Satılıkta Yalova, kiralıkta Ordu yükselişte!

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan Emlak Endeks 2016 Mart ayı sonuçları açıklandı. 2016 Mart ayı verilerine göre konut satışı fiyatlarında Yalova, konut kira fiyatlarında ise Ordu en çok yükselişin yaşandığı şehirler oldu. 

 

Konut satış fiyatları en çok Yalova’da yükseldi

REIDIN Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeks 2016 Mart ayı verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış gösterdi. Büyükşehir olan 30 şehir için bu oran yüzde 21 olarak gerçekleşti. Büyükşehir olmayan 32 ilde ise satılık fiyatlarda yüzde 15 artış yaşandı.

Türkiye genelinde en yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 32 ile Yalova’da yaşandı. Mart ayında Yalova’da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 3.78 oranında arttı. Aynı dönemde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise Şanlıurfa oldu.

Kiralar en çok Ordu’da arttı

Mart ayında, Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki kiralar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış gösterdi. Büyükşehir olan 30 şehir için bu oran yüzde 19 oldu. Büyükşehir olmayan 32 ilde ise yüzde 8 artış yaşandı.

Ordu, yüzde 28’lik oranla Türkiye genelinde en yüksek yıllık kira artışının yaşandığı şehir oldu. Mart ayında Ordu‘da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.51 oranında yükseldi. Afyonkarahisar ise, aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir oldu.

En yüksek kira getirisi hangi şehirlerde?

Amortisman süresi bakımından, satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının en kısa sürede karşılanabileceği şehirler Van, Bilecik ve Kırklareli oldu.

Yıllık brüt kira getiri oranlarına bakımından en yüksek getiri oranı Van, Bilecik ve Kırklareli’nde yaşandı.

 

Konut satın alma ve kiralama gücü endeksleri

Konut Satın Alma Gücü Endeksi, Türkiye’nin 62 ilinde yaşayan ortalama gelire sahip bir ailenin, 10 yıl vadeli konut kredisi kullanarak konut sahibi olup olamayacağını ölçen önemli bir ekonomik gösterge… 2016 Mart ayında konut satın alma gücünün en yüksek olduğu iller Bilecik, Kırklareli ve Kocaeli oldu.

2016 Mart ayında konut kiralama gücünün en yüksek olduğu iller ise Çanakkale, Muğla ve Kocaeli. Konut Kiralama Gücü Endeksi, Türkiye’nin 62 ilinde yaşayan ortalama gelire sahip bir ailenin, aylık gelirinin üçte birini kullanarak konut kiralayıp kiralayamayacağını ölçümlüyor.

 

Mart 2016 yeni konut fiyat endeksi sonuçları

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeks sonuçlarına göre, yeni konutların fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 oranında, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 69,70 oranında artış gerçekleşti.

2016 Mart ayında, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerinde bir önceki aya göre; 

•İstanbul Anadolu Yakası’ndaki markalı konut projelerinde artış yüzde 0.24, Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0.74.

•Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’ndakilere kıyasla 9.1 puan yükseldi.

•Yeni konut fiyatlarında konut tipine göre en yüksek artış 3+1’lerde görüldü.

• Konut tiplerindeki artış miktarları 1+1’lerde yüzde 0.42, 2+1’lerde yüzde 0.57, 3+1’lerde yüzde 0.71, 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.07 oranında arttı.

•Konut büyüklüğüne göre en yüksek artış 101-125 metrekarelik konutlarda yaşandı.

•51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.37, 76-100 metrekare arası konutlarda yüzde 0.67, metrekaresi 101-125 aralığında değişen konutlarda yüzde 0.68, büyüklüğü 126-150 metrekaresi arasındakilerde yüzde 0.54, 151 metrekare ve üstünde büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.13 oranında arttı.

•Mart ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 26’sı bitmiş konut stoklarına ait. Aynı ayda, İstanbul Anadolu Yakası’nda satılan konutların yüzde 32’si; Avrupa Yakası’nda satılan konutların ise yüzde 23’ü bitmiş konut stoklarından oluştu.

Markalı konut alanların yüzde 23’ü yabancı yatırımcı

•Mart ayında markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, banka kredisi ve senet kullanım oranları incelendiğinde, peşinat oranı yüzde 42, banka kredisi oranı yüzde 35 ve senet oranı yüzde 23 oldu.

•Mart ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 23’ünün alıcısı yabancı yatırımcılar oldu. Tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 konut tipleriyle ortalama 132 metrekare büyüklüğe sahip konutlar öne çıktı.

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilikta-yalova-kiralikta-ordu-yukseliste/

Hayalinizdeki eve giden 3 yol!

Ev satın alma kararı verdiniz ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz… O zaman hemen bu yazıyı okumaya başlayın! Sizler için uzun ve meşakatli bir iş olan ev satın alma sürecini kolaylaştıracak bir rehber hazırladık.

 

Araştırın ve keşfedin!

