Kardiyak arrest (kalp durması), kalp birden pompalamayı kestiğinde meydana gelir. Her yıl Amerika Birleşik Devletlerinde çeyrek milyon kişi kariyak arrestten (kalp durmasından) ölür.
Ventriküllerde (karıncıklarda) görülen anormal ritimler (ritim bozuklukları) ventriküler taşikardi ve ventriküler fibrilasyon ( (kalp durması) vakalarının %90′ından sorumludur.
Kalan %10′a da kalp bloğu ya da atriyumlarda (kulakçıklarda) görülen anormal ritimler (ritim bozuklukları) neden olur. Kalp bloğunda, kalp yaşamı sona erdirmeyecek şekilde sık sık pompalama yapmayı keser. Atriyumlarda (kulakçıklarda) görülen ritim bozukluklarında, kalp etkili bir şekilde kan pompalayamayacak kadar hızlı atar.
Çoğu kişide, kardiyak arreste (kalp durmasına) koroner arter hastalığı neden olur. Kokain, koroner arterlerin (atardamarların) kasılmasına neden olarak kardiyak arresti (kalp durmasını) tetikleyebilir. Bu, ayrıca kalp kasının oksijensiz kalmasına neden olur.
Kalp kasında görülen viral enfeksiyonlar da kardiyak arreste (kalp durmasına) yol açan kalp ritmi bozukluklarına neden olabilir. Daha seyrek olarak; kaza sonucu meydana gelen bir elektrik şoku (çarpması), aşın alkol alımı ya da nadir vakalarda kalıtımsal kas kası hastalıkları kardiyak arreste (kalp durmasına) neden olur.
Bir kişi kalp arrestine (kalp durmasına) girdikten hemen sonra kalp masajının (CPR) uygulanması, siz acil yardımın gelmesini beklerken kan akışını kısmen devam ettirebilir.