Herediter Sferositoz ve Tedavi Yöntemi

Konjenital bir hemolitik anemidir; sferositoz anemi, ikter ve splenomegali ile seyreder.

Normalde bikonkav disk şeklinde olan eritrositler bu hastalıkta küre şeklini almıştır. Bunun nedeni eritrosit membranmdaki herediter defekttir. Bu defekt, eritrositlerin Na ve suya permeabilitelerini artırmakta ve bunun sonucu olarak eritrositler küre şeklini almaktadırlar. Bu da eritrositlerin dayanıklılığını azaltmakta ve dalaktan geçerken parçalanmalarını kolaylaştırmaktadır.

Klinik tablo: Daha çocukluk yaşından itibaren anemi semptomları, ikter ve splenomegali dikkati çekebilir. Gelişme geriliği, iskelet anomalileri ve bacak ülserleri görülebilir. Erişkin yaşlara kadar tanısı geciken vak’alar vardır ve bazan bunlarda raslantı olarak bulunan safra taşı hekimi herediter sferositoz tanısına götürür. Genellikle seyir, ikter hecmeleri şeklindedir. İkter hecmelerinin nedenleri ise enfeksiyonlar, operasyonlar ve interküran diğer hastalıklardır. Dalak hemen her zaman büyük bulunur. Hemolitik krizlerde ikter, aplastik krizlerde ise anemi artar. Aplastik krizlerde retikülositler kaybolur, sarılık geçer ve kemik iliğinde kırmızı seri hücreleri azalır. Komplikasyon olarak bu hastalıkta safra taşları sık görülür (bilirubin taşları).

üükkk

Laboratuar bulguları: Eritrosit morfolojisinde mikrosferositoz saptanır. Her zaman belirgin bir retikülositoz vardır. Eritrositlerin ozmotik rezistansı azalmış bulunur. Eritrositlerin içleri hemoglobulin doludur. Ortalama eritrosit hacmi (MCV) normal, ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu hafif artmıştır. Eritropoez yeterince kompanse durumdaysa anemi saptanmayabilir. Direkt Coombs testi negatiftir. Serumda indirekt bilirubin artmıştır. Hemolitik krizlerde retikülosit sayısı % 50-500 arasında bulunabilir. Retikülositlerin çok azalması veya kaybolması hemolitik aneminin aplastik krizini işaret eder. Kemik iliği hücreden zengindir ve özellikle kırmızı seri hiperplazisi dikkati çeker. Eritropoezde kalitatif değişiklik yoktur, yani hücre morfolojisi normaldir. Sedimantasyon sür’atli bulunur ve Westergreen tübünde plazma tabakası hemolitik görünümdedir.

Tedavi

Splenektomi: Dalak ekstirpasyonunun kesin endikasyon oluşturduğu tek hemolitik anemi türü herediter sferositozdur. Splenektomiden sonra eritrositlerin ömrü normalleşir, fakat sferositoz devam eder. Sekonder dalak var idiyse ameliyattan sonra faaliyete geçerek residiv meydana getirebilir. O takdirde sekonder dalağın da çıkarılması gerekir. Splenektomi mümkün olduğu kadar erken olarak asemptomatik intervalde yapılmalıdır. Gecikilmiş vak’alarda safra taşları oluşur, aplastik kriz tehlikesi devam eder. Splenektomiden yararlanmamış olan vak’alarda tanı yeniden gözden geçirilmelidir. Ameliyattan yararlanmış vak’aların prognozları iyidir, normal bir yaşam sürerler.

Orak Hücreli Anemi ve Tedavi Yöntemi

Eritrositlerin orak şeklini alması konjenital bir anomali sonucudur.Kronik, az veva çok belirgin hemolitik  anemiye ve mültipl infarkt oluşumuna neden olur.
Orak hücre oluşumu eritrositlerin HbS içeriği ve parsiel oksijen basıncı ile ilgilidir. Homozigotlarda bu oluşum çok belirgindir. Bu da eritrositlerin erken olarak parçalanmasına ve dolayısiyle bir hemolitik anemiye neden olur. Hemolitik krizler esnasında anemi daha belirgindir. Kemik iliği, yani eritrosit yapma yeteneğini kaybeder ve kemik iliği aplazisi meydana gelir. Bunun sonucunda kan viskozitesi artar ve küçük damarlarda kan akımı yavaşlayarak trombozlara neden olur.

Klinik tablo: Heterozigot orak hücrelilerde klinik belirti olmayabilir. Homozigot olanlarda doğumdan sonraki 6 ay içinde çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Büyüme, gelişme gecikir, değişik derecelerde kronik bir hemolitik anemi yerleşir. Enfeksiyonlara eğilim artmıştır. Göğüste, karında, sırtta, ekstremitelerde ağrı krizleri olur. Kalp, akciğer, karaciğer, iskelet, göz ve deride organ hasarları saptanır. Keza beyinde de trombozlara, infarsismanlara ve anemiye bağlı vasküler bozukluklar dikkati çeker. Eritrositlerin oksijene affinitesini bozan asidoz, enzim eksikliği gibi nedenler ve eritrositlerdeki oksijen konsantrasyonunu azaltan dehidratasyon gibi etkenler irreverzibl oraklaşmayı şiddetlendirirler. Dalgıçlarda dalak infarktüsleri görülebilir.

Laboratuar bulguları: Periferik kanda target hücreleri, Howell-Jolly cisimcikleri ve orak hücreleri görülür. Sikling testi pozitiftir. Hemoglobin elektroforezinde HbS artması bulunur. Homozigotlarda HbS, toplam hemoglobinin % 70 ini oluşturur.

00000000

Tedavi

Sebebe yönelik tedavi yoktur. Oksijen eksikliği hallarinden (yükseklerde ikamet gibi) ve ağır fizik eforlardan kaçınmalıdır. Soğuk havalarda ve enfeksiyonlarda artan ağrılı krizlere karşı antibiotikler ve analjezikler verilir. Dehidrate olanlar serumla düzeltilir. Asidoz varsa sodyum bikarbonat veya laktat solüsyonları ile tedavi edilir.

Hemolitik krizlerin tedavisi: Transfüzyon yapılır. Folik asit (Folbiol) verilir. Enfeksiyon şüphesi varsa araştırılır ve antibiotiklerle tedavi edilir.

Eksanginotransfüzyon: Ağır hemoliz krizlerinde taze eritrosit süspansiyonları ile kan değişimi yapılabilir.