Kışın ev satmak için 5 yol!

Emlak sektöründe kış mevsimi için “ölü sezon” algısı yaygındır. Ancak değişen şartlar ve sektörel gelişmeler, bu algıyı bir nebze de olsa değiştirdi. Diğer yandan kış mevsimi ile ilgili bu algıyı satışta avantaja çevirmek mümkün!

Rekabetin az yoğunlukta olduğu bu dönemde daha fazla ön plana çıkabilir, portföyünüze yeni evler ekleyebilirsiniz. Sizler için kış mevsiminde ev satabilmenin püf noktalarını araştırdık.

 

 

İşte kış aylarında ev satabilmek için 5 öneri…

KIS.ev.2

1) Konut sıkıntısından faydalanın

• Kış aylarında, yaz mevsimine göre daha az satılık ev ilanı verilir. Bu durumu bir fırsata çevirebilirsiniz.

• Piyasada az gayrimenkul olması, bu iş için yatırım yapmak isteyenleri motive eder ve rekabeti azaltarak maksimum kâr elde etmenizi sağlar.

 

2) Etkisiz ilanları tespit edin

• Süresi dolan ya da uzun zamandır yayında olan etkisiz ilanları belirleyerek, bunların neden satılmadığını araştırın. Belki ev fiyatından dolayı satılmıyor olabilir ya da fotoğrafları çok ilgi çekici değildir!

Satılık ev ilanları ile ilgili bir hareketlilik yaşanmayan ilanlarla ilgili bir analiz yapıp, hemen ev sahibine ulaşın ve yeni düzenlemelerle birlikte ilanın ne kadar etkili olacağını anlatın. Elbette faydasını göreceksiniz!

 

3) “Satılık” yazılarını es geçmeyin!

• Gününüzün bir kısmını bölgenizde dolaşmaya ayırabilirsiniz. Böylece bölgenizdeki “satılık” evleri gözden kaçırmamış olursunuz!

• Evini kendi satmak isteyen ev sahiplerine ulaşın ve neden sizinle çalışması gerektiğini anlatın! Potansiyel müşterinize portföyünüzden ve deneyimlerinizden bahsetmeyi unutmayın!

 

 

4) Bölgenizdeki gelişmeleri takip edin

• Hizmet verdiğiniz bölgede yeni bir iş kulesi ya da fabrika mı açılıyor? Bu sizin için büyük bir fırsat olabilir!

• Burada çalışacak olan kişiler yolda uzun saatler geçirmemek için çevreden ev satın almak isteyeceklerdir. Hemen yetkili kişilerle iletişime geçerek, gayrimenkul konusunda nasıl yardımcı olacağınızı aktarabilirsiniz.

• Diğer yandan bu durumun tam tersi de olabilir… Bölgede kapanan bir iş yeri sonrasında evini satmak isteyenler olabilir. Onlara da ulaşarak, yeni evleri portföyünüze katabilirsiniz.

 

5) Dönemin faydalarını anlatın

• Ev almak ya da satmak isteyen ancak bunun için ilkbahar ve yaz aylarını bekleyenleri ikna edin.

• Kış mevsiminde ev satmanın ya da almanın avantajlarını anlatarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Tabii potansiyel müşterilerinize bu dönemde onlara ekstradan zaman ayıracağınızı hissettirmeyi de unutmayın!

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kisin-ev-satmak-icin-5-yol/

Kiraladığınız daire gerçekten uygun fiyatlı mı?

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için ev-iş yeri-sosyal hayat üçgeni içinde kalan bir kiralık daire en ideali… Kimileri çalıştığı yere yakın fakat nispeten daha pahalı bir evi tercih edebiliyor, ulaşım masrafını en aza indiriyor. Kimileri de daha düşük fiyatlı kiralık ev için iş yerine uzak fakat daha ekonomik olduğunu düşündüğü bir ilçede yaşıyor.

 

 

Elbette kiralık daire arayanlar için en önemli kriter evin kira fiyatı. Fiyatın ev için ayrılan bütçeyi geçmemesine dikkat edilirken; evin sunduğu ulaşım kolaylığı, masrafsız ve taşınmaya hazır olması gibi avantajlar ile yüksek aidat bedeli, istediği büyüklükte olmaması, otoparkının bulunmaması gibi dezavantajlar arasında bir karar vermek zorunda kalınıyor.

 

 

İşte uygun fiyatlı kiralık daire seçmenin 5 püf noktası…

1) Mahalle seçmek, komşu seçmektir

• En önemli kriter, kiralık dairenin hangi ilçede, hatta hangi mahallede bulunduğu? Bir başka deyişle, yeni komşularınız kimler olacak?

• Eğer bir yeni konut projesinden daire kiralamayı düşünüyorsanız, mahallenin sizin için önemli bir kriter olmadığını düşünmeyin.

