Konut fiyatlarının en fazla arttığı iller

Ev fiyatları her geçen gün artıyor. Üreticiye göre inşaat maliyetleri ve arsa bedelleri nedeniyle artış sürecek, elini erken tutan kazanacak. Peki hangi bölgelerde konut fiyatları arttı? Hangi iller öne çıkıyor?

Fiyat artışı sürüyor

Metro hatları ile  3. köprü, 3. havalimanı gibi büyük altyapı yatırımlarına komşu ilçeleri seçenler en yüksek primi alıyor. Kentsel dönüşüm bölgelerinde de ev fiyatları daha fazla artıyor ve yatırımcılar tarafından bu bölgeler tercih ediliyor. Fiyat artış süreci İstanbul ile de sınırlı değil. Son dönemde büyük konut projelerine ev sahipliği yapan Ankara ve İzmir’de bu sürece dahil oluyor. Karadeniz’de ise yabancı yatırımcılar ve havalimanın da etkisi ile fiyatlar artarken, Güneydoğu’da Suriyelilerin artması ile gelen talep fiyatları yukarı doğru çekiyor. Doğu Anadolu’da ise bu yıl konut pazarı durgun bir dönem geçiriyor.

İşte en fazla artış yaşanan iller…

İstanbul

Evlerin İstanbul’da en çok prim yaptığı 5 ilçe; Sancaktepe, Kemerburgaz- Zekeriyaköy, Kayabaşı, Riva ve Tuzla olarak sıralıyor.

Antalya ve Adana 

Antalya’da 2015’de evler en fazla fiyat artışı Muratpaşa ilçesinin Uncalı ve Konyaaltı ilçesinin Konaklar bölgesinde yaşandı. Adana’da ise fiyatlarda en fazla yükseliş Ceylan ilçesi Namık Kemal Mahallesi’nde yaşandı.

Ankara

Ankara’da Sincan-Yenikent, Batıkent, Eryaman, Elvankent ve Etimesgut gibi semtler değer kazandı. Eskişehir ve Konya Yolu’nda ise lüks evlerin metrekaresi 10 bin lirayı buluyor.

İzmir

İzmir’de konut fiyatlarında en fazla artış sahil ilçelerinde, ikinci el konutlarda gerçekleşti. Çeşme ve Alaçatı’da evler yüzde 25 zamlandı. İzmir’in merkezinde ise Balçova ve Bayraklı ilçeleri öne çıktı.

Bursa

Bursa’da en dikkat çeken artış oranı Mudanya’da yaşandı ve evler yüzde 38 zamlandı. Yeni projelerde konutların artan fiyatları, 2. el konut piyasasını da hareketlendirdi.

Karadeniz bölgesi

Karadeniz bölgesinde yabancı alıcı ve havalimanı etkisi ile ev fiyatları illerine göre yüzde 15 ila 40 arasında zamlandı.

İç Anadolu

İç Anadolu’da da Eskişehir, Konya ve Kayseri’de ev fiyatları yüzde 5 ila 20 arasında artış gösterdi.

Gaziantep

Gaziantep’te, Suriyeli sığınmacıların da etkisi ile evler bir yılda yüzde 25’i bulan oranda zamlandı. Bölgede yeni evlerde metrekare fiyatı 4 bin liraya ulaşırken, 2. el evlerde bin lira ile 2 bin 500 lira aralığında değişiyor.

Doğu Anadolu bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise son aylarda yaşanan olayların da etkisi ile gayrimenkul pazarının durgun olduğu belirtiliyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-fiyatlarinin-en-fazla-arttigi-iller/

Konut fiyatları neden yükseliyor?

T.C. Merkez Bankası, konut fiyatlarındaki yükselişin nedenlerini araştırdı. Peki özellikle büyük şehirlerde konut fiyatları neden artıyor? Konut fiyatlarını neler etkiliyor? İşte T.C. Merkez Bankası’nın yaptığı araştırmanın sonuçları… 

 

Konut fiyatları en hızlı İstanbul’da arttı

T.C. Merkez Bankası uzmanları Timur Hülagü, Erdi Kızılkaya, Ali Gencay Özbekler ve Ponar Tunar, “Türkiye Konut Fiyat Endeksi’nin Kalite Değişimi Etkisinden Arındırılması: Hedonik Konut Fiyat Endeksi” başlıklı bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçları, “Konut fiyatları neden artıyor?” sorusuna yanıt verdi.

