SEMPTOMLAR
Kırık bir kemik genellikle kırık kısım oynatıldığında ya da üzerine baskı yapıldığında artan şiddetli bir ağrıya neden olur. Kırılmış kemiğin üzerinde şişme ve morarma oluşa¬bilir ve ciddi kırıklarda, kırılan bölgenin şekli değişmiş gibi görünebilir; kınlan bölge rahat ya da hiç hareket ettirilemeyebilir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Bir kemiğinizin kırıldığını düşünüyorsanız, kemiğin yerine yerleştirilmesi için hemen doktorunuzu görünüz ya da bir hasta nenin acil birimine gidiniz. Hiçbir şey yiyip içmeyiniz; genel anestezi almanız gerekebilir ve genel anestezi en güvenli şekilde son olarak bir şey yiyip içmenizin üzerinden en az 8 saat geçmişse uygulanır.
Doktor, yaralanmanızı muayene edecek ve kırık olabileceğini düşünürse röntgen çekecek bilgisayarlı tomografi) ya da kemik taraması yapacaktır.Kemik, kırıldıktan hemen sonra iyileşmeye başlar. Bu nedenle, kırılan kemiğin yanlış kaynamaması için hemen yerine yerleştirilmesi gerekir. Kimi zaman bu ameliyatsız gerçekleştirilebilir. Doktor, size ağrı ilacı verdikten sonra kemiklerinizi yerine geri getirir ve sabitler .
Diğer kırıklar için cerrahi şarttır. Bu genellikle genel anestezi gerektirir. Cerrah, deriyi keserek kemikleri bir arada tutması için metal plakalar, çubuklar ve vidalar yerleştirir.Bir sonraki adım, kırılan kemiğin sabitlenmesidir -yani, doğru kaynasın diye kırılan kemiği yerinde tutmaktır. Sabitlemede kemik parçacıklarını bir arada tutmak için alçı, plastik ya da rezinden yapılmış bir kalıp ya da atel kullanılabilir. Düzgün pozisyonu korumak için bazen traksiyon (çekme) kullanılır.
Genellikle ameliyat yapılmadığı durumlarda ve bazen de ameliyat yapıldığında kalıp ya da atellere gerek duyulur. Bazen kemikler doğal bir yolla bir araya gelir ve yapay gereçlere gereksinim duyulmaz. Örneğin; kırılan bir kaburga kemiği, kaburgayı çevreleyen göğüs kafesi kasları tarafından komşu kaburga kemiklerine bağlanır. Kırılan bir ayak parmağı genellikle atel olarak işlev görmesi için yanındaki bir parmağa bantlanır.
Kırık kemik sabitlenir sabitlenmez iyileşme başlar. Yaralanan bölgeyi dikkatli bir şekilde hareket ettirmek, eklemlerin hareketliliğini korumalarına yardımcı olur ve kasların esnekliğini kaybetmesini önler. Doktorunuz sizi bu egzersizleri nasıl yapacağınızı gösterecek bir fizik tedavi uzmanına yönlendirebilir.
Tam bir iyileşmenin sağlanması için ihtiyaç duyulan süreyi belirleyen birçok faktör vardır.
Bunlardan bazıları; kırığın yeri ve tipi ve yaralanan insanın yaşıdır. Doktorunuz ağrı kesici ilaçlar tavsiye edebilir ve enfeksiyonu önlemek için antibiyotik tabletler reçete edebilir.