Tırnaklarda Görülen Mantar Enfeksiyonlarının Tedavisi

Son yıllarda, iki yeni ve daha etkili ilaç ortaya çıkmıştır: İtrakonazol ve terbinafin. Her ikisi de epeyce etkilidir ama bazı riskler taşıyabilirler.

mantar_hastalik

İtrako­nazol, antihistaminleri ya da eritromosin veya buna benzer antibiyotikleri de kapsayan bazı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Terbinafin için ilaç etkileşimi pek mevzu bahis değildir. Ama nahoş (hoş olmayan) bir tadı vardır ve diğer yan etkilerinin yanı sıra bağırsak sorunlarına neden olabilir. Bunlara ek olarak, her iki seçenekler ile göze, hoş görünmeyen fakat zararsız olan mantarla yaşamanın alternatif ve bedava yollarını kıyaslayınız.

Mantar Enfeksiyonlarını Önleme

Antibiyotik ilaçlar almak vücudunuzun doğal mantar – bakteri dengesini bozabilir ve bu da normalde zararsız olan mantarların üremesine ve enfeksiyona neden olabilir. Bir mantar enfeksiyonunun yayılmasını ve yeniden ortaya çıkmasını- önlemek için şu önleyici tedbirleri alınız:

■ Vücudunuzu temiz ve kuru tutunuz. Enfeksiyöz mantarlar ılık, karanlık ve nemli alanlarda ürerler.
■ Atlet ayağını önlemek için ayaklarınızı kuru tutunuz ve her bir parma­ğınızı kurulayınız.
■ Sporcu soyunma odalan, spor salonları ve havuz kenarları gibi nemli ortamlarda ayaklarınıza koruyucu bir şey giyiniz.
■ Havlu, tarak ve fırça gibi kişisel eşyalarınızı asla başkalarıyla ortak kullanmayınız.

Shiitake (Lentinus edodes)

Etkileri: Bağışıklık uyarıcısı, virüs öldürücü, tümör önleyici.
Etkiledikleri: Viral beyin iltihapları.

Hazırlama ve Dozaj

Shiitake mantarları genellikle kapsül halinde veya besin olarak kullanılır.
Kapsül: Kapsüller genellikle ticari olarak üretilirler. Üreticinin talimatlarına uyun. Bununla beraber, eğer kendi kapsüllerinizi hazırlarsanız, koruyucu olarak günde 2 defa 2 adet çift katlı kapsül alın. Akut durumlarda, günde 25 adete kadar alın.
Besin:Gerektiği kadar çok ve sık yiyin.

Yan Etkiler ve Kullanılmayacağı Durumlar
Hiç.

Shiitake’nin Alternatifleri
Reishi, maitake, cordyceps.

Shiitake Mantarlarını Bulmak

Shiitake yüksek miktarlarda oldukça ucuza temin edilebilir. Mantarlar bütün halde kurutulmuş olarak satın alınabilirler ve gıda olarak veya öğütülmüş halde kapsül olarak veya toz halinde kullanılmak için ıslatılıp yeniden kullanılabilirler. Diğer iki güçlü Asya mantarlarının, maitake ve reishi, temini çok daha zordur.

Maitake;yenilebilirdir ve ormanın tavuğu diye adlandırıldığı Birleşik Devletlerde yabani olarak bulunabilir. Maitake ilave olarak tüp deneylerinde HIV’e karşı etkin olma özelliğine de sahiptir. Reishi; yenebilir değildir, odunsu sert bir mantardır. Ne yazık ki, bu iki alternatifin ticari arzı sınırlıdır ve genellikle mantık dışı fiyatlar istenmektedir.

Dermatit ve Ekzema

Atopik dermatit, ya da atopik ekzema, genellikle “döküntü (raş) yapan kaşıntı” olarak adlandırılır. Döküntü kaşıntıya neden olur; kaşıntı kaşımayı teşvik eder ve kaşıma da daha çok tahrişe neden olur ve döküntü artar. Bu böyle sürüp gider. Bu tür bir ekzemanız varsa, muhtemelen aile birey­lerinizden birinin astım, saman nezlesi ya da bir yiyecek alerjisi gibi bir tür alerjisi vardır.Yaşa bağlı olarak döküntü (raş) farklılık gösterir. Bebeklikte yaygındır ve yüzde, boyunda ve kasıkta iltihaplı, sızıntı yapan ya da kabuk bağlamış yamalar olarak görülür. Çocukluk ve ergenlikte döküntü (raş) sıklıkla cilt kıvrım­larında görülür. Atopik dermatit genellikle kendi kendine geçer. Yetişkinlerde ise genellikle eller gibi vücudun belirli bir bölgesinde görülür.