• Dilerseniz “Ev alacaklar için komşu seçme rehberi” yazımıza göz atabilirsiniz.

 

2) Dairenin bulunduğu binaya odaklanın

• Tam aradığınız gibi bir kiralık daireyi, tam da istediğiniz yerde buldunuz. Dairenin oda sayısı, büyüklüğü de aradığınız gibi…

• Siz yine de dairenin bulunduğu binanın durumunu incelemeyi ihmal etmeyin.

• Binanın yaşını ve yakın zamanda yenilenme ihtimalinin bulunup bulunmadığını öğrenin.

 

3) Gerçekten masrafsız daire mi?

• Yeni boya badana yapılmış olması, o evin masrafsız olduğu anlamına gelmiyor.

• Siz iyisi mi mutfak ve banyo dolaplarını, tesisatı, tavanları, kapıları kontrol edin. Küçük tamiratlar bazen üst üste eklendiğinde büyük masraf kalemlerine dönüşebiliyor.

• Küçük bir not: Binaya ait bir otopark yoksa, arabanız için park yeri bulmak ve aylık park ücreti vermek zorunda kalacağınızı unutmayın.

 

 

4) Aylık aidat ne kadar?

• Yeni konut projelerinden birini tercih edeceksiniz, aidat bedeli ilk öğrenmeniz gereken yanıtların başında gelmeli… Tabii ki yeni konut projeleri havuzdan spor salonuna, özel güvenlikten çocuk oyun alanlarına kadar pek çok sosyal donatıya sahip.

• İstanbul, Ankara ve İzmir için ilçe ilçe aidat bedelleri ile ilgili verileri gözden geçirebilirsiniz. Dilerseniz “Beşiktaş, konut aidatı Türkiye rekortmeni” yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

5) Doğru fiyata daire kiralıyor muyum?

• Sıra kiralama işlemiyle ilgili bir sözleşme yapmaya geldiğinde, akıllı emlak sitesi Zingat.com’un şehrinizdeki ortalama kira fiyatlarını da içeren Emlak Raporu sayfasını incelemek, ev için değerine uygun kira ödeyecek olup olmadığınızı teyit etmenizde size fayda sağlayacaktır.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiraladiginiz-daire-gercekten-uygun-fiyatli-mi/

Kiralık ev ararken dikkat edilmesi gerekenler!

Kiralık ev bulmak zor ve uzun süren bir süreçtir. Özellikle de büyük şehirlerde yaşayan kiracıların bütçelerine ve istedikleri lokasyona göre uygun ev bulabilmeleri oldukça yorucudur.

Kiralık ev bulmak bu uzun sürecin sadece başlangıcıdır. Peki kiralık ev ararken nelere dikkat etmelisiniz? Kira kontratını nasıl hazırlamalısınız? İşte kiralık ev ararken ve sonraki süreçte dikkat edilmesi gerekenler…

 

 

Kiralık ev ararken dikkat edilmesi gerekenler…
• Artık sokak sokak gezip kiralık ev arama dönemi kapandı! Türkiye’nin akıllı ve güvenilir emlak sitesi Zingat.com’a girerek kolayca kiralık ev bulabilirsiniz. Örneğin; Zingat.com anasayfasındaki arama butonuna İstanbul kiralık ev yazarak, istediğiniz bölgede ve seçeneklerde kiralık ev ilanlarına ulaşabilirsiniz.
• Yaşadığınız bölgeden farklı bir yere taşınacaksanız Emlak Raporu’nu tıklayarak, o bölgede kimler yaşıyor? Ortalama kira fiyatı nedir? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.
• Kira kontratı yapacağınız kişinin gerçek ev sahibi veya vekili olup olmadığını tapu dairesinden araştırın.
• Evi tutacağınız semtin ihtiyaçlarınıza yönelik olup olmadığını kontrol edin. Yaşayacağınız evin hastane, üniversite, okul gibi yerlere ve toplu ulaşım araçlarına uzaklığını araştırın. Bunun için Emlak Raporu’nu kullanabilirsiniz.

 

 

• Tutacağınız evin kirası uygun olabilir fakat aylık apartman giderlerini de mutlaka araştırın. Yüksek aidatlar kira ile birleşince bütçenizi zorlayabilir.
• Kiralık eve taşınmadan önce mutlaka tesisatı gözden geçirin. Taşındıktan sonra çıkacak herhangi bir arıza, ev sahibiyle aranızda sorun yaşamanıza neden olabilir.