Ev satın alma süreci ortalama bir yıl sürer. Ev sahibi olmak istiyorsanız, öncelikle hayalinizdeki evi ve beklentilerinizi bir liste haline getirin. Zingat.com’da aradığınız evin özelliklerine ve fiyat aralıklarına göre evler keşfedebilirsiniz. Sonraki adım ise evinizin değeri. Hangi bölgeden ev satın alacağınıza karar verdiyseniz, Bölge Raporu’nu kullanarak, o bölgenin ulaşım, okullar, sosyal yaşam, fiyat ve demografik analizlerini kontrol edebilirsiniz.

Hesabınızı doğru yapın

Satın almak istediğiniz ev alternatiflerini belirledikten sonra sıra hesap kitap yapmaya geliyor. Ekonomik durumunuzun ev satın alabilmek için uygun olduğunu öncelikle kendinize ispat edin. Konut kredisi çekecekseniz, evinizin uygunluğunu gözönünde bulundurun. Unutmayın, bankalar her konut için kredi vermiyor! “Konut kredisine uygun evler için 5 özellik” haberimizde ayrıntıları görebilirsiniz. Satın alacağınız ev, konut kredisine uygunsa sizin için en uygun kredi ve ödeme koşulları için Konut Kredisi’ni tıklayın.

 

Şimdi eğlence zamanı! 

Satın almayı düşündüğünüz evi buldunuz ve konut kredinizi hesapladıysanız, şimdi gayrimenkul danışmanına ulaşabilirsiniz. Hemen uygun tarihlere göre randevu alın ve mümkünse beğendiğiniz evleri birkaç kez görmeye gidin. Bir teklif yapmadan önce o bölgenin gayrimenkul piyasasını mutlaka araştırmış olun. Unutmayın, ev satın almak uzun bir zamana yayılmış yarı zamanlı bir iş gibidir, mümkün olduğunca bu süreçte eğlenmeye çalışın!

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/hayalinizdeki-eve-giden-3-yol/

Fek yazısı nedir, nasıl alınır?

Evini konut kredisi kullanarak alanların merak ettiği konulardan biri de “fek yazısı”… Fek yazısı nedir, nasıl alınır?

 

Konut kredi ödemesi tamamlandığında…
Konut kredisiyle alınan konutun tüm borçlarının ödenmesinin ardından banka tarafından hazırlanan resmi belgeye “fek yazısı” deniyor. Fek yazısında banka kredisi ödemesi tamamlanan kişiye ait konutun ipoteğinin kaldırıldığına dair bilgiler yer alıyor.

 

 

Noter onayı gerekiyor
Fek yazısı almak için bankaya dilekçe verilmesi gerekiyor. Sonrasında yapılması gerekenler ise bankadan alınan fek yazısının noterde onaylatılması ve en geç bir yıl içerisinde Tapu Sicil Müdürlüğü’nde sicile işletilmesi…
Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gerçekleştirilen “ipoteğin fek edilmesi” işlemi, konut kredisiyle alınan konutun üzerindeki ipoteğin resmi olarak tapudan kaldırılması anlamına geliyor.

 

 

Fek yazısı almak için ne gerekiyor?
Fek yazısı, evini konut kredisi kullanarak alan kişilerin tüm borçlarını tamamlamasının ardından bankalardan alınıyor.
Bankalar tarafından verilen ve konutun üzerindeki ipoteğin kaldırıldığını belgeleyen fek yazısının alınabilmesi için bazı belgelerin hazır edilmesi gerekiyor. İşte fek yazısı için istenen belgeler:

feknedir

• İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numaralarını gösteren belge… Belge olmadığında malikin sözlü beyanı da geçerli oluyor.

• Yetkili temsilcinin veya alacaklı ile borçlunun fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportu veya avukat kimliği, gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası, tüzel kişiler içinse vergi numarası gerekiyor.

• Son altı ay içinde çekilmesi şartıyla 6×4 cm ebatında vesikalık fotoğraf. Fotoğraf adetleri alacaklı için iki, borçlu için bir oluyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/fek-yazisi-nedir-nasil-alinir/

Yatırım amaçlı gayrimenkul alacaklar dikkat!

Gayrimenkul, aynı zamanda bir yatırım aracı… Mevduat piyasaları ya da altın koşullardaki değişimlere göre artış ya da düşüş yaşayabiliyor. Buna karşın gayrimenkul, Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş’ın da ifade ettiği gibi, “her zaman artan bir kârlılık getiren tek yatırım”. Peki birikimlerini değerlendirmek için gayrimenkul yatırımını tercih edenler ne yapmalı?

İşte Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş’tan, gayrimenkul yatırımı yapacaklar için rehber niteliğinde öneriler!..

2016 yılında gayrimenkul sektöründe 1,5 milyon satış rakamına ulaşılacağını söyleyen Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, gayrimenkul yatırımı yapacaklara önemli tüyolar verdi. İşte Gökhan Taş’ın cümlelerinden alıntılarla gayrimenkul yatırımında dikkat edilecekler:

1. Yatırım amaçlı gayrimenkul almak isteyenler metrekaresi düşük, herkesin alabileceği daireleri tercih etmeli. Bu tür daireler, aynı zamanda çok daha kolay satılabiliyor.