Kontakt dermatit (temas ekzeması), cildi tahriş eden ya da daha nadiren alerjik bir reaksi­yona neden olan bir maddeyle temas ettikten sonra oluşur. Her iki durumda da, cildin maddeyle ne kadar süre temas ettiğine bağlı olarak, ciltte kaşıntı olabilir; şişme görülebilir ya da kabarcıklar oluşa­bilir. Döküntü (raş), doğrudan tahriş eden maddeye maruz kalan bölgede oluşur. Çamaşır deterjan­ları, takıların (mücevherlerin) yada giysilerdeki kopçalarla çıtçıtların metalleri, eldiven ya da prezer­vatif (kondom) gibi bazı kauçuk ürünler, bazı kozmetik ürünler, bitkiler (zehirli sarmaşık gibi)  ve bazı ilaçlar kontakt dermatite neden olan maddeler­dendir. Reaksiyon neredeyse her zaman bunlarla temas ettiktenl 2 gün sonra oluşur.

Atopik_Dermatit_1

Staz dermatiti; varisi olan, ayaklan kronik olarak şişen ya da dolaşımla ilgili (sirkülatuar) problemleri olan kişilerde bacak­larda baldırlar, ayak bilekleri ve ayaklarda oluşur. Semptom­ları arasında, kaşıntının yanı sıra hafif kızarıklık ve şişme vardır. Hastalık ilerledikçe, etkilenen bölge daha çok kızarır. Şişme * tedavi edilmezse, döküntü (raş) kabuk bağlayabilir ve sızıntı yapabilir. İltihaplanma oluşabilir ve bu bölgenin zedelenmesi ülser-leşmeye neden olabilir. Tedaviye, varis çorabı giymekle başlanır.

Seboreik dermatit; kırmızı yamaların çevresindeki pullan­mayla karakterizedir ve genel­likle başta kepek (konak) (bkz. sf. 558) şeklinde görülür. Ancak; kaşları, kirpikleri, kulakları ve burun ile ağız çevresindeki kıvrımlar da eüdleyerek pullu, kırmızı, yanma yapan ve kaşınan yamalara neden olabilir. Bebeklerde (infant-larda) genellikle kendi kendine geçmeden önce aylar süren ve “konak” (cradle cap) olarak adlandırılan sebore türü görülür. Son derece yaygın olan bu hastalığın nedeni bilinmemektedir.

Perioral dermatit; genellikle akne rosacea ya da akne ile karış­tırılır. Küçük kırmızı papüller ve püstüller ağız çevresindeki bölgeyle sınırlıdır ve daha nadir olarak burun çevresinde ve gözaltlannda da görülebilir. Özellikle genç bayanlarda görülür ve nedeni bilinmemektedir. Tetrasiklin, eritromosin ya da minosiklin gibi antibi­yotiklerin kullanımıyla dermatit genellikle 1-2 ay içinde kaybolur. Dermatit üzerine sürülen antibi­yotik jeller de etkili olabilir.


TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Çoğu dermatit türünü kendiniz tedavi edebilirsiniz. Her eczanede bulunabilen ve reçetesiz olarak satılan hidrokortizon krem ve cilt nemlendiriciler, çoğu kontakt dermatit ve seboreik dermatit vakalannı iyileştirebilir. Yine reçetesiz olarak satılan (klorfeniramin ya da difenhidramin gibi) antihistaminik tabletler ya da kapsüller, kaşıntıyı almalarına rağmen uyku yapabilir. Tahrişe neden olabilecek maddeleri belir­leyip bunlardan sakınmaya çalışınız.Kepeği tedavi etmenin en iyi yolu, ilaçlı bir şampuan kullan­maktır. Şampuanı ıslak saça uygulayınız ve parmaklannızla tüm kafa derinize yediriniz. Saçınızı durulamadan önce en az 2 dakika bekleyiniz.

Kandida

Kandida enfeksiyonu; meme altları, kol altlan, vajina çevresi ya da kasık içindeki derinin nemli bölgelerinin renk değişikliğine neden olur. Bu bölgeler ciğer gibi kırmızı bir renk alır. Kandida enfeksiyonu, ağız içinde, dilde, vajina içinde ve rektum çevresinde de görülebilir. Kandida enfeksiyonlan, nemli bölge olabildiğince kum tutularak tedavi edilir. Bunun için kurutucu pudralar kullanılabilir; nemli bölge sık sık havluyla kurulanabilir ve bu bölgeye mantar önleyici ilaç içeren kremler uygulanabilir.Kasık enfeksiyonlannın görül­düğü durumlarda geniş, pamuklu çamaşırlar giymek ve vücuda sıkıca oturan, yünlü ya da naylon çamaşırlar giymekten kaçınmak yararlı olabilir.

16