• İstanbul’da konut fiyatları 5 yılda yüzde 95.3 arttı.

• Son 5 yılda konut fiyatları İzmir’de 63.6 ve Ankara’da yüzde 53.2 oranında yükseldi.

• Konut fiyatlarındaki nominal artışların dörtte biri, reel artışların yaklaşık yarısı kalite artışından kaynaklandı.

• Daha yüksek kalitedeki konutların fiyatı ortalama yüzde 10.9 daha yüksekken, binada asansör olması fiyatın ortalama yüzde 13.3 oranında artmasına neden oluyor.

• Güvenliği olan konutların fiyatları da ortalama bir konutun fiyatına göre yüzde 33.3 daha yüksek.

• Tüm özellikleri aynı olan konutlardan bir yıl daha yeni olanlar ise ortalama yüzde 0.3 oranında daha pahalı.

 

Konut fiyatlarını neler etkiliyor?

Hürriyet gazetesinde yayınlanan habere göre, konut fiyatlarını etkileyen özellikler 4 maddede sıralandı:

Lüks: Yüksek maliyet ve işçilik kalitesi olan şömine, sauna, hamam gibi kapsamlı teknik altyapı donanımlarına sahip iç mekanlarda zeminler; granit, birinci sınıf mermer, genellikle büyük ebatlı parke ve özel-ithal seramik, duvarlar; alçı sıvalı saten boyalı, ithal kağıt, kumaş vb. kaplamalı, ıslak hacimlerde bordürlü seramik kaplı, mutfak ve banyoda; özel dekorasyonlu dolaplar, özel vitrifiye ve aksesuarları olan, ısıtması; yerden ısıtma, radyatör veya klima, pencere doğramaları ısıcamlı birinci sınıf PVC, ahşap, alüminyum, kapılar; mobilya ve özel dekorasyonlu, çevre düzeni; bahçe düzenlemesi yapılı, güvenlik, spor alanları, havuz vb. donanımlara sahip olan taşınmazları kapsıyor.

İyi: Zeminler; mermer, kaliteli laminant ve ahşap parke, seramik, duvarlar; alçı sıvalı boyalı, ıslak hacimlerde seramik, mutfak ve banyoda; ahşap, lake, laminant kaplamalı mutfak ve banyo dolapları, vitrifiye ve aksesuarları olan, ısıtması tesisatı radyatörlü, pencere doğramaları; ahşap, PVC doğramalı, kapıları panel kaplı, çevre düzeninde bahçe düzenlemesi yapılı taşınmazları kapsıyor.

Orta: Zeminler; ikinci sınıf seramik ve parkeler, halı, duvarlar; ıslak hacimlerde ikinci sınıf seramik, diğer hacimlerde boyalı, mutfak ve banyoda; ikinci sınıf kısıtlı adette mutfak dolapları, vitrifiyeleri olan, ısıtması kalorifer veya sobalı, pencere doğramaları; ikinci sınıf boyalı ahşap, PVC alüminyum, kapılar yağlı boyalı ahşap vb. özenli bahçe düzenlemesi olmayan taşınmazları kapsıyor.

Düşük: İçindeki malzemeler eksik, yıpranmış, düşük kalitede olan, tadilat gereksinimi olan yapıları kapsıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-fiyatlari-neden-yukseliyor/

Şehir şehir konut fiyatları artışı!

Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda bulunan gayrimenkul sektörünün nabzını ölçen ve Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan, 68 il, 242 ilçe ve 1202 mahalleyi kapsayan REIDIN Emlak Endekslerine göre gayrimenkul sektörünün büyüme potansiyeli devam ediyor.
Şehir şehir en yeni konut projeleri için tıklayın!

Konut fiyatları hangi şehirde, ne kadar arttı?
2015 Ağustos ayına göre satılık ve kiralık konut fiyatları en çok yükselen illerin yanı sıra amortisman süresinin en kısa olduğu ve kira getiri oranının en yüksek oranda yaşandığı illeri de kapsayan REIDIN Emlak Endeksleri Ağustos ayı raporunda öne çıkanlar…
• Türkiye’nin 68 şehri içerisinde geçen aya göre satılık konut fiyatları Balıkesir’de yüzde 2.26 oranında arttı ve Balıkesir fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu.

reidin.agustos.iller.2

• Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok arttığı şehir ise yüzde 2.56 oranı ile Bursa…

reidin.agustos.iller.3

• REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.35 oranında azalış gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.89 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 69.30 oranında artış gerçekleşti.

• Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede çıkarabildiği illerin başında Aydın geldi.

reidin.agustos.iller.4

• Yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçüldü.

reidin.agustos.iller.5

Kaynak: http://blog.zingat.com/sehir-sehir-konut-fiyatlari-artisi/

İstanbul’da konut fiyatları en çok bu ilçelerde arttı!

REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan’ın açıklamasına göre Türkiye’de toplam satılık konut fiyatları 2016’da yüzde 9,1 artı. İşte Türkiye’de ve İstanbul’da konut fiyatlarının en çok arttığı bölgeler…
Türkiye genelinde toplam satılık konut fiyatları 2016’da yüzde 9,1 artış gösterirken, sıfır evlerde bu artış oranı yüzde 2,9’da kaldı. Gayrimenkul sektörü veri ve analiz uzmanı REIDIN’in CEO’su Ahmet Kayhan, geçen yıl konut fiyatlarında yaşanan değişimleri inceledikleri araştırmanın sonucunu AA ile paylaştı.

İkinci el konut fiyatında artış
Türkiye genelinde birinci ve ikinci el olmak üzere toplam konut fiyatlarının ortalama yüzde 9,1 arttığını dile getiren Kayhan, yeni konut fiyatlarındaki artışın ise yüzde 2,9’da kaldığını söyledi. Kayhan, ikinci el konutların ve markalı projelerin birinci el piyasasına göre daha fazla artış gösterdiğini kaydederek, birinci el piyasasındaki artışın sınırlı kaldığını dile getirdi. En düşük daire büyüklüğü grubu olan 51 metrekare ila 75 metrekare arası dairelerde yıllık fiyat artışının yüzde 5,2 şeklinde gerçekleştiğini ifade eden Kayhan, aynı dönem içerisinde en büyük daire büyüklüğü grubu olan 151 metrekare ve üzeri dairelerde ise artışın çok düşük kaldığını, bu büyüklükteki evlerin fiyatlarının ortalama yüzde 0,4 arttığını bildirdi.

Konut artışında Balıkesir ilk sırada
Ahmet Kayhan, son bir yıl içinde ev fiyatlarının en çok arttığı ilin yüzde 25,9 ile Balıkesir olduğunu vurguladı. Ahmet Kayhan, Balıkesir’i yüzde 22,6 ile Kırklareli, yüzde 19,8 ile Muğla, yüzde 18,9 ile Çanakkale yüzde 18,5 ile Tekirdağ’ın izlediğini ifade etti. Son bir yıl içinde fiyatların düştüğü veya çok az arttığı illerden de bahseden Kayhan, ev fiyatlarının Mardin’de yüzde 2, Kilis’te yüzde 0,5 düştüğünü, Şanlıurfa ve Kars’ta ise yüzde 1,1 arttığını kaydetti.

En çok fiyatların arttığı iller
• Balıkesir
• Kırklareli
• Muğla
• Çanakkale
• Tekirdağ

Fiyatlar Anadolu Yakası’nda yükseldi
Kayhan, son bir yılda ortalama konut fiyatlarının İstanbul’da en çok arttığı ilçeler incelendiğinde Anadolu Yakasının öne çıktığını söyledi. Söz konusu dönemde konut fiyatlarının yüzde 21,9 ile Maltepe’de arttığının altını çizen Kayhan, onu yüzde 21,2 ile Üsküdar, yüzde 20,5 ile Küçükçekmece ve Şile, yüzde 18,8 ile Pendik ilçelerinin izlediğini ifade etti. Kayhan, konut fiyatlarının Beyoğlu’nda yüzde 5,6, Ataşehir’de yüzde 4,1, Kadıköy’de yüzde 1,7 azaldığına dikkati çekerek, ev fiyatlarının en az arttığı Sarıyer’de bu oranın yüzde 0,3, Beşiktaş’ta ise yüzde 0,5 olduğunu sözlerine ekledi.

İstanbul’da konut fiyatlarının en çok arttığı ilçeler
• Maltepe
• Üsküdar
• Küçükçekmece
• Şile
• Pendik

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-konut-fiyatlari-en-cok-ilcelerde-artti/