2. 1 milyon TL’lik daire almak yerine, bu parayla 4 tane küçük daire almak daha avantajlı olacaktır. Daire alanların tercihi ara kat olmalı.

3. Site içinde, sosyal yaşamın olduğu yerlerde satış daha kolay olur.

4. Dükkan, ofis gibi ticari gayrimenkul yatırımlarının daha fazla kira getirisi olur.

5. Gayrimenkul sektörünün kalbi İstanbul olmasına rağmen, gelecek yıllarda Balıkesir ve Bursa da çok fazla değer kazanacak.

6. Köprülere yakın ya da sahil şeridindeki yerler, merkezi semtler daha yüksek kira getirisi sağlıyor.

7. Markalı projeler ise şehrin çeperlerinde yer alan semtlere prestij kazandırıyor ve konut almak isteyenler için çekim merkezi haline getiriyor.

8. Nitelikli konut projelerinin yer aldığı Esenyurt ve Beylikdüzü gibi ilçeler, orta ve dar gelirlilerin konut sahibi olma imkânı bulduğu yerler olarak öne çıkıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yatirim-amacli-gayrimenkul-alacaklar-dikkat/

Emlakta geleceğe yön veren 4 trend!

Ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini süsleyen evler artık daha yenilikçi özellikleri olanlar… Tabi teknolojinin hayatın her noktasını daha çok etkilemesi, gayrimenkul dünyasında da hızlı bir gelişmeyi beraberinde yaşatıyor. Gelecekte de başarılarını devam ettirmek isteyen emlak profesyonelleri tüm bu değişimi yakından takip ediyor. 

 

Gayrimenkul sektörünü etkileyecek 4 gerçek 

Yeni nesille birlikte değişen satın alma davranışları, küresel ısınma, teknoloji, ekonomik ve politik krizler… İnsan yaşamını değiştiren bu gelişmelerin gayrimenkul sektörünü de etkilemesi bekleniyor. İşte gelecekte gayrimenkul sektörünü bekleyen 4 gerçek…  

1) “Yeşil bina” talebi artacak

• Müşterinize ev satarken nelere dikkat ediyorsunuz? Lokasyonu, metrekaresi ya da sosyal donatıları… Bir süre sonra bunlara enerji verimliliği ve yeşil bina gibi talepler de eklenecek!

• Bugün farklılık yaratmak için ön plana çıkartılan yeşil bina konsepti ve enerji verimliliği önümüzdeki yıllarda satacağınız konutların olmazsa olmazı olacak.

• Son olarak Türkiye’de binalarda ısı yalıtımı, ısıtma soğutma ekipman ve aydınlatma armatürleri verimliliğini gösteren Enerji Kimlik Belgesi’nin zorunlu olması da bunun başlangıcı olarak gösterilebilir.

• ABD Ulusal Emlakçılar Birliği Realtor’un araştırmasına göre, yeni ev satın almak isteyenlerin yüzde 11’inin tercihlerinde enerji tasarrufu önemli bir faktör!

• Araştırmaya göre yeşil bina konseptini ve enerji verimliliğini dikkate alanlar 35-50 yaş aralığında. Bu da gayrimenkulde yeni nesil konut alıcılarıyla bir önceki nesil arasında davranış farklılıklarının olduğunu ortaya koyuyor.

 

2) Gayrimenkulde dijitalleşmeyi önemseyin

• Gayrimenkul sektörünün dijitale yöneldiği bir sır değil! Online gayrimenkul sektörünün büyümesi, geleceğe dair trendleri belirleyen önemli bir gelişme.

• Online gayrimenkul sektöründeki oyuncular arasında yükselen rekabet, dijitalleşmeyi önemseyen ve “akıllı” olabilen emlak sitelerinin büyüyerek yoluna devam edeceğini gösteriyor. Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.com’da Evimin Değeri, Bölge Raporu, Akıllı Harita, Yatırım Rehberi gibi birçok akıllı uygulamaya kolayca ulaşabilirsiniz.

3) Z kuşağını daha iyi tanıyın

• Nesillerle birlikte gayrimenkul satın alma davranışları da değişiyor. Geleceğin konut alıcısı Z kuşağını daha iyi tanımak ve buna göre sektöre yön vermek gerekiyor.

• Z kuşağıyla ilgili bilinen ana gerçek, teknolojiye bağlılıkları. Akıllı konutlara gelecekte daha fazla ihtiyaç olacağı görünüyor.

 

4) İklim değişikliğini dikkate alın

• Deniz seviyesinin yükselmesi, hava değişiklikleri, yaygın kuraklık ve hava kirliliği gayrimenkul sektörünü de etkiliyor. Peki, küresel ısınma gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek?

• Küresel ısınmanın etkilerinden koruyan, güvenli evler geleceğin tercihi olabilir.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlakta-gelecege-yon-veren-4-trend/