Kira sözleşmesini hazırlarken dikkat edin!
Kiralayacağınız evi seçtikten sonra sıra bazı yasal prosedürleri netleştirmeye geliyor. Unutmamak gerekir ki daha sonra kiracıların başına sorun olabilecek her türlü konunun kira sözleşmesinde net bir şekilde yer almalıdır. Yine sözleşmeyi yapmadan önce kira sözleşmesi nedir, kira sözleşmesi hususi şartları nelerdir gibi konuları iyice araştırarak işin hukuki boyutuna hakim olduktan sonra sözleşmeyi imzalamanızda fayda olacaktır.

 

Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

• Eve yerleşmeden önce ödediğiniz depozito ve tüm ücretleri kira sözleşmesine noter huzurunda ekletin. Unutmayın ki, yazılı belge her zaman haklarınızı koruyacak olan tek şeydir.
• Gördüğünüz ev ile tapuda kayıtlı olan adres ve kapı numarasının aynı olduğunu kontrol ettirin.
• Kira sözleşmenizi mümkünse noter huzurunda yapın.
• Yıllık kira artış bedeli kira sözleşmenizde mutlaka yer almalıdır. Bu sayede ileride doğabilecek sorunları da önleyebilirsiniz.
• Kiranızı kesinlikle elden vermeyin, ev sahibinin banka hesabına yatırın. Dekontlarınızı da mutlaka saklayın.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralik-ev-ararken-dikkat-edilmesi-gerekenler/

Kiralık eviniz için en uygun kiracı kim?

Kiralık konut sayısı her geçen gün artarken, ev sahipleri güvenebilecekleri kişi ya da ailelere evlerini kiralamak istiyor. Her ev sahibi, evini kiralayan kişinin zamanında kira ödeme gücüne ve evine iyi bakma eğilimine sahip olmasını ister. 

 

Ev sahipleri için en uygun kiracıyı bulma yolları 

Evlerini gönül rahatlığıyla kiraya verebilecekleri kiracıları bulmak için ev sahiplerini de bekleyen bir “yapılacak işler listesi” var. Bu liste, aynı zamanda uzun süreli “mutlu ev sahibi-mutlu kiracı” ilişkisinde de etkili… İşte ev sahipleri için aradıkları niteliklere sahip kiracıların kararını kolaylaştıracak adımlar…

Fikir alışverişi yapın

• Evle ilgili yapılacak değişikliklerde kiracınızın fikrini almaya özen gösterin.

• Eğer kiracı eve taşınmadan duvar boyatmak, zemin yenilemek gibi bir düşünceniz varsa, evinizi görmeye gelen kiracının bu konudaki fikrini almak ya da sizin için de uygunsa bu kararı kiracınıza bırakmak evin kiralanması için başlı başına bir sebep olabilir.

 

Evinizi eşyalı gezdirin

• Boş bir evi gezmektense mobilyalı bir evi gezmek, kiracılar için daha ikna edici oluyor.

• Evinizi eşyalı kiralık daire olarak konumlamasanız bile, potansiyel kiracı adaylarına ziyaretlerinde eve istediği gibi yerleşip yerleşemeyecekleri konusunda fikir veriyor. Belki yeni kiracınız evin ölçülerine göre dekore edilmiş mobilyaları da evde tutmak isteyecektir.

 

Kira fiyatı ile ilgili teşvik edici olun

• Aradığınız özelliklere sahip bir kiracıyla tanıştığınızda, finansal teşvikler sunma ihtimalini de düşünün.

• Örneğin, peşin ödemelerde aylık kira bedelinde indirim yapmak kiracı için teşvik edici olabilir. Kiracı 6 aylık kirayı peşin ödemek isterse, aylık kira bedelinde sizin beklentinizi karşılayacak oranda bir indirim yapabilirsiniz.

• Bu tarz finansal anlaşmalar yaparken karşınızdaki kişinin kredi geçmişini araştırmanız faydalı olacaktır.

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralik-eviniz-icin-en-uygun-kiraci-kim/

Satılık konut fiyatları neden en çok Rize’de arttı?

Türkiye İş Bankası desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan REIDIN Emlak Endeksi Ekim ayı raporu açıklandı ve satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehir Rize, kiralık konut fiyatlarının en fazla arttığı şehir ise Yozgat oldu.

 

 

Sözcü gazetesi, hem satılık ve kiralık konut fiyatlarıyla Rize ve Yozgat’ı yükselişe geçiren nedenleri hem de 2017 yılı için gayrimenkul sektörüne dair öngörüleri REIDIN Genel Müdürü Kerim Bertrand’a sordu.

sozcu.kerimbertrand

İşte “Konut fiyatları neden en çok Rize’de arttı?” başlıklı o röportaj…

 

REIDIN Emlak Endeksi Ekim ayı sonuçlarına göre, satılık konut fiyatının en çok yükseldiği şehir Rize oldu. Rize’de satılık konut fiyatlarının bu denli yükselmesinin ardındaki 3 nedeni sıralamanızı istesek?
Rize’de satılık konut fiyatlarındaki artışın temel nedenleri arasında büyük sayılabilecek Rize AVM adındaki yeni bir AVM projesinin inşaatına başlanmasını, Türkiye’nin en büyük teleferik sistemi projesinin Kaçkar Dağları’na yapılacak olmasını ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin çehresini değiştirecek olan Batı Park Projesi’nin devreye girecek olmasını sayabiliriz.

