukça yüksek. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği’nin ve Wall St. Journal’ın açıkladığı son rapora göre ABD’deki yabancı yatırımları yüzde 35 arttı.”

 

Evler Miami’de 400 bin, Kaliforniya’da 350 bin dolar

Miami’de yükselen yeni projelerin diğer eyaletlere göre en az yarı fiyatına satışa sunulduğuna değinen Aylin Coleri, “Yaklaşık 100 bin Türk’ün yaşadığı şehirde lokasyona göre değişiklik göstermekle birlikte 100 metrekarelik bir evi 400 bin dolara bulmak mümkün.” yorumunu yaptı. Özellikle çocuklarını güvenle yetiştirmek isteyen Türk ailelerinse Kaliforniya’ya yöneldiğini belirten Coleri, Kaliforniya’nın iç kesimlerinde şehre yaklaşık bir saat uzaklıktaki yerlerde 350 bin dolardan başlayan fiyatlara ev bulmanın mümkün olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: http://blog.zingat.com/amerikada-ev-alanlar-miami-diyor/

Veraset hakkında merak edilenler!

Vefat halinde, vefatı gerçekleşen kişinin öncelikle mirasçılarının kimler olduğunun belirlenmesi amacıyla, mirasçılar tarafından talep edilmesi halinde Sulh Ceza Mahkemesi’ne veya notere veraset ilamı istemi yapılıyor. Belge alındıktan sonra mirasçılara kalan taşınır ya da taşınmaz malların ilgili belediyelere bildirimi gerçekleştiriliyor.

 

Veraset beyanı nedir?

Veraset beyanı, varislerin mahkeme kanalıyla kendilerini ispatlamaları sonucunda menkul ve gayrimenkullerini kendi adlarına veya müşterek olarak ilgili daireye beyanda bulunmaları anlamına geliyor.

 

 

Veraset beyanı süresi nedir?
Veraset beyanı, vefat tarihinden itibaren üç ayla sınırlandırılmış durumda. Beyan zamanında verilmezse cezai bir yaptırımla karşılaşılabiliyor. Beyan çıkarmak için beş temel belge gerekiyor. İşte bu belgeler:

Tapu veya tapular
• Vefat eden kişinin banka veya bankalarda nakdi varsa dökümü; hisse senedi, tahvil, araba gibi menkulleri varsa dökümü ve birer fotokopileri
• Veraset ilamı
• Tasdikli emlak beyanları
• Nüfustan ölüm belgesi

 

 

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nasıl alınır?

• Vefat halinde, kişinin mirası üzerinde kimlerin, hangi oranlarda hak sahibi olduğu “veraset ilamı”nın bir diğer ismi, mirasçılık belgesi.
• Mirasçılık belgesi başvurusunun vefatı takip eden bir ay içinde yapılması gerekiyor.

 

Mirasçılık belgesi nasıl çıkarılır?
• Mirasçılık belgesi çıkarmanın koşulu, yasal veya atanmış mirasçı olunması.
• Mirasçılık belgesi çıkarmak için izlenebilecek iki ayrı yöntem bulunuyor.
• Bu yöntemlerden ilki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurulması… Mirasçılar arasında “yabancılık unsuru” söz konusuysa, yani mirasçılar arasında Türkiye’de ikamet etmeyen ya da yabancı uyruklu biri varsa, sadece Sulh Hukuk Mahkemelerinden çıkarılabiliyor.
• İkinci yöntemse noterden talep edilerek gerçekleştiriliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/veraset-hakkinda-merak-edilenler/

Sükna (oturma) hakkı, miras olur mu?

Oturma hakkı olarak da bilinen sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilebilir mi? Miras olarak sükna hakkının devri mümkün müdür?

 

 

Sükna hakkına sahip olmak…
• Sükna hakkı, Türk Medeni Kanunu’nda karşılık buluyor. Medeni Kanun’un 823. maddesine göre, maliklere sahibi oldukları gayrimenkulün tamamında veya bir kısmında oturma hakkı sağlıyor.
• Bir binanın belirli bir bölümünde sükna hakkına sahip olanlar, ortak alanlardan faydalanabiliyor. Aynı zamanda binanın bakım ve onarım giderlerine de dâhil olması gerekiyor.
• Sükna hakkı, başkasına devredilemediği gibi, miras olarak da bırakılması söz konusu olmuyor.
• Sükna hakkı sahibinin rızası olmadığı sürece bu hakkını kira yoluyla da devri mümkün değil.

 

Sükna hakkı için gerekli belgeler

• Sükna hakkı için taşınmaz mal söz konusuysa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirten belge.
• Sükna hakkı tesisini talep eden tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları.
• Tarafların son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları (6×4 cm)
• Vergi dairesinden alınan, tarafların vergi kimlik numaralarını gösteren belge.
• Sükna hakkı binanın bir kısmında tesis ediliyorsa, inşaat projesinde veya krokide bu bölümün belirlenmiş belgesi.
• Deprem sigortası.
• Sükna hakkı mahkeme kararıyla tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.

Kaynak: http://blog.zingat.com/sukna-oturma-hakki-miras-olur-mu/