?

Satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği 5 şehir hangisi? Bir başka deyişle, Rize’yi hangi şehirler takip ediyor?
2016 Ekim ayında satılık konut fiyatlarında en yüksek artışın gözlendiği Rize’yi, sırasıyla Balıkesir, Aydın, Ordu, Tekirdağ ve Malatya takip ediyor.

 

Bir şehirde metrekare başına konut satış fiyatlarının artmasında hangi faktörler etkili oluyor?
Talep birinci etken. Talebi demografik gelişmeler, konut kredisi sisteminin yerleşmesi ile ihtiyaç oranının artması olarak açıklayabiliriz. Diğer etkenler arasında ise; geliştiricilerin bazen aynı zamanda finansör olmalarından dolayı finansman maliyetlerini satış fiyatına dâhil etmeleri, proje etrafındaki sosyal olanakları ve ulaşım imkânları gibi gelişimlerin artışı, inşaat maliyetinin gitgide yükselmesi ve dolayısıyla proje sayılarının artmasıyla birlikte malzeme talebinin artmasıyla zam gelmesi, son olarak da konutun orta ve uzun vadede prim yapabilecek noktalarda olması, yani prim getiri potansiyeli yer alıyor.

 

Kiralık konut fiyatlarında da en çok artışın Yozgat’ta yaşandığını görüyoruz. Yozgat’ta kira değerlerinin bu denli artmasının nedenlerini sorsak?
TOKİ’nin Yozgat Merkez’de inşaat projelerini durdurması ve genel anlamda inşaat sektöründeki daralma arzda bir azalma ve bu nedenle kiralık konut stokunun talebi karşılayamıyor olması yatıyor. Bunlara ek olarak Yozgat’taki havalimanı ve hızlı tren projeleri de kiraların artmasında önemli etkenler olarak görülebilir.

 

 

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa gibi şehirlerin satılık ve kiralık konut fiyatları değişimindeki çizgi nasıl ilerliyor?
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa için konut satış fiyat değişimi ağırlıklı olarak artış yönlü bir trend izlerken, beş il için son 6 aylık değişim ortalaması yüzde 0,6. Bu beş il için son 6 aylık konut kira değer değişimi ortalaması ise yüzde 1,1. Antalya ve Bursa, kira değer değişiminde bu ortalamanın üzerinde kalıyor. Diğer dört şehrin aksine, İstanbul’da son üç aylık kira değer değişim trendi azalış yönlü ve ortalama yüzde 0,4 oranında değer kaybı söz konusu.

 

REIDIN Emlak Endeksleri aylık olarak açıklanıyor. REIDIN verilerine göre Türkiye’de gayrimenkul sektörü büyüme trendi nasıl bir seyir içinde?
Çeyreklik bazda güncellenen REIDIN Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi ve REIDIN Gayrimenkul Güven Endeksi, gayrimenkul sektörünün izleyeceği seyir yönü ile ilgili fikir verebilecek iki önemli gösterge olarak değerlendirilmeli.
2016 yılının birinci çeyreğinde, bir önceki endeks değerine göre yüzde 7’lik bir artış gösteren REIDIN Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi’nin değişim ibresi, takip eden ikinci ve üçüncü çeyrek döneminde azalış eğilimine girdi. Bu yılın son çeyreğinde ise yüzde 28’lik keskin bir düşüşle 92.8 olarak ölçülen fiyat beklenti endeksindeki azalışın, ekonomik dinamiklerde iyileşme görülmediği varsayımı altında, 2017 yılı başlangıcında da süreceği öngörülebilir.

 

2017’de gayrimenkul sektörü ile ilgili rakamlar nasıl bir tablo çıkarıyor?
Gayrimenkul sektöründe söz sahibi olan farklı aktörlerin, sektöre ilişkin güven düzeylerini ölçümleyen REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi’nin de 2016 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki dönem değerine göre ciddi bir azalış gösterdiği söylenebilir. 2016 yılının ilk üç çeyreklik döneminde artış yönlü bir değerle karşımıza çıkan REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi (Kompozit), 2016 yılı dördüncü çeyrek döneminde geçen çeyrek döneme göre yüzde 27.7 azalışla 87.7 olarak ölçüldü. Bu değer, önümüzdeki üç aylık dönem süresince sektöre duyulan güvenin “kısmen kötümser” olduğunu gösteriyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilik-konut-fiyatlari-en-cok-rizede